Akár daganatra is utalhat a túlzott szőrnövekedés a nőknél – A szőrtelenítés nem oldja meg a problémát

Nőknél egyre gyakoribb jelenség, hogy ott is felbukkannak és megerősödnek a szőrszálak, ahol nem kéne. Ilyenkor érdemes hormongondra gyanakodni.

szőrnövekedés (2)
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A fokozott szőrnövekedés okozta kellemetlenség sajnos csak átmenetileg orvosolható a szőrtelenítési eljárásokkal, ugyanis a probléma mögött hormonális okok állnak.

Dr. Koppány Viktória, a Budai Endokrinközpont belgyógyásza, endokrinológus, klinikai farmakológus a hirzutizmus okairól, kezelési lehetőségeiről beszélt.

Mikor kóros a szőrösödés?

A fokozott szőrnövésnek számos oka lehet, de a kivizsgálás minden esetben fontos, hiszen a probléma mögött jellemzően hormonális okok állnak. Ha nőkön fokozott szőrnövekedés jön létre azon testrészeken, amelyeken ez a jelenség csak férfiakon szokott előfordulni - mint a bajusz, szakáll, has, mellkas - vagy megerősödik, sűrűsödik a szőr a kezeken, lábakon, hirzutizmusról beszélünk.

pajzsmirigy-hormon
Fotó: Eraxion / Getty Images Hungary

A hirzutizmus a férfi nemi hormonok fokozott hatása a szőrtüszőkre. Ennek két fő oka lehet: a férfihormonok szintjének emelkedése a vérben, illetve a hormonok iránti érzékenység fokozódása. Ezeket a testrészeket férfihormonfüggő, úgynevezett androgén-dependens régióknak is hívjuk. Más kategóriát jelent, amikor az egész testen fokozott szőrnövekedés tapasztalható, ez a jelenség a hipertrichózis. Mindkét elváltozásnak hormonális oka van, de míg hirzutizmusban a nőkben a normális körülmények között kis mennyiségben termelődő férfihormonok túlműködése figyelhető meg, a hipertrichózisban más hormonális szervek, például a pajzsmirigy kóros működése is felelős lehet a problémáért.

Genetika és betegségek is szerepelnek az okok közt

A probléma genetikai eredetét bizonyítja, hogy egyes családokban és bizonyos népcsoportokban lényegesen gyakoribb. A hirzutizmus hátterében különböző betegségek is állhatnak, melyek közül a legjellemzőbbek a PCOS, a menstruációs hormonális zavarok, a mellékvesék túlműködése és daganatai, a kóros elhízás és az ezzel összefüggő magas inzulinszint, a petefészek egyes daganatai és a pajzsmirigy betegségei.

A cikk az ajánló után folytatódik

Légy szabad! - Merj szembemenni az árral!

A Femina Klub áprilisi vendége Lakatos Márk stylist, médiaszemélyiség lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az önmagunk elfogadására való törekvésről beszélget. Hogyan szembesüljünk saját korlátainkkal? Hogyan lehet feldolgozni az életünkben felmerülő elakadásokat? Miért káros, ha mindig arra fókuszálunk, hogy mindenki szeressen bennünket? Hogyan békéljünk meg saját tökéletlenségünkkel? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. április 22. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Ugyanakkor bizonyos gyógyszereknek is lehet ilyen mellékhatása. Sajnos az esetek többségében nemcsak a hirzutizmus tünetei észlelhetők, hanem paradox módon a fokozott szőrnövés mellett egyes területeken, például hajas fejbőrön a szőrzet ritkulása, kopaszodás is bekövetkezhet.

Az endokrinológiai kezelés lehetőségei

- Az endokrinológus feladata a tünetek beazonosítása és kezelése. A személyes találkozáskor tisztázzuk az előzményeket, majd megtörténik a beteg vizsgálata. Szükség lehet bizonyos hormonális vizsgálatokra, képalkotó eljárásokra. A gyógyulás több tényezőtől függ, így az alapbetegségtől, a beteg korától, az alkalmazott gyógyszerek hatékonyságától - ismerteti dr. Koppány Viktória.

szőrnövekedés-pajzsmirigy
Fotó: Ben Welsh / Getty Images Hungary

- Fontos tudni az érintetteknek, hogy egyes szőrtelenítési módszerek egyrészt elfedhetik a bajt, másrészt éppen ellenkező hatást érhetnek el, így azokról mindenképpen egyeztetni kell az endokrinológussal. A fokozott szőrnövekedés terápiája a kiváltó októl függ, és az esetek többségben gyógyszeres kezelésre, valamint életmódváltásra épül. Amennyiben pedig esetleg daganatra derül fény, műtéti beavatkozásra lehet szükség.

Megváltozik az arc a betegségtől: mi mutatja, hogy a pajzsmiriggyel komoly baj van?

A pajzsmirigybetegség mindenre kihat, nem is kicsit.

Megváltozik az arc a betegségtől: mi mutatja, hogy a pajzsmiriggyel komoly baj van?

Nézegess képeket!

Elolvasom

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük