A hepatitis legfőbb terjedési módjai: tévedés, hogy szexuális úton lehet csak elkapni

Öt fajtája van, és mindegyikkel könnyen meg lehet fertőződni, ha nem vagy elég elővigyázatos.

injekcios-tu

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A hepatitis fertőzést vírusok - az úgynevezett hepatotróp vírusok - okozzák, és korántsem mindegy, hogy a betegség melyik altípusával kerül valaki kapcsolatba. A fertőződést az azt kiváltó vírustörzs szerint hepatitis A, B, C, D vagy E betegségnek nevezik, amelyek jelentősen eltérnek egymástól.

A hepatitis A betegség az egész világon elterjedt, ezt ismerik a legtöbben. A rossz higiénés viszonyokkal rendelkező országokban magas az előfordulása. A hepatitis A vírus az emberi székletben található, és általában személyes érintkezés útján terjed. Léteznek azonban veszélyesebb típusok is.

A hepatitis A a rossz higiénia miatt terjed

A hepatitis A fertőzhet szennyezett ivóvíz vagy étel fogyasztásával is, vagy olyan területekre történő utazáskor, ahol hepatitis A fertőzés fordul elő. Ez a vírus nem okoz krónikus májgyulladást, tehát a néhány hetes betegség után a páciens teljesen meggyógyulhat. Aki egyszer átesett a betegségen, egy életre szóló védettséget szerez. A betegség esetében a legjobb módszer a megelőzés, az 1990-es évek közepe óta már biztonságos oltóanyag áll rendelkezésre.

A hepatitis B a májat károsítja

A hepatitis B infekció világszerte az egyik legelterjedtebb betegség. A vírus a szervezet minden szövetében jelen van, a májban a sejtek elhalását és gyulladást okoz. A vírust a vér és a testnedvek terjesztik, leggyakrabban szexuális kontaktussal terjed. Közös borotva, fogkefe, törülköző, tetoválás, akupunktúra, vagy testékszerek egymás közötti cserélgetése is átviheti az fertőzést.

Az esetek egy részében a szervezet nem tudja legyőzni a kórokozót, ekkor krónikus májgyulladás alakul ki. Ez az elhúzódó megbetegedés súlyos, maradandó májkárosodást, májzsugort, néha májtumort is okozhat. A krónikus hepatitis B kezelése ma az antivirális szerekkel és alfa-interferonokkal történik. Itt is a megelőzés a legfontosabb, a hepatitis B elleni oltás megvéd a fertőzéstől. 

A hepatitis C vírus gyorsan mutálódik

A hepatitis C vírus szintén vérrel és ritkábban testnedvekkel terjed, fertőződés esetén gyakrabban alakul ki elhúzódó betegség és maradandó májkárosodás, májzsugor. Az orvostudomány nem rendelkezik hatékony védőoltással a hepatitis C vírus ellen, a vírus mutálódási képessége miatt. Így a C vírus esetén a legjobb védekezési lehetőség a fertőzött vérkészítmények kiszűrése, a közös tűhasználat kerülése. Tetoválással és testékszer behelyezésével is fertőzhet, ha a festék, a tű vagy az ékszer fertőzött. Szexuális úton nagyon ritkán terjed, és nem fertőz nyállal sem. 

A betegség kezelésében az alfa-interferonok mellett a vírusszaporodást gátló gyógyszerek jönnek szóba. Várólista alapján elérhetőek Magyarországon a legkorszerűbb direkt vírusellenes terápiák, melyek 95% feletti gyógyulási arányt biztosítanak, akár előrehaladott májbetegség esetén is.

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A hepatitis D és E is jelen van a világban

A hepatitisz D emberben csak hepatitis B vírussal együtt okoz májbetegséget, ezért a májgyulladásnak ez a fajtája azokat fenyegeti, akik hepatitis B vírussal is fertőződtek.  Általában súlyos májgyulladást okoz, amely gyorsan májzsugorhoz vezet. A hepatitis B elleni védőoltás a D vírussal történő fertőződés esetére is védelmet biztosít.

A hepatitis E vírus főleg a trópusokon fordul elő, tüneteiben és a lefolyásában is a hepatitis A által okozott májgyulladáshoz hasonló. Idült májbetegség nem alakul ki, csak immunkárosodás mellett fordulhat elő. Van azonban állatokról emberre terjedő formája is. Magyarországon esetenként, de egyre gyakrabban fordul elő ilyen fertőzés. Megelőzésére védőoltás nincs, de a higiénés szabályok betartásával, kézmosással, a zöldségek és gyümölcsök mosásával, a húsok és húskészítmények megfelelő hőkezelésével a fertőzés terjedése megelőzhető.

További információt a Vírusos Májbetegek Országos Egyesülete, illetve a Májbetegekért Alapítvány honlapján találsz.

Ezt is szeretjük