Tévhit, hogy félni kell a margarintól: honnan tudhatod, hogy nem káros, amit megveszel?
A margarinok többsége biztonságosan fogyasztható, a csomagolása mindent elárul.
A margarin kapcsán több aggodalom is felmerülhet a tudatosságra törekvő vásárlókban: van, aki a termékek transzzsírsav-tartalmától fél, más egyenesen műanyagnak tartja. A ma kapható krémek többségétől azonban egyáltalán nem kell félni.
Bár jellemzően a növényi eredetű táplálkozás részeként gondol rá az ember, a magyar jogszabályok, illetve az Európai Unió 1994. évi előírásainak értelmében a margarin növényi és/vagy állati zsírokból nyert termék is lehet, amelynek zsírtartalma 80 és 90% közé esik.
Tételesen megnéztük a csomagoláson feltüntetett összetevőket, hogy kiderüljön, melyik hozzávaló miért szükséges a termékekbe, és mire figyeljen a vásárló, ha biztonságos árut vinne haza a boltból.
Növényi olajok
A margarinok alapja túlnyomórészt a növényi olaj, sokszor repce-, napraforgó-, pálmaolaj szerepel az összetevők listájában. Bár sokáig hidrogénezett növényi olajok adták a kenhető állagát, ma már a szobahőmérsékleten szilárd halmazállapotú zsírok, így a kókusz- vagy a pálmazsír biztosítják ezt.
A csomagoláson minden esetben feltüntetik, ha hidrogénezett növényi olajat tartalmaz egy margarin, vajkészítmény vagy más áru. A hidrogénezett olajok veszélyességét az jelenti, hogy az előállításuk során egészségre káros transzzsírsavak keletkeznek. Magyarországon egyébként a jelenlegi szabályok alapján csak 100 grammonként maximum 2 gramm transzzsírsav engedélyezett az élelmiszerekben, ami még nem káros az egészségre nézve.
Sajnos azonban semmi sem fekete és fehér: a hidrogénezés kiváltása miatt a margarinokban csaknem megkerülhetetlen összetevő ma a pálmazsír, melynek ugyancsak nincs jó híre a tudatos életmódra törekvőknél. Az egészségre gyakorolt hatása mellett sokan környezeti megfontolásból is kerülik az anyagot.
Kiút a társfüggőségből - Hogyan szabadulj meg a mérgező kapcsolatoktól?
Knapek Éva klinikai szakpszichológus, tabuk nélkül beszél a társfüggőség jellemzőiről, és bemutatja a kialakulásának okait, a kapcsolati dinamikákat, és a felismeréshez vezető jeleket a saját életünkben, közeli kapcsolatainkban. A Femina Klub januári előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz hogyan léphetsz ki ezekből a helyzetekből, és hogyan alakíthatsz ki egészséges, egyenrangú kapcsolatokat.
További részletek: feminaklub.hu/
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2025. január 7. 18 óra
Helyszín: MOM Kulturális Központ
Promóció
Emulgeálószerek
Mivel az olajokhoz víz is kerül, elegyedésükhöz emulgeálószerre van szükség. Az erre használt adalékanyagok a margarin vízmegkötő képességét növelik meg. Gyakran feltűnik a csomagoláson a szója- vagy napraforgólecitin, a zsírsavak mono- és digliceridjei vagy a poliglicerin-poliricinoleát. A lecitinek azt biztosítják a margarinban, hogy a víz és a zsír ne váljon szét, így ezeknek köszönhető az is, hogy a serpenyőben nem fröcsög.
Étkezési savak és tejsavópor
A margarinok összetevői listáján rendre feltüntetik az étkezési savakat, különösen a citromsav jellemző, mely az élelmiszeripar gyakran használt savanyítószere. Egy penészgomba segítségével állítják elő, ezért a penészallergiások érzékenyek lehetnek rá. Erős sav, de veszélytelen, így mennyiségi korlát nélkül használható ételekben, italokban.
A laktózérzékenyek sem feltétlenül fogyaszthatnak margarint, kivéve, ha kifejezetten feltüntetik a tejcukormentességet. A legtöbb jó minőségű termékbe is kerül tejpor, írópor vagy tejsavópor, utóbbi a sajtgyártás melléktermékeként ismert, édeskés ízű tejsavó porított változata, és mindegyik nagyon magas laktóztatalmú.
Ízanyagok, tartósítószerek, színanyagok
A megfelelő íz eléréséhez egyébként ezen felül sót tesznek a termékbe, illetve aromákat. Sok terméken a sótartalom arányát is feltüntetik, ami megkönnyíti az egészségügyi diétázók helyzetét is. Az aromák között gyakori a diacetil nevű vajaroma, amelyet a csomagolt pattogatott kukoricák gyártásánál is használnak. Bár a fogyasztása veszélytelen, előállítása fokozott óvatosságot igényel, mivel belélegezve súlyos tüdőbetegséget okoz.
Tartósítószerek között gyakran használt a kálium-szorbát, amely gátolja a penészedést. Nem számít veszélyesnek, a szervezetbe kerülve egyszerűen szén-dioxidra és vízre bomlik. A szorbinsavat ugyanígy használják, és mindegyiket kémiai úton állítják elő.
A csomagoláson a kalcium-dinátrium-EDTA nevű mesterséges antioxidánst tüntetik még fel olykor, amely többek között megakadályozza a szín- és ízváltozást is. Hosszú távon és nagy dózisban a vas kiürüléséhez vezetne, de ez margarinok esetében nem jelent valós veszélyt.
A színezékek közül a sárga szín erősítéséhez használt karotinok a legjellemzőbbek, melyet szintetikusan vagy mikroorganizmusok segítségével állítanak elő. Emellett előfordul az is, hogy mesterséges vitaminokkal dúsítják a kenhető krémeket, így gyakran D-, E- vagy A-vitaminok is kerülnek bele. A csomagoláson ezeket is egytől egyig kötelező feltüntetni, ezek végigböngészésével meggyőződhetsz a biztonságosságról, és a fenti szempontok figyelembevételével dönthetsz a margarinok fogyasztása vagy elhagyása mellett.
Feldolgozott hús: veszélyes szendvicsfeltét
A szalámik, felvágottak népszerűek a szendvicsekben, pedig számos megfontolandó érv szól ellenük.
Nemcsak rákkeltő, de alvászavart is okozhat: veszélyes lehet a feldolgozott hús
A nitrittel tartósított, feldolgozott hús hiperaktivitást okozhat, és akár az alvásminőséget is ronthatja.
Elolvasom(Képek: Getty Images Hungary.)
OLVASD EL EZT IS!
- föld
- globális felmelegedés
Mit jelent a bolygódiéta, és hogyan mentené meg Földet? Tudósok fejlesztették ki a szabályait
- megelőzés
- káros