Rengetegen szégyellik, pedig nem kellene: sok esetben kezelhető lenne az inkontinencia

Az időskor sokszor számos egészségügyi problémát is magával hoz, ezek közül sokaknál a vizeletürítés gyakorisága tipikusan a korral együtt nő.

wc
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Napjainkban körülbelül 600 millió hatvan év feletti ember él a világon, számuk 2025-re megkétszereződhet, éppen ezért a gyorsan öregedő világban az idősek sokat segíthetnek munkával, tapasztalataik átadásával, a családi terhek megosztásával.

Erre csak akkor van lehetőségük, ha időskorban nem küzdenek olyan erősen megbélyegző hatású betegséggel, mint az inkontinencia.

Az idősek munkaképessége

Magyarországon 2,3 millió ember időskorú, 60 év feletti. Többségük, 60%-uk nő, míg 40%-uk férfi. A 2,3 millió magyar időskorúnak jelenleg csak 25%-a él olyan életminőségben, hogy képes a családi munkamegosztásra, tud segíteni a gyermekeinek, unokáinak. Ezen belül már csak 16% azok aránya, akik napi szintű munkavégzésre is képesek a KSH 2017. évi statisztikái szerint.

idős öreg páciens orvos doktor

Az elöregedő társadalmunkban kiemelkedően fontos az, hogy az idősek életminősége drámai javulást mutasson azért, hogy a csökkenő tendenciát mutató magyarországi munkavállalói létszám növeléséhez forrásokra tehessünk szert.

Stigmatizál

Az inkontinencia súlyosságát nem csak a vizeletvesztések száma és mértéke határozza meg, nagyon fontos tényező, hogy a beteg miként éli meg a kialakult helyzetet, és hogyan tud megküzdeni a tünetekkel a hétköznapokban. Sokan bezárkózással reagálnak az inkontinenciára, mert félnek a váratlanul jelentkező tünetektől. Az így kialakuló elszigeteltség nagymértékben képes rontani az érintettek lelkivilágát, és a korábban aktív, életvidám emberekből is szorongást, depressziót válthat ki. A válaszadók több mint feléről (52,16%) elmondható, hogy közepesen vagy súlyosan zavarják a vizelettartási problémái. A legtöbben (38,15%) közepesnek ítélik a probléma súlyosságát, 14%-uk pedig súlyosan zavaró tényezőként élik meg a betegségük tüneteit. 

A felmérésről

Az inkontinencia, azaz a vizeletvisszatartási nehézség a magyar lakosság mintegy 6,5%-át érinti. Tünetei lehetnek enyhék, sokszor viszont egészen súlyosak. A Cseppnyi Önbizalom Program 2018-ban közel tízezer ember bevonásával készített felmérést az inkontinenciát érintő kérdésekről. A kutatásban többek között a vizeletvisszatartási panaszokat kiváltó kockázati tényezőket, a tünetek súlyosságát, a nemek szerinti eloszlást, valamint a vizeletürítés gyakoriságát vizsgálták.

wc

Növekvő kockázat

A kérdőívet kitöltők túlnyomó többsége (76%) nő volt, hiszen általánosságban elmondható, hogy ők bátrabban mernek nyilatkozni a témában, mint a férfiak. Életkorukat tekintve a felmérésben szereplők közel 80%-a betöltötte már az ötödik X-et, az inkontinens betegek aránya ugyanis az életkor előrehaladtával növekszik. Az idősödés során a medencefenéki izmok elgyengülnek, ezért szivárgás jelentkezhet, többek között köhögés, tüsszentés, nevetés következtében vagy nehezebb súly megemelése után. Ezt hívják stresszinkontinenciának, amely a vizeletvisszatartási nehézségek leggyakoribb típusa.

A felmérés szerint az érintettek háromnegyede tapasztalta már a leírtakat. A stresszinkontinencia kiváltó tényezője lehet még a menopauza beállta, illetve a húgycső és húgyvezetékek rendellenes elhelyezkedése is. Korai stádiumban csak egy-egy csepp vizeletvesztést tapasztalhat a beteg, azonban ha elmarad a kezelés, később nyugalmi állapotban vagy bármilyen hasüregi nyomás után erősebb lehet a szivárgás.

Rizikófaktorok

Az öregedés csupán az egyik rizikófaktora az inkontinencia kialakulásának, emellett számos más tényező, mint például cukorbetegség, túlsúly vagy akár krónikus betegségek is okozója lehet az inkontinenciának. A válaszadók legnagyobb része (42,24%) a cukorbetegségről számolt be, mint fennálló kockázati tényezőről, a megkérdezettek több mint negyede jelölte a gyakori köhögést és a tüsszentést (39,38%) mint kiváltó okot. Magas értéket képviselt még a túlsúly (33,78%) mint kockázati tényező, mely átfedést is mutathat az előző válaszra szavazókkal, mert a túlsúly növeli a nyomást a húgyhólyagon és a környező izmokon, amely gyengíti őket, és lehetővé teszi, hogy a vizelet könnyebben távozzon, ha köhög vagy tüsszent az érintett. 

wc-papir

Megfelelő tüneti kezelés

Az inkontinencia a korábban aktív, életvidám embereknél is erős szégyenérzetet, szorongást, sőt akár depressziót is okozhat. A felmérésből kiderült, hogy a résztvevők több mint felét zavarják vagy akadályozzák a mindennapokban tapasztalható tünetek, ugyanis a mobilitást jelentősen lecsökkenti a stigmatizáció. Sokan a megbélyegzéstől való félelmükben nem fordulnak orvoshoz, pedig a tünetek jól kezelhetőek, és az esetek jelentős részében gyógyíthatóak. A háziorvosi szinten évek óta jól teljesítő Cseppnyi Önbizalom Program immár szakorvosi szinten is elérhető, így a betegek a teljes betegutat megfelelő edukáció és hatékony segítségnyújtás mellett járhatják végig.

A legjobb vízhajtó teák

A 10 legerősebb vízhajtó tea: jót tesznek a szívnek és a vesének is: érdemes belőlük napi szinten elfogyasztani egy csészével.

Ezt is szeretjük