Akár daganatra is utalhat a túlzott szőrnövekedés a nőknél – A szőrtelenítés nem oldja meg a problémát
Nőknél egyre gyakoribb jelenség, hogy ott is felbukkannak és megerősödnek a szőrszálak, ahol nem kéne. Ilyenkor érdemes hormongondra gyanakodni.

szőrnövekedés (2)
beauty and style
Top olvasott cikkek

A fokozott szőrnövekedés okozta kellemetlenség sajnos csak átmenetileg orvosolható a szőrtelenítési eljárásokkal, ugyanis a probléma mögött hormonális okok állnak.

Dr. Koppány Viktória, a Budai Endokrinközpont belgyógyásza, endokrinológus, klinikai farmakológus a hirzutizmus okairól, kezelési lehetőségeiről beszélt.

Mikor kóros a szőrösödés?

A fokozott szőrnövésnek számos oka lehet, de a kivizsgálás minden esetben fontos, hiszen a probléma mögött jellemzően hormonális okok állnak. Ha nőkön fokozott szőrnövekedés jön létre azon testrészeken, amelyeken ez a jelenség csak férfiakon szokott előfordulni - mint a bajusz, szakáll, has, mellkas - vagy megerősödik, sűrűsödik a szőr a kezeken, lábakon, hirzutizmusról beszélünk.

pajzsmirigy-hormon
Fotó: Eraxion / Getty Images Hungary

A hirzutizmus a férfi nemi hormonok fokozott hatása a szőrtüszőkre. Ennek két fő oka lehet: a férfihormonok szintjének emelkedése a vérben, illetve a hormonok iránti érzékenység fokozódása. Ezeket a testrészeket férfihormonfüggő, úgynevezett androgén-dependens régióknak is hívjuk. Más kategóriát jelent, amikor az egész testen fokozott szőrnövekedés tapasztalható, ez a jelenség a hipertrichózis. Mindkét elváltozásnak hormonális oka van, de míg hirzutizmusban a nőkben a normális körülmények között kis mennyiségben termelődő férfihormonok túlműködése figyelhető meg, a hipertrichózisban más hormonális szervek, például a pajzsmirigy kóros működése is felelős lehet a problémáért.

Genetika és betegségek is szerepelnek az okok közt

A probléma genetikai eredetét bizonyítja, hogy egyes családokban és bizonyos népcsoportokban lényegesen gyakoribb. A hirzutizmus hátterében különböző betegségek is állhatnak, melyek közül a legjellemzőbbek a PCOS, a menstruációs hormonális zavarok, a mellékvesék túlműködése és daganatai, a kóros elhízás és az ezzel összefüggő magas inzulinszint, a petefészek egyes daganatai és a pajzsmirigy betegségei.

A cikk az ajánló után folytatódik

10 perc alatt eredmény

A pajzsmirigy alulműködés gyorsteszt teszt előnye az egyszerű használat: kényelmesen, otthon bárki el tudja végezni, csupán egyetlen vércseppre van szükség hozzá.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

Ugyanakkor bizonyos gyógyszereknek is lehet ilyen mellékhatása. Sajnos az esetek többségében nemcsak a hirzutizmus tünetei észlelhetők, hanem paradox módon a fokozott szőrnövés mellett egyes területeken, például hajas fejbőrön a szőrzet ritkulása, kopaszodás is bekövetkezhet.

Az endokrinológiai kezelés lehetőségei

- Az endokrinológus feladata a tünetek beazonosítása és kezelése. A személyes találkozáskor tisztázzuk az előzményeket, majd megtörténik a beteg vizsgálata. Szükség lehet bizonyos hormonális vizsgálatokra, képalkotó eljárásokra. A gyógyulás több tényezőtől függ, így az alapbetegségtől, a beteg korától, az alkalmazott gyógyszerek hatékonyságától - ismerteti dr. Koppány Viktória.

szőrnövekedés-pajzsmirigy
Fotó: Ben Welsh / Getty Images Hungary

- Fontos tudni az érintetteknek, hogy egyes szőrtelenítési módszerek egyrészt elfedhetik a bajt, másrészt éppen ellenkező hatást érhetnek el, így azokról mindenképpen egyeztetni kell az endokrinológussal. A fokozott szőrnövekedés terápiája a kiváltó októl függ, és az esetek többségben gyógyszeres kezelésre, valamint életmódváltásra épül. Amennyiben pedig esetleg daganatra derül fény, műtéti beavatkozásra lehet szükség.

Megváltozik az arc a betegségtől: mi mutatja, hogy a pajzsmiriggyel komoly baj van?

A pajzsmirigybetegség mindenre kihat, nem is kicsit.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük