10 étel, ami serkenti a májműködést: érdemes napi szinten fogyasztani őket

Megszabadítják a káros anyagoktól, valamint segítik az emésztést és a tápanyagok felszívódását.

Májműködést segítő ételek
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A máj az emberi szervezet egyik legfontosabb szerve, melynek zavartalan működése több szempontból is kiemelten fontos. Kulcsszerepet játszik a méregtelenítésben, a zsírbontás folyamataiban, de a bőrre is jelentős hatást fejt ki. Továbbá támogatja az immunrendszer működését, és elraktározza a vitaminokat, ásványi anyagokat.

Manapság a feszített tempójú életvitel miatt a máj gyakran túlterhelésnek van kitéve, ezáltal pedig sokaknál a feladatát sem tudja megfelelően ellátni. A gyógyszerek, a zsíros ételek és az alkohol csak egyike a szervet leginkább veszélyeztető tényezőknek, fogyasztásuk pedig egyebek mellett emésztési zavarokhoz, fejfájáshoz, különféle bőrproblémákhoz és krónikus fáradékonysághoz vezethet.

Májműködést segítő ételek

Májkímélő étrendet nemcsak májbetegeknek érdemes folytatni, hiszen a körültekintő táplálkozás a szerv egészséges működésén kívül az általános egészséghez ugyancsak elengedhetetlen.

A májműködés serkentéséhez több élelmiszer is hozzájárulhat, melyek többségükben egész évben, kedvező áron, bárki számára könnyen hozzáférhetőek. Az alábbi zöldségeket és gyümölcsöket akár nyersen, főzve vagy turmixolva, de célszerű minél gyakrabban fogyasztani, hatóanyagaiknak köszönhetően ugyanis aktívan hozzájárulnak a méreganyagok kiürüléséhez.

Különösen nyersen és héjastól az alma kiváló rostforrás, ezáltal segít egészségesen tartani a vérnyomást, ráadásul a máj, az emésztőszervek és a belek működésére is jó hatással van.
Az articsóka kiváló májerősítő, és fokozza az epetermelést. Tisztító-egészségvédő hatása révén a májbetegségeket is enyhítheti.
Az avokádó nagy mennyiségű glutationt tartalmaz, mely segít a szervezetnek megszabadulni a káros zsíroktól. A májnak sok glutationra van szüksége, hogy eltávolíthassa a felgyülemlett méreganyagokat.
A cékla flavonoid nevű antioxidánsban gazdag, emellett sok béta-karotint és A-vitamint tartalmaz. Növényi rostjai között található pektin, mely képes a teljes emésztőrendszer megtisztítására.
A fokhagyma, akárcsak a többi hagymaféle, kénvegyületeivel segíti a máj munkáját, ezek ugyanis mintegy tehermentesítik a szervet, és támogatják a méreganyagok kiürülését.
A paraj vitaminokban, ásványi anyagokban, rostban és antioxidánsban is gazdag, K-vitaminjai pedig támogatják a máj méregtelenítő folyamatait.
A kivi magas C-, E-, K-vitamin-, folsav-, rost-, kálium- és rézforrás, emellett antioxidánsokban gazdag, vegyületeivel pedig a májműködéshez is hozzájárul.
A kelbimbóban lévő szulforafán serkenti a májban a méreganyagok kiválasztásáért felelős enzimek termelését.
A zsázsa sok C-vitamint, káliumot, kalciumot, vasat, foszfort és béta-karotint tartalmaz. Vízhajtó hatású, emellett nemcsak a májat, de az összes szervet erősíti.
A vörös áfonyában található különféle növényi hatóanyagok védik a májat a szabad gyökök kialakulásától és az oxidációs stressztől.

Ehhez a cikkhez ajánljuk

Ezt is szeretjük