7 étel, melyeket 45 év felett érdemes fogyasztani – Csökkentik a premenopauza tüneteit

Ezek az ételek amellett, hogy finomak, a változókorban lévő nők egészségét is támogatják.

Menopauza-étrend
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A mellrák kockázata megnő a menopauza idején, amit többek között az étrend is képes befolyásolni. Bizonyos ételek fogyasztása különösen fontos a változókorban, a World Cancer Research Fund International ajánlása szerint.

Menopauza étrend

World Cancer Research Fund International (WCRFI) ajánlása szerint a nem keményítőalapú zöldségek, a tejtermékek, a kalciumban gazdag ételek és a fizikai aktivitás nagy mértékben csökkentheti a premenopauzás mellrák kialakulását. 

A szervezet 119 tanulmány elemzésével jutott erre a következtetésre, összesen 12 millió nőt és 260 ezer mellrákos esetet bevonva vizsgálták a betegség kialakulásának kockázatait.

Megállapították, hogy a rendszeres testmozgás, a szoptatás csökkenti, míg például az alkoholfogyasztás növeli a premenopauzás mellrák kockázatát. A táplálkozás tekintetében kiemelték, hogy a kalciumban, karotinoidokban gazdag étrend segíthet a megelőzésben. A kalciumnak nem csak a rákmegelőzésben, hanem a csontritkulás megelőzésében is nagy szerepe van. Ezért bizonyos ételek fogyasztása 45 éves kor után kifejezetten ajánlott.

A sajtok kalciumtartalma kimagaslóan magas, 100 gramm félkemény vagy kemény sajt akár 800 mg kalciumot is tartalmazhat. A változókorban a sajtok fogyasztásának a csontritkulás megelőzésében és a kutatások szerint a rákmegelőzésben is szerepe van. Emellett kiváló fehérjeforrások, amivel az izomzat építésében is szerepet játszanak.
Fotó: Westend61 / Getty Images Hungary
A tejtermékek általában gazdag kalciumforrások. A menopauza idején ezért kifejezetten ajánlott a fogyasztásuk. 100 gramm joghurt vagy kefir 120 mg kalciumot tartalmaz.
Fotó: Jupiterimages / Getty Images Hungary
A brokkoli szuperélelmiszer, rengetegféle vitamint és élelmiszert tartalmaz. Többek között kalciumot is, 100 gramm brokkoliban 47 mg kalcium van.
Fotó: Mint Images/ Tim Pannell / Getty Images Hungary
A sárgarépában nemcsak kalcium, hanem béta-karotin is található, mely antioxidánsként rákmegelőző hatású. A répát ezért is fontos beépíteni az étrendbe. 100 gramm sárgarépa 46 mg kalciumot tartalmaz.
Fotó: SimpleImages / Getty Images Hungary
A spenót szintén kimagaslóan magas kalciumtartalmú zöldség. 100 gramm spenótban 113 mg kalcium van, emellett tele van vitaminokkal és ásványi anyagokkal, így fogyasztása támogathatja a változókorban lévőket.
Fotó: Westend61 / Getty Images Hungary
100 gramm szárazbab 105 mg kalciumot tartalmaz. Emellett vasat, folsavat és B-vitaminokat is tartalmaz, és kiváló energiaforrás is.
Fotó: Teo Musat / 500px / Getty Images Hungary
A banánt is érdemes 50 év felett beépíteni az étrendbe. 100 gramm banán 110 mg kalciummal járul hozzá az egészséges táplálkozáshoz. A banán emellett A-, C-, K- és B-vitaminokat is tartalmaz.
Fotó: LightStock / Getty Images Hungary

Egymillió magyar nőt érint, mégsem beszélnek róla - Súlyos betegségekkel is járhat, ha nem kezelik

A változókor komoly életmódbeli változtatásokat igényel, hogy megőrizd az egészséged.

Elolvasom

(Képek: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük