Élet a mélyvénás trombózis után - Ezek a véralvadási specialista tanácsai

Sokan nem tudják elképzelni, hogyan lehet visszatérni a mindennapokhoz mélyvénás trombózis után. A kételyeket most szakorvos oszlatja el.

Mélyvénás trombózis felépülési folyamata
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Mélyvénás trombózis után sokakban felmerül a kérdés, hogy mikor és hogyan térhetnek vissza a mindennapokhoz, a megszokott életvitelükhöz. Mi lesz a munkával? A mozgással?

Ezeket és még sok mást is megválaszol prof. Blaskó György, a Trombózis- és Hematológiai Központ véralvadási specialistája. 

Az első napok a kórházban

Amennyiben valaki mélyvénás trombózisra gyanakszik, aminek gyakori tünete a fájdalom, ödéma, a bőr livid elszíneződése, úgy az illető mindenképp kórházi ellátást igényel. Ekkor fontos, hogy a beteg ne mozogjon, hívja a mentőket, nehogy a vérrög leszakadjon, és a véráramlással a tüdőbe kerülve életveszélyes tüdőembóliát okozzon. Az akut terápia után az érintett még egy ideig kórházi ápolásra, megfigyelésre szorul, mely során szigorú ágynyugalmat kell tartania. Ebből fokozatosan kell kijönni, terhelni.

Trombózis után az első napok otthon

Pár nap - egy hét után a beteg legtöbbször az otthonába bocsátható, kezében az orvos által előírt gyógyszerrel, véralvadásgátlóval. Ekkor is fontos a pihenés, ám a legújabb ajánlások szerint érdemes ekkor megkezdeni a mozgást a szövődmények elkerülése és a gyorsabb felépülés céljából.

trombózis után séta
Fotó: Sydney Bourne / Getty Images Hungary

Régebben az orvosok azt tanácsolták, hogy hat hétig szigorú ágynyugalmat kell tartani, ám ma már kifejezetten kérik a betegeket, hogy otthonukban sétáljanak, mozogjanak - persze a fokozatosság elvét betartva. Arról, hogy ki milyen mozgást végezhet, az orvos vagy gyógytornász dönt, ugyanis csakis olyanok megengedettek, melyek következtében nem szakad le a vérrög. 

Nagyon fontos, hogy a beteg fogyasszon megfelelő mennyiségű folyadékot, ami körülbelül napi 2-3 liter, valamint hordja a javasolt kompressziós harisnyát vagy rugalmas fáslit. Ezeket legalább fél évig kell viselni, akkor is, ha dolgozik már.

Vissza a sporthoz

Sokan a trombózis előtt aktív életmódot folytattak, kirándultak, mozogtak, sportoltak. Természetesen orvosi beleegyezéssel ezt lehet is folytatni, ám több mindentől függ, mikor lehet visszatérni: befolyásolja többek között a trombózis súlyossága, hol alakult ki, szervült-e a vérrög, milyen a beteg aktuális állapota, vannak-e fájdalmai. Éppen ezért erre nincs egységes szabály, mindenkinek az orvosától kell megérdeklődnie, mikor sportolhat újra.

Ez történik mélyvénás trombózis során a vérerekben.
Ez történik mélyvénás trombózis során a vérerekben.
Fotó: metamorworks / Getty Images Hungary

Fontos, hogy az illető fokozatosan terhelje magát, és a jövőben kerüljön minden olyan mozgásformát, mely eséssel/sérüléssel járhat, ám például a futás, úszás, kerékpározás kifejezetten jót tesz, hiszen felpezsdíti a vérkeringést, valamint segít az esetleges túlsúly leadásában.

Újra a munkában

Egy bizonyos ideig az beteg természetesen táppénzen van, ám ha az orvosa beleegyezik, visszatérhet a munkába, ez mélyvénás trombózis után minimum hat héttel, tüdőembólia után minimum három hónappal következhet be. Viszont ha megoldható, a munkahelyen a következőket kell betartani:

  • Kompressziós harisnya viselése, főleg, ha ülő- vagy állómunkát végez az illető.
  • Az érintettnek fel kell polcolnia a lábát.
  • Javasolt óránként felállni, átmozgatni a testet.
  • Sok folyadékot kell fogyasztani.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Véralvadásgátló szedése

Amennyiben valaki véralvadásgátlót szed, érdemes az iratai közt egy tájékoztatót tartani, hogy véralvadásgátlót szed. Baleset, eszméletvesztés esetén ugyanis ezt fontos lenne tudnia a mentőorvosnak, hiszen egy esetleges műtét során antidotum adására lehet szükség, hogy semlegesítse a véralvadásgátló hatását.

Szívvédő, csökkenti a koleszterinszintet, és még fogyni is segít: mutatjuk, miből egyél többet

Mutatunk néhány olyan élelmiszert, mely jó hatással van a testedre, különösen a szíved egészségére, rendkívül ízletes, és nem kell, hogy lelkifurdalásod legyen akkor sem, ha gyakran eszel belőle.

Szívvédő, csökkenti a koleszterinszintet, és még fogyni is segít: mutatjuk, miből egyél többet

Nézegess képeket!

Elolvasom

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük