Olcsó, de hatékony módszerek a menopauza kínzó tüneteire - Hormonpótlás nélkül is enyhíthetőek
A legtöbb nőnél jelentkeznek ötven felett a klimax jellegzetes tünetei. Ezek egy része otthoni módszerekkel is enyhíthető.

menopauza
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A menopauza egy teljesen természetes biológiai folyamat, ami a nőknél jellemzően ötvenéves kor környékén jelentkezik. Először csak a menstruáció rendszertelenné válása tapasztalható, majd a változókor beálltával a havi vérzés teljesen elmarad.

A hormonális folyamat viszont nem csak ebben mutatkozik meg. Bár ez személyenként eltérő lehet, a legtöbb nő tapasztalja magán a hőhullámok, alvászavarok, rossz közérzet és érzelmi labilitás megjelenését. Nem ritka, hogy a változókor beállta után hízás, hajhullás és hüvelyi szárazság is tapasztalható.

A menopauza tüneteinek enyhítése

A kellemetlen testi változások sokak életét megkeserítik, nem beszélve az emiatt fellépő érzelmi válságról, amit az okoz, hogy a menopauzát gyakran - helytelenül - a szexuális élet vagy a nőiesség végével azonosítják. A tünetek enyhítésére, valamint a lelki egészség fenntartása érdekében sokan nőgyógyászhoz fordulnak, aki általában hormonpótlást vagy antidepresszánsokat javasol kis dózisban. Ez a nagyon intenzív panaszok jelenléténél indokolt, de azok számára is van alternatíva, akik nem tapasztalnak magukon szélsőségesen erős tüneteket, és inkább természetes módszerekkel vészelnék át ezt az időszakot.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük