Ha így eszed a tésztát, nem hizlal annyira - Véletlen jöttek rá a kutatók
Tudósok újabb érdekfeszítő kutatásban taglalják, hogy a sikeres fogyáshoz egyáltalán nem szükséges elhagynod a szénhidrátot.
Sok diétázó tiltólistára helyezi a szénhidrátokat, mert úgy gondolja, hogy fogyasztásuk egyenes utat jelent a túlsúlyhoz. Pedig ahhoz, hogy ledobj pár kilót, nem kell őket teljesen száműzni. Sőt, még talán a gyorsan felszívódó szénhidrátokat sem.
Legalábbis a BBC Trust Me, I'm A Doctor sorozatának egy epizódjában ismertetett kutatás szerint. Dr. Van Tullekan és kollégái arra voltak kíváncsiak, milyen hatással van a szervezetre az előző napról megmaradt tészta. Az eredmények még a szakértőket is meglepték.
Maradék tészta reggelire?
A fehér liszttel, finomított cukorral, fehér rizzsel és burgonyával készült ételek, magyarán a gyorsan felszívódó szénhidrátok rövid idő alatt megemelik a vércukorszintet, ami azonban gyorsan visszaesik, és ismételten éhséget okoz. Ezért nem ajánlják fogyasztásukat fogyókúrázók számára. Különösen nem reggelire.
A kísérlet résztvevőit két csoportra osztották: az első csoporttal frissen elkészített, míg a másodikkal előző napról megmaradt, újramelegített tésztát etettek, majd gyorsteszten megmérték a vércukorszintjüket. Meglepő módon a második csoport tagjainál 50%-kal alacsonyabb glükózszintet mértek az első csoporthoz képest.
- Mindössze egyetlen komponenst, nevezetesen a hőhatást kellett megváltoztatnunk ahhoz, hogy egy alapvetően szénhidrátdús fogást szénhidrátszegényebbé tegyünk. Más szavakkal, a már kihűlt tésztaétel egészségesebb lehet, mint a friss. Akár reggelire is - vélekedik Dr. Van Tullekan.
De mégis hogyan lehetséges ez?
Dr. Denise Robertson, a Surrey Egyetem kutatója szerint a kihűlt tésztából a szervezet nem tud annyi energiát felszabadítani, mint a frissből, ennélfogva az emésztése hasonló a rostok emésztéséhez. A választ pedig a rezisztens keményítők jelenthetik.
A változókorról tabuk nélkül - Hogyan küzdj meg az életközepi válsággal nőként?
Iványi Orsolya, a menopauzaedukáció egyik legnagyobb hazai szószólója, tabuk nélkül beszél a változókor testi-lelki kihívásairól, és arról, hogyan élhetjük meg ezt az időszakot, mint új kezdetet. A Femina Klub novemberi előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz az életközepi krízisek kezelésére, és megtudhatod, hogyan értelmezhetjük újra önmagunkat, karrierünket és kapcsolatrendszerünket.
További részletek: feminaklub.hu/
Használd az „IVANYI” kuponkódot, és 20% kedvezménnyel vásárolhatod meg a jegyed!
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2024. november 27. 18 óra
Helyszín: MOM Kulturális Központ
Promóció
A rezisztens keményítő kémiai felépítése megegyezik a klasszikus keményítő összetételével azzal a különbséggel, hogy előbbit az emésztőenzimek nem tudják lebontani, ezért ballasztanyagként kezelik. Rezisztens keményítőt tartalmaz többek közt a banán, a burgonya és a nyers zöldség.
A rezisztens keményítő emésztése a vékony- helyett a vastagbélben kezdődik, vagyis nem jut be közvetlenül a véráramba, így nem biztosít azonnali energiát a szervezetnek. Továbbá - akárcsak a ballasztanyagoknak - a rezisztens keményítő ellenálló-képessége az emésztőenzimekkel szemben meglehetősen nagy. Ugyanakkor mégsem tárol annyi vizet, mint a ballasztanyagok, ezért hosszan tartó teltségérzetet sem okoz.
Páratlan felfedezés
Szintén a tanulmány szerzője, Michael Mosley mesélt a Telegraphnak arról, hogy kollégáival szinte biztosra vették, hogy a kihűlt tészta ellenállóbb az emésztőenzimekkel szemben, mint a friss változtat, ám arra még ők sem számítottak, hogy az újramelegítés ilyen mértékű változást előidézhet a vércukorszintben.
Ráadásul minderre, mondhatni, véletlenül derült fény, hiszen a résztvevőket azért kínálták forró, hideg és újramelegített tésztával is, illetve különböző paradicsomos és fokhagymás szószokkal, mert a hideg ételeket nem mindenki szereti.
Dr. Robertson ugyanakkor hozzátette, hiába a figyelemreméltó feltételezés, még további vizsgálatok szükségesek, hogy pontosan feltárják, milyen módon segítheti a rezisztens keményítő a fogyást.
Tíz isteni, kalóriaszegény köret, ami tele van rostokkal
Természetesen ez nem azt jelenti, hogy csak sós vízben párolt zöldségeket ehetsz. Noha a fehér rizsről és a burgonyáról jobb, ha lemondasz, a következő, ízekkel teli, színes és gusztusos köretek könnyen kárpótolnak ezért. Készítsd el őket rendszeresen!
Ezt edd krumpli és rizs helyett, ha fogyni akarsz: 10 isteni, kalóriaszegény köret, ami tele van rostokkal
Nézegess képeket!
ElolvasomKépek: Pixabay, Getty Images Hungary.
- kutatások
- tartós fogyás
- szénhidrát
- érdekesség
- tészta
- maradék
- reggeli
- egészséges táplálék
- egészséges étkezés
- Életmód
OLVASD EL EZT IS!
- egészséges étkezés
- fogyasztó praktikák
Hogyan lehet okosan csinálni a ketogén diétát? Kisebb eséllyel hibázhatsz, ha pár dolgot betartasz
- fogyókúra
- fogyasztó praktikák