Borzasztó a magyarok egészségi állapota: ingyenes szűrővizsgálatok segítik a megelőzést
Modern szűrőkamionok járják majd az országot, sokan részt vehetnek az ingyenes vizsgálatokon.

cover
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

74 szakmai szervezet összefogásával tovább folytatódik Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramja. Idén pedig megint országjáró körútra indul szűrőprogramok speciális kamionja. A helyszíneken ingyenes programok várják az érdeklődőket.

Mint ahogy az Egeszsegprogram.eu megírta, a magyar népesség megbetegedési és halálozási statisztikái az elmúlt évtizedben nem mutattak számottevő javulást, sőt, bizonyos betegségtípusok előfordulása folyamatosan növekszik. 

A programban már elvégeztek hatmillió vizsgálatot

A program 2020-ig mintegy tíz éven keresztül vizsgálta és vizsgálja a hazai lakosság egészségügyi állapotát. Nyolc év alatt 1500 helyszínen több mint hatmillió vizsgálatot végzett, 500 ezer látogatót fogadott, a kitöltött kérdőívek száma pedig elérte a 15 milliót is.

2

A 2010-2020 közötti program segít a lakosság egészségi állapotának folyamatos megfigyelésében, a beteg-orvos kapcsolatok kialakításában, az egészségvédelem több dimenziós megismerésében. A program a szűrések mellett külön figyelmet fordít a társadalom egészségét fenyegető káros jelenségekre is, így a dohányzásra, elhízásra, egészségtelen táplálkozásra, mozgásszegény életmódra.

Mindenki felelős 

A szűrőprogram elmúlt nyolc évének statisztikai adatai tükrében kijelenthető, hogy a magyar lakosság a kiemelten nagy kockázatú csoportba tartozik. Minden második ember szív- és érrendszeri, valamint daganatos betegségben hal meg. Legalább hárommillió embernek magas a vérnyomása, egymillióan cukorbetegek, a lakosság 40%-a pedig túlsúlyos. Az uniós átlaghoz képeset az emberek jóval többet dohányoznak, és több alkoholt fogyasztanak, viszont sokkal kevesebb zöldséget és gyümölcsöt esznek, ugyanakkor a legtöbben mozgásszegény életmódot folytatnak. 

A lakosság még mindig nem törődik kellőképpen az egészségével, nem él a szűrővizsgálat adta lehetőséggel, éppen ezért sokszor a betegségek felismerése csak későn történik meg, amikor már nincs segítség. A halálozási statisztikák megváltoztatásához mindenképpen a lakosság tudatos felkészítésére és folyamatos tájékoztatására van szükség. Mindenki felelősséggel tartozik önmagáért és családjáért, éppen ezért élni kell a szűrővizsgálat adta lehetőséggel, és el kell érni, hogy mindenki önálló döntései révén irányítsa, és befolyásolni tudja saját egészségének alakulását.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az emberek többsége tisztában van azzal, hogy a magas koleszterinszint komoly kockázati tényezőt jelent, mégsem tesznek semmilyen konkrét lépést a megelőzés érdekében - mi sem bizonyítja ezt jobban, mint az, hogy a mért koleszterinérték 24-32%-ban tért el a normál értéktől. Eddig úgy tartották, hogy elsősorban a 35 évnél idősebb férfiak és a 45 évnél idősebb nők esetében szükséges a koleszterinszint rendszeres mérése, azonban az új, átfogó hazai statisztika alapján ez már minden korosztályról elmondható.

Ezek a leggyakoribb betegségek

A nők és a férfiak körében közel egyforma volt a krónikus vesebetegség - 2-3% -, a diabetes mellitus - 5% -, a légúti betegség, allergia - 24% - előfordulási gyakorisága, míg a laktózintolerancia a látogatók közel 10%-át érintette. Jelentős volt a szembetegség - 15-16% - mértéke, valamint gyakori volt az emelkedett húgysavszint - 25-28%.

A családi anamnézisben a néma gyilkosként ismert hypertonia előfordulása 67,8% volt, a szívinfarktus 27%-ban - nők esetében 30%, míg a férfiaknál 24% érintett -, a stroke 22%-ban, a daganatos megbetegedés közel 48,5%-ban, az anyagcsere-betegség pedig 40-44%-ban került említésre. Az inkontinencia és a vizeletürítési zavar rizikófelmérése 6,4%-ban, a visszérbetegség kockázati tesztje pedig 22,4%-ban volt a normálistól eltérő. A daganatos megbetegedések a lakosság 49,6%-át - ami a tavalyi évhez képest növekvő tendenciát mutatott -, az anyagcsere-betegségek pedig 43%-ot érintenek. A középkorúak esetében a vastagbéldaganat rizikótesztjének eredménye 20%, míg a neuropathia-rizikóba az egyének közel 3,5%-a sorolható. 

A rizikófaktorok csökkentése a cél

A kitöltött rizikófelmérési kérdőívből kiderült, hogy a szűrésen részt vevők 25,5%-a dohányzik. Ez azt jelenti, hogy közel minden negyedik ember fújja nap mint nap a füstöt, holott köztudott, hogy annak, aki ennek a káros szenvedélynek hódol, sokkal nagyobb az esélye, hogy szívinfarktust vagy szélütést kapjon, nem beszélve a daganatos megbetegedésekről.

A válaszok alapján kiderült az is, hogy a megkérdezettek valamivel több mint 40%-a szeretne búcsút mondani a dohányzásnak. A rizikófaktorok csökkentése, valamint az egészséges életmód egyik fontos feltétele a gyümölcsökben és zöldségfélékben, azaz a vitaminokban gazdag, sószegény táplálkozás. A kérdőíves felmérésnek köszönhetően kiderült, hogy a résztvevők 62%-a naponta, míg 33%-uk hetente fogyaszt zöldség- és gyümölcsféléket. Ismertté vált továbbá az is, hogy a résztvevők többségének napi életritmusában a sportnak egyáltalán nincs szerepe. Csupán 54% az, aki naponta szakít időt a mozgásra, noha jól tudják, hogy a rendszeres testmozgás nagyon fontos mind a kardiovaszkuláris, mind a daganatos betegségek prevenciójában. 

Változatos programok várják az érdeklődőket

A komplex állapotfelmérés mellett a szűrőprogram helyszínein az érdeklődők harminc életmódpontos életmód-tanácsadáson vehetnek részt, szakemberektől kapnak segítséget azok, akik le szeretnének szokni a dohányzásról, egészségesebben szeretnének táplálkozni, és a számukra megfelelő sportot keresik. Ugyanakkor megismerhetik az újraélesztés, és elsajátíthatják az elsősegélynyújtás technikáját. 

A program szakmai bizottságának véleménye szerint nagyon fontos, hogy az emberek szembesüljenek egészségi állapotukkal, és, ha kell, változtassanak életmódjukon, hiszen köztudott, hogy az életmódra vonatkozó káros tényezők - dohányzás, rendszertelen testmozgás, egészségtelen táplálkozás - elkerülése mindenkinek a saját felelőssége. Akik a szűréseken részt vesznek, azok kezükbe vehetik saját Egészség Könyvüket, mely tartalmazza az összesített szűrési eredményeket saját egészségi állapotukról. Ezen adatok birtokában felkereshetik háziorvosukat.

Nem szabad elfelejteni, hogy a szűrővizsgálat életet menthet, az idejében felfedezett betegség gyógyítható. A kétéves program szorosan igazodik az európai uniós irányelvekhez, a kormányzat Nemzeti Együttműködés Programjához és a WHO, valamint az ENSZ világnapi eseményeihez.

Ezt is szeretjük