Ezek a magas vércukorszint jelei a szájban: diabéteszre hívhatják fel a figyelmet a gyakori panaszok
Olykor szájban keletkező tünetek utalhatnak cukorbetegségre.

GettyImages-1344723079
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A diabétesz lappangva alakul ki. Gyakori, hogy akkor kerül felfedezésre a betegség, amikor már súlyos szövődmények léptek fel. Viszont  vannak olyan jelek, amelyek felvetik a magas vércukorszint gyanúját.  

A fogak és az íny állapota például sokszor komoly jelzésértékkel bír. Erről beszélt dr. Polyák Annamária, a Cukorbetegközpont diabetológusa. 

Vércukor és a fogak

A cukorbetegség a test számos részét érinti, beleértve a szájüreget, fogakat is. Diabétesz esetén nagyobb valószínűséggel jelentkeznek szájüregi problémák, például fogszuvasodás, fertőzések, gyulladások.

GettyImages-1344723118
Fotó: Maskot / Getty Images Hungary

A cukorbetegek körében a leggyakoribb szájüregi probléma, az az ínygyulladás. Magas vércukorszint esetén csökken a fertőzésekkel szembeni ellenálló képesség, a baktériumok könnyebben és gyorsabban elszaporodnak. A káros mikroorganizmusok a cukrot savakká alakítják: emiatt az íny könnyen begyullad, vérzik, kipirosodik és fáj.

A baktériumoknak a cukros környezet igen ideális, kezeletlen cukorbetegség esetén pedig igen sok cukor van jelen a nyálban. A baktériumok összegyűlnek, a nyállal és az ételmaradékkal keveredve lepedéket képeznek, amit ha nem távolítunk el megfelelően, akkor az fogszuvasodáshoz, fogkőhöz és fogínybetegséghez vezet.

Fontos tudni, hogy nemcsak a cukorbetegség van hatással a fogakra és az ínyre, hanem fordítva is: egy szájüregi fertőzés, mint például a parodontitis is okozhat vércukorszint-emelkedést, mint ahogy általában a fertőzések is, ez pedig nehezebbé teszi a cukorbetegség kontrollálását.

Cukorbetegség okozta egyéb szájproblémák

  •  Rossz lehelet
  •  Szájszárazság (a cukorbetegség dehidratációt okoz)
  •  Afta, szájpenész
  •  Laza fogak
  •  Vérző, gyulladt, lehúzódó íny

A cikk az ajánló után folytatódik

Ellenőriztesse vércukorszintjét!

- Ha valaki az említett panaszokkal küzd, érdemes ellenőriztetni a vércukorszintjeit OGTT-vizsgálattal, mivel lehet, hogy a magas vércukorszint okozza a panaszait. Ha kiderül, hogy cukorbetegséggel küzd, akkor nagyon fontos a vércukorszint optimalizálása, ugyanis akkor nemcsak a súlyos szövődményeket kerülheti el az ember, hanem a szájüregi panaszai csökkennek vagy el is múlnak - mondja dr. Polyák Annamária, a Cukorbetegközpont diabetológusa.

A kezelés minden esetben személyre szabott: enyhébb esetben elegendő lehet az életmód-terápia, mint például diéta és mozgás, ám ha orvos úgy ítéli meg, ezt kiegészíti a gyógyszeres és per vagy inzulinos terápia.

Így mutatja meg a bőr a cukorbetegséget

A kezeletlen cukorbetegség jelei a bőrön is megmutatkoznak.

Képek forrása: Getty Images

Ezt is szeretjük