Mi mennyivel csökkenti a magas vérnyomást? Így hat az életmód az értékekre

A magas vérnyomás kezelésében nemcsak a gyógyszerek segíthetnek, hanem az életmód megváltoztatása is.

GettyImages-491836741

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Ha megszületik a magasvérnyomás-betegség diagnózisa, felmerülhet a kérdés, hogy az ezek után elrendelt vérnyomáscsökkentő gyógyszerek teljes mértékben megoldják-e a problémát?

Dr. Kapocsi Judit PhD, a KardioKözpont magasvérnyomás- és érkockázat-specialistája szerint a szükség esetén elrendelt gyógyszeres kezelés mellett az életmód reformja is legalább ennyire jelentős. Tehát nem vagy-vagy, hanem is.

A vérnyomásra egy életen át figyelni kell 

Akinél felállítják a magasvérnyomás-betegség diagnózisát, számolnia kell azzal, hogy ezután egy életen át figyelni kell a vérnyomására. Ez azonban nem feltétlenül egy kényelmetlen kötelességet jelent, sokkal inkább érdemes rá lehetőségként tekinteni. Az így nyert tudatossággal ugyanis akár az egészségi állapot egésze is javulhat, nem csupán a vérnyomás rendeződhet. Különösen igaz ez az életmódban bevezetendő változtatások eredményeire!

GettyImages-76800147

Ugyanakkor természetesen bizonyos esetekben a gyógyszeres kezelés is szükséges. 160/100 Hgmm fölötti vérnyomásnál, szövődmények és társbetegségek esetén is nagy szerepe van ugyan az életmódkezelésnek, de a gyógyszeres terápia mellett.

Így segítenek a gyógyszerek

A magasvérnyomás-betegségre rendelt gyógyszerek különböző módon hatnak a szervezetre, más a hatásmechanizmusuk, és más-más a velük való kezelés célja. A vérnyomáscsökkentésben használt gyógyszereknek négy fő és számos további típusa van. A négy legfontosabb kategória a vízhajtók, az úgynevezett béta-blokkolók, a renin-angiotenzin-aldoszteron rendszer aktivitását gátló szerek és a kalciumcsatorna-blokkolók.

GettyImages-1393758632

- A gyógyszerelés kapcsán azt érdemes hangsúlyozni, hogy makacs, nehezen kezelhető magasvérnyomás-betegség esetén többféle gyógyszer kombinációjára is szükség lehet - ismerteti dr. Kapocsi Judit PhD, a KardioKözpont magasvérnyomás- és érkockázat-specialistája.

- Minden esetben elengedhetetlen, hogy a páciens valóban az elrendelés szerint szedje a gyógyszereit, és jelenjen meg a kontrollvizsgálatokon, ugyanis a gyógyszerek adagolása, a típus és a megfelelő kombinációk kiválasztása rugalmas folyamat, ami mindig az adott állapothoz igazodik. Ezenkívül érdemes tájékozódni a gyógyszerszedés szabályairól is, például fontos elolvasni a betegtájékoztatót, megismerkedni a dózisokkal és az esetleges mellékhatásokkal. A kivizsgálások során pedig arra biztatom a pácienseket, hogy merjenek kérdezni, tájékozódni, és figyeljék a szervezetük reakcióit, ami számunkra is fontos visszajelzés.

Így hat az életmód a magas vérnyomásra

Magasvérnyomás-betegeknek érdemes látniuk, hogy már az egyes életmódbeli változtatások is hatnak a szisztolés (vagyis az első) vérnyomásértékekre. Mi mennyivel csökkenti tehát az értékeket?

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

  • Rendszeres testmozgás: 4-9 Hgmm.
  • DASH-diéta: 8-14 Hgmm.
  • Korlátozott sóbevitel: 2-8 Hgmm.
  • Dohányzás elhagyása: 3-4 Hgmm.
  • Limitált alkoholfogyasztás: 2-4 Hgmm.
  • Testsúlycsökkentés: 5-20 Hgmm.
  • Stresszkezelés: 5 Hgmm.

Az életmódprogram további elemei - például izomerősítő mozgás, limitált szénhidrátbevitel, megnövelt rost- és növényiszterin-bevitel, csökkentett telítettzsírsav-fogyasztás - szintén kedvező hatásúak, de inkább a vércukor- és a koleszterinszintre.

Ráadásul ezek a hatások egymással is összefüggenek, hiszen például az egészséges szív diétájának is nevezett DASH-étrend önmagában is segíti a fogyást, ami lejjebb viszi a vérnyomásértékeket. A tartós fogyás pedig elképzelhetetlen testmozgás nélkül.

GettyImages-516660448

Ha tehát ennek érdekében rendszeresen aerob (vagyis kardio-) mozgást végzünk, az olyan működéseket erősít meg, melyek többek között a vérnyomás csökkenését eredményezhetik. Ráadásul mindezt olyan élettani folyamatok optimalizálásával, amelyeket a vérnyomáscsökkentő gyógyszerek is rendezni hivatottak.

A magas vérnyomás kezelésében tehát fontos összehangolni az életmódkezelést és szükség esetén a gyógyszerelést, hogy kivédhetők legyenek az esetleges súlyos szövődmények, és jobb életminőség váljon elérhetővé.

A legegészségesebb hüvelyesekből készült 8 isteni étel

Ezek olyan finom, tápláló fogások, amik csökkentik a koleszterinszintet, és stabilizálják a vércukrot.

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük