8 tünet, ami magas tesztoszteronszintet jelez a nőknél: az alvászavartól a fokozott szőrnövekedésig

A magas tesztoszteronszint nem csak esztétikai gondot jelent, kezelést igénylő betegségekre hívhatja fel a figyelmet.

fokozott szőrnövekedés
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A tesztoszteron a legfőbb férfi nemi hormonként ismert, ezért aztán sokan azt hiszik, hogy a nők szervezetében nem termelődik, holott ez koránt sincs így. A nők petefészkeiben és mellékveséiben is előállítódik belőle egy kisebb mennyiség, ami többek között a csontok felépítésében játszik szerepet. 

Egyes állapotok viszont a kívántnál jobban megemelhetik a hormon szintjét, és ez számos kellemetlenséget okozhat a hölgyek számára. A jeleket már csak azért is érdemes felismerni, mert kezelést igénylő kórképekre is felhívhatják a figyelmet. 

A magas tesztoszteronszint tünetei

Felnőtt nők esetében a tesztoszteron normálértéke 15-70 nanogramm/dl között mozog. A hormon napszaki ingadozást is mutat, az értékek reggel lehetnek a legmagasabbak, de az életkor függvényében is változnak, a kor előrehaladtával csökkennek. A menopauzát követően is megfigyelhető ez a tendencia. A hormonrendszer felborulása a legkülönfélébb tünetekben nyilvánulhat meg.

A tesztoszteronnal kapcsolatos eltérések az általános egészségügyi állapotra és a megjelenésre is hatással lehetnek. Nőknél az emelkedett tesztoszteronszint legjellemzőbb jelei a következők:

  • menstruációs zavarok,
  • fokozott szőrnövekedés,
  • aknés, pattanásos, zsíros bőr,
  • hajhullás,
  • a testalkat megváltozása, súlygyarapodás, 
  • libidócsökkenés, 
  • alvászavarok,
  • hangulatváltozások.

A fentiek jelentősen befolyásolhatják az érintettek mindennapjait, közérzetét is, gyakori körükben az önbizalomhiány, illetve a depresszió. A probléma súlyosságától függően lehetnek különböző erősségűek a tünetek, nagymértékű eltérésnél akár a hang mélyülése, a mellméret csökkenése is bekövetkezhet. A zavart jellemzően akkor diagnosztizálják, ha az erőteljessé váló férfias jegyek, például a látványosan fokozott szőrnövekedés, a hirzutizmus, ami az arcon is jelentkezhet, vagy például a hajvesztés aggasztja a betegeket, illetve, amikor egy gyermekvállalás előtt álló pár teherbeesési nehézségekkel találkozik. A panaszok orvoslásához a háttérben meghúzódó okok felderítésére és kezelésére van szükség.

A cikk az ajánló után folytatódik

Inzulinrezisztencia és mellékvese-betegség is okozhatja

A magas tesztoszteronszint okai között gyakran található meg a világszerte sok nőt érintő policisztás ovárium szindróma (PCOS), ami jellemzően kéz a kézben jár az inzulinrezisztenciával is. A magasabb inzulinszint fokozhatja a tesztoszterontermelést, minél súlyosabb tehát a szénhidrátanyagcsere-zavar, annál szembetűnőbbek lehetnek a tünetek. Meg kell jegyezni, hogy az inzulinrezisztencia megléte önmagában a vércukorszint ellenőrzésével nem deríthető ki, kifejezetten az inzulinértékek vizsgálatára van szükség.

A mellékvese megbetegedései, például a veleszületett mellékvese-hiperplázia, amit olykor csak serdülőkorban - vagy még akkor sem - diagnosztizálnak, szintén szerepet játszhat az értékek eltérésében. Ezenkívül, mivel a hormonrendszerben minden mindennel összefügg, az egyik endokrinológiai betegség talaján más is felütheti a fejét, pajzsmirigyzavarok esetén is előfordulhat emelkedett tesztoszteronszint.

Az életminőség javítása érdekében akkor is fontos a kezelés, ha az érintett épp nem tervez gyermeket. A terápia gyógyszerek alkalmazásából és életmódváltásból állhat, egyes mellékvese-problémáknál sebészeti beavatkozást is indokolttá tehet. A vércukor- és inzulinértékek optimalizálása, a testsúly normalizálása és a rendszeres mozgás beiktatása többnyire elengedhetetlen az állapot javulásához.

A hormonzavarok jellemző tünetei

Az endokrin problémák a betegek mindennapjait erőteljesen befolyásolják, a látható elváltozások mellett az érintetteknek gyakran hangulatingadozással, levertséggel és fáradtsággal kell megküzdeniük, ez pedig nehezítheti a helytállást az élet minden területén.

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük