55 év felett rengeteg nő szenved tőle - Az inkontinenciát mégis sokan szégyellik
Az inkontinencia napjaink egyik legkellemetlenebb népbetegsége, amely bár férfiaknál is előfordulhat, elsősorban a nőket érinti.

inkontinencia nők magyar
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

3600 fő bevonásával készült hazai felmérés a vizelettartási problémában, közismert nevén inkontinenciában szenvedőkről.

A betegség több mint 400 millió embert érint világszerte. Ha az érintettek egy külön országot alkotnának, akkor ez az ország a harmadik legnagyobb lenne a világon India és Kína után. Magyarországon is százezreket sújt a betegség, miközben a téma még mindig tabunak számít. 

Sokan szégyellnek orvoshoz fordulni a problémával

A nők esetében az inkontinencia előfordulásának valószínűsége háromszor akkora, mint a férfiaknál, és 30, majd 50 éves kor fölött különböző rizikófaktorok miatt jelentősen nő a kialakulás esélye. A problémáról mégis kevés szó esik, egyrészt a kapcsolódó szégyenérzet miatt, másrészt pedig mert sokan azt gondolják, hogy ez az öregség természetes velejárója, így nincs mit tenni ellene. Pedig a probléma súlyosságától függően az otthon végezhető gyakorlatoktól a modern műtéti beavatkozásokig általában van megoldás.

inkontinencia 1 jóméret
Fotó: imsc.hu

Az inkontinenciának több típusa ismeretes a stresszinkontinenciától - amikor a vizelet elcseppenés még csak tüsszentés vagy nevetés hatására történik – egészen a reflexinkontinenciáig, melyben a beteg a vizelést már nem képes akaratlagosan befolyásolni.

Inkontinencia kialakulásának rizikófaktorai

Az inkontinencia kortól függetlenül bármikor jelentkezhet, de gyakorisága a kor előrehaladtával nő. A kialakulásában olyan rizikófaktorok játszanak szerepet, mint az egészségtelen életmód, a gyermekvárás és a szülés, a menopauza, illetve olyan, az agyműködést érintő betegségek, mint az Alzheimer-kór, a Parkinson-kór, valamint az időskori demencia. A probléma súlyossága alapján három fokozatba lehet sorolni az érintetteket.

  1. Az enyhe, amikor az inkontinencia csak akkor jelentkezik, ha folyamatos terhelés éri a hasat.
  2. A középsúlyos, amikor kisebb megterheléskor is jelentkezik vizelettartási probléma.
  3. A súlyos, amikor már nyugalmi állapotban is jelentkezik a vizeletcsepegés.

A kutatás eredménye

A nemzetközi számokat alátámasztják annak a 3 600 fő bevonásával készült, nem reprezentatív online kutatásnak az eredményei is, amely szerint az érintettek 12%-a várandósság alatt, 25%-a szülés után, míg 45%-a a változókorba érve tapasztalta először magán a problémát. 

inkontinencia 2 jóméret
Fotó: imsc.hu

A kutatásban résztvevők többsége a válaszaik alapján 55%-ban közepes, és 37%-ban súlyos inkontinenciában szenved, ami alátámasztja, hogy Magyarországon is százezrek élnek nap mint nap együtt a kellemetlen problémával. És hogy az inkontinencia mennyire keseríti meg az érintettek életét, azt jól mutatja, hogy a válaszadók 38%-a úgy nyilatkozott, hogy "nagyon zavarja" őket a jelenség, ami napi szinten okoz számukra kellemetlenséget.

A kutatást készítő budapesti Írisz Medical & Selfness Center szakmai vezetője, Sáránszki Anita szerint a tünetek jelentkezése esetén nem kell pánikba esni, mert sok esetben van megoldás a problémára.

- A legfontosabb a rizikófaktorok csökkentése, ami természetesen az érintetteken múlik. Az egészséges életmód és a testsúly csökkentése nagyban hozzájárulhat az állapot javulásához - mondja Sáránszki Anita.

inkontiencia 3 jóméret
Fotó: imsc.hu

Van persze lehetőség aktívan is tenni a tünetek enyhítéséért. Sáránszki Anita szerint az intimtorna, vagyis a különböző gátizomtorna-gyakorlatok megfelelő elsajátítása és gyakorlása az orvosok által is rendszerint ajánlott, hatékony kezelési mód, amihez szintén csupán kitartás és elhatározás szükséges.

Súlyos inkontinencia esetén, illetve akkor, amikor az egyéb kezelési módok hatástalannak bizonyulnak, indokolt lehet a műtéti beavatkozás is, aminek típusát a nőgyógyász vagy urológus szakorvos a tünetek típusának és súlyosságának megfelelően határoz meg a beteg személyére szabva.

A cikk az ajánló után folytatódik

Feszültségoldás természetesen

A Zen illóolaj-keverék relaxáló, harmonizáló illatkombinációjával segíti a napi stressz legyőzését, finom illatának köszönhetően pedig nyugalommal, vidámsággal tölti meg a teret. Ha téged is legyűrnek a feszültséggel teli mindennapok, válaszd ezt a megoldást.

Tudj meg róla többet!

Promóció

- A legfontosabb, hogy akár az első enyhe tünetek jelentkezése esetén is forduljunk szakemberhez, mert a korai kezeléssel sok esetben megakadályozható az inkontinencia súlyosbodása, illetve kordában tartható a probléma - tanácsolja Sáránszki Anita.

A legerősebb vízhajtó teák

Mutatunk tíz hatékony teát, melyből egy csészével mindennap érdemes elfogyasztanod. Egy bögre teához - 2-2,5 dl - forrázz le egy kávéskanálnyi-teáskanálnyi szárított alapanyagot, hagyd állni 10-15 percig, majd szűrd le!

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük