5 fontos tanács a kardiológustól: a második infarktus is nagy eséllyel megelőzhető

A második infarktus egészséges életmóddal és odafigyeléssel megelőzhetővé válhat.

Második infarktus megelőzése
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Azok közt, akik túléltek egy szívinfarktust, viszonylag nagy azoknak az aránya, akik néhány hónap után ugyanolyan életmódot élnek, mint a súlyos esemény előtt. Ennek pedig nem csak a „nagy megnyugvás” az oka.

Nem mindenki tudja, mit és hogyan kellene tennie ahhoz, hogy megelőzhesse a második infarktust vagy más szív-érrendszeri eseményt. Dr. Müller Gábor, a KardioKözpont kardiológusa a hosszú távú kardiológiai gondozásról beszélt.

Mi az oka a korai szív-érrendszeri halálozásnak?

Magyarországon a szív-érrendszeri halálozások száma 1990 óta fokozatosan csökken, aminek a koszorúér-betegek világszínvonalú katéteres ellátása az oka. Ennek ellenére azonban a korai, tehát a 65 éves életkor előtti hazai szív-érrendszeri halálozás kétszerese az EU átlagának.

GettyImages-599105562

Ennek pedig nemcsak a rizikófaktorok magas aránya a magyarázata, de az első infarktus utáni életmód is az okok közé tartozik. Egészen pontosan az, hogy a páciensek a néhány hetes rehabilitáció után nem tudják, pontosan milyen életmóddal élhetnének biztonságosan teljes életet, és igen gyorsan visszatérnek ahhoz az életvitelhez, ami végső soron az infarktus kialakulásához vezetett. Ezért lenne fontos a hosszú távú kardiológiai gondozás és életvezetési támogatás, amelynek alapjai a következők.

Tájékozódás

Szívinfarktus után attól függ a kórházi tartózkodás ideje, történt-e komplikáció, volt-e szükség például bypassműtétre, sztentbeültetésre. Az mindenesetre biztos, hogy egy ilyen esemény megváltoztatja az addigi gyógyszerelési rutint, új gyógyszerekre, más adagolásra lehet szükség.

Az orvos utasításait mindig be kell tartani, többek közt azért, hogy kivédjük az esetleges következő infarktust. Ezenkívül meg kell ismerni, melyik gyógyszer mire való, milyen mellékhatásaik lehetnek, hogyan, mikor ajánlott őket bevenni. Érdemes erről egy pontos leírást készíteni, amit mindig magunknál hordunk, akár szükség esetére is.  

A dohányzás abbahagyása

Az egyik legnagyobb feladat a dohányosoknak, hogy le tudjanak szokni. Mivel ez hatalmas lelkierőt követel, nem szégyen segítséget kérni, akár pszichológustól. A leszokás mellett az is fontos, hogy a passzív dohányzástól is próbáljuk távol tartani magunkat, ugyanis sokkal nagyobb károkat - többek közt növekvő szív-érrendszeri kockázatot - okoz, mint korábban gondolták. 

GettyImages-155152208

A magas vérnyomás és a koleszterin kezelése

Mivel mind a magas vérnyomás, mind a magas koleszterinszint veszélyezteti az ereket, és közvetve növeli a szívinfarktus és a stroke kockázatát, nagyon fontos az életmóddal történő csökkentés és szükség esetén a gyógyszeres kezelés is. 

Vércukorszint és testsúly normalizálása

Mivel a cukorbetegség és az elhízás fő rizikófaktorai a szívbetegségeknek, feltétlenül tenni kell ellenük. Már csak azért is érdemes leadni a fölösleget, mert így a cukorbetegség kockázatát is csökkenthetjük. A táplálkozási programhoz ajánlott dietetikus segítségét kérni, különösen, ha ételintoleranciával vagy -érzékenységgel küzdünk, esetleg diéta mellett sem tudunk fogyni.

A cikk az ajánló után folytatódik

Lehangoltság? Nyerd vissza az életkedved!

Ha tartósan lehangoltnak, fásultnak, kedvetlennek érezzük magunkat, és nem tudunk úrrá lenni rosszkedvünkön, segít az orbáncfű kivonatát tartalmazó Remotiv extra. Ez a patikában, vény nélkül kapható növényi gyógyszer javítja a hangulatot, fokozza a motivációt és csökkenti az enyhe depresszió további tüneteit.

A Remotiv extra vény nélkül kapható, orbáncfűkivonat-tartalmú gyógyszer.

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

Promóció

Rendszeres mozgás

Az egészséges szívhez vezető út legfontosabb mérföldköve a mozgás. Sokan félnek szívinfarktus után mozogni, sportolni, holott éppen ezt kellene tenniük, hogy megerősítsék a szívizomzatot, és csökkentsék a további betegségek esélyét.

Természetesen nem szabad felkészületlenül belevágni az edzésbe, netán túlvállalnia magát a páciensnek, ebben a kérdésben mindenképp egyeztetni kell az orvossal. Meg kell határozni a mozgásformát, a biztonságos pulzustartományt és az elérhető célokat. Az életmód minden elemét a gyógyszeres és egyéb kezeléssel is össze kell hangolni, hogy a lehető leghatékonyabb legyen a szívinfarktus utáni rehabilitáció, és a lehető legteljesebb életet élhesse az érintett. 

Ez a hosszú távú kardiológiai gondozás célja

- A szívinfarktus utáni néhány hetes rehabilitáció után nagyon fontos lenne egy hosszú távú kardiológiai gondozási programban is részt venni. Ez ugyanis biztonságosan felgyorsítja a felépülést, hiszen olyan szakemberek segítik a gyógyulást, akik kifejezetten erre specializálódtak - hangsúlyozza dr. Müller Gábor, a KardioKözpont kardiológusa.

GettyImages-1320307885

 

- Ezen folyamat során nemcsak azokat a módszerek ismerhetik meg a páciensek, amelyek javítják a szív funkcióit, de személyre szabott életvezetési tanácsokat is kaphatnak - az étrendtől a napi aktivitásig. A rehabilitáció további fontos célja, hogy megakadályozza a további szív-érrendszeri katasztrófák kialakulását. 

10 étel a szív egészségéért

A szívbetegség megelőzése érdekében különösen fontos a megfelelő étrend.

10 étel, amit a szív egészségéért fontos napi szinten fogyasztani: megelőzik a betegségeket

Nézegess képeket!

Elolvasom

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük