Ezek a magas vércukorszint jelei a szájban: diabéteszre hívhatják fel a figyelmet a gyakori panaszok

Olykor szájban keletkező tünetek utalhatnak cukorbetegségre.

GettyImages-1344723079

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A diabétesz lappangva alakul ki. Gyakori, hogy akkor kerül felfedezésre a betegség, amikor már súlyos szövődmények léptek fel. Viszont  vannak olyan jelek, amelyek felvetik a magas vércukorszint gyanúját.  

A fogak és az íny állapota például sokszor komoly jelzésértékkel bír. Erről beszélt dr. Polyák Annamária, a Cukorbetegközpont diabetológusa. 

Vércukor és a fogak

A cukorbetegség a test számos részét érinti, beleértve a szájüreget, fogakat is. Diabétesz esetén nagyobb valószínűséggel jelentkeznek szájüregi problémák, például fogszuvasodás, fertőzések, gyulladások.

GettyImages-1344723118
Fotó: Maskot / Getty Images Hungary

A cukorbetegek körében a leggyakoribb szájüregi probléma, az az ínygyulladás. Magas vércukorszint esetén csökken a fertőzésekkel szembeni ellenálló képesség, a baktériumok könnyebben és gyorsabban elszaporodnak. A káros mikroorganizmusok a cukrot savakká alakítják: emiatt az íny könnyen begyullad, vérzik, kipirosodik és fáj.

A baktériumoknak a cukros környezet igen ideális, kezeletlen cukorbetegség esetén pedig igen sok cukor van jelen a nyálban. A baktériumok összegyűlnek, a nyállal és az ételmaradékkal keveredve lepedéket képeznek, amit ha nem távolítunk el megfelelően, akkor az fogszuvasodáshoz, fogkőhöz és fogínybetegséghez vezet.

Fontos tudni, hogy nemcsak a cukorbetegség van hatással a fogakra és az ínyre, hanem fordítva is: egy szájüregi fertőzés, mint például a parodontitis is okozhat vércukorszint-emelkedést, mint ahogy általában a fertőzések is, ez pedig nehezebbé teszi a cukorbetegség kontrollálását.

Cukorbetegség okozta egyéb szájproblémák

  •  Rossz lehelet
  •  Szájszárazság (a cukorbetegség dehidratációt okoz)
  •  Afta, szájpenész
  •  Laza fogak
  •  Vérző, gyulladt, lehúzódó íny

A cikk az ajánló után folytatódik

Légy szabad! - Merj szembemenni az árral!

A Femina Klub áprilisi vendége Lakatos Márk stylist, médiaszemélyiség lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az önmagunk elfogadására való törekvésről beszélget. Hogyan szembesüljünk saját korlátainkkal? Hogyan lehet feldolgozni az életünkben felmerülő elakadásokat? Miért káros, ha mindig arra fókuszálunk, hogy mindenki szeressen bennünket? Hogyan békéljünk meg saját tökéletlenségünkkel? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. április 22. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Ellenőriztesse vércukorszintjét!

- Ha valaki az említett panaszokkal küzd, érdemes ellenőriztetni a vércukorszintjeit OGTT-vizsgálattal, mivel lehet, hogy a magas vércukorszint okozza a panaszait. Ha kiderül, hogy cukorbetegséggel küzd, akkor nagyon fontos a vércukorszint optimalizálása, ugyanis akkor nemcsak a súlyos szövődményeket kerülheti el az ember, hanem a szájüregi panaszai csökkennek vagy el is múlnak - mondja dr. Polyák Annamária, a Cukorbetegközpont diabetológusa.

A kezelés minden esetben személyre szabott: enyhébb esetben elegendő lehet az életmód-terápia, mint például diéta és mozgás, ám ha orvos úgy ítéli meg, ezt kiegészíti a gyógyszeres és per vagy inzulinos terápia.

Így mutatja meg a bőr a cukorbetegséget

A kezeletlen cukorbetegség jelei a bőrön is megmutatkoznak.

Így mutatja meg a bőr a cukorbetegséget: 8 tünet, amit kevesen ismernek fel

Nézegess képeket!

Elolvasom

Képek forrása: Getty Images

Ezt is szeretjük