Dagad a lábad? Kevésbé ismert ok is állhat a jelenség mögött

Ha nem múlik a vizenyő és a puffadás a végtagokról, érdemes kivizsgáltatni a problémát.

lábdagadás
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A végtagdagadás gyakori tünet, hátterében pedig számos ok húzódhat meg, mint például visszérbetegség, szívbetegség, májbetegség, veseproblémák. Kevésbé ismert oka a nyirokrendszer problémája, a nyirokkeringés zavara.

A nyiroködéma enyhe formája a narancsbőrre emlékeztet, és szinte csak szépészeti problémát okoz, ám súlyos esetben az életet lehetetlenné tevő, úgynevezett elefantiázist eredményezhet. Erről beszélt dr. Szélessy Zsuzsanna főorvosnő, a Trombózisközpont hematológusa.

A nyirokkeringésnek fontos szerepe van

A nyirokkeringés fő feladata - a vénás rendszer mellett - a szövetközi folyadék elszállítása és visszajuttatása az érrendszerbe. Feladata van a szervezet immunvédelmében, az immunrendszer támogatásában. A nyirokfolyadék a nyirokpályákon áramlik, és a nyirokutak hosszabb-rövidebb lefutás után a borsónyi-babnyi nyirokszűrő szervekbe, nyirokcsomókba nyílnak. Ezek feladata a nyirok szűrése és a nyirokáramba került szemcsés anyagok és baktériumok visszatartása, így a nyiroknedv a véráramba megtisztulva ér. Ha a nyirokkeringésben zavar keletkezik, az el nem szállított nyirok, vagyis szövetközi folyadék felgyülemlése esztétikai és egészségügyi problémával jár.

A nyirokpangás tünetei

A nyirokrendszer zavaránál a nyiroknedv felgyülemlik a szövetek közti térben, ami nyirokpangást jelent. Jellemző tünete az egyik vagy mindkét oldalon lévő végtagok és ujjak duzzanata és szorító érzése. A nyirokpangás sosem az egész testet érinti, csupán annak egy-egy részét. Kezdeti stádiumában a bőr benyomása után a lenyomat még hosszan látható, a bőr fakó színű, és észrevehető hurkák jelennek meg, melyeket mélyebb ráncok határolnak. Az ujjakon lévő apróbb ráncok eltűnhetnek, mely a vizenyőre utal, és a bőr megvastagodhat, érdessé válhat. A nyirokpangás miatt akár fájdalom is felléphet, ami miatt az adott végtag nehezebben mozog.

Kezeletlenül daganat alakulhat ki belőle

A nyirokpangás, vagyis a limfödéma kezdeti stádiumában sokaknál csupán esztétikai gondot jelent, ám egy idő után egyre drasztikusabb tüneteket produkál. A korábban megduzzadt végtag az oxigénhiány miatt kiszárad, majd később rajta ekcéma, orbánc, gyulladás, cellulitisz vagy akár fekély, illetve daganat is kialakulhat. Ennek oka, hogy az adott terület különösen érzékennyé válik a fertőzésekre, ezért a terápiát érdemes mielőbb megkezdeni, hogy a nehezebben kezelhető szövődmények elkerülhetőek legyenek.

A cikk az ajánló után folytatódik

Fontos tisztázni a kiváltó okot

A limfödéma oka igen kis százalékában veleszületett a probléma, leggyakrabban azonban valamilyen betegség miatt alakul ki. Ilyen lehet a vénagyulladás és trombózis, a műtét, daganat, sugárkezelés, a fertőzések vagy akár az elhízás. A diagnózis a fizikális vizsgálaton túl képalkotó vizsgálatokkal és Doppler-ultrahanggal, izotópos angiográfiával állítható fel. Igazolt nyirokpangásnál komplex kezelésre és a beteg aktív közreműködésére is szükség van. Első a kiváltó okok gyógyítása, és akár már ezzel egy időben el lehet kezdeni a nyirokkeringés segítését szolgáló terápiákat is.

Így kezelik a nyirokpangást

A kezelés fizioterápiás módszerekkel történik, azaz speciális gyógymasszázs alkalmazásával, gyógytornával, gépi kompressziós kezeléssel és kompressziós fáslik felhelyezésével. Ezek hatására a nyirokpangás, így az ödéma mértéke is csökken, és a nyirokfolyadék kiürül a vénákba. Így javul a bőr és a kötőszövet oxigénellátása. Kutatások azt igazolják, hogy a kompressziós fásli és harisnya helyes felhelyezésével és tartós alkalmazásával remek eredményeket lehet elérni az alsó és felső végtagok nyirokkeringési zavarai esetén. Sajnos a betegség nem minden esetben gyógyítható teljesen, de kordában tartható, és a végtag funkcionálisan és esztétikailag is jobb állapotba kerül.

Természetes módszerek

A vizesedés és az ödéma kialakulása ellen érdemes bevetni a jól bevált vízhajtó gyógyteákat is. 

Ezt is szeretjük