Hatásos lehet a férfias típusú hajhullás ellen a fűrészpálma? Hormonzavarok esetén is használják

Az utóbbi időben hormonális eredetű hajhullás esetén is sokfelé ajánlják a fűrészpálmát.

Fűrészpálma hatásai
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az utóbbi időben egyre több helyen találkozni a fűrészpálma-kivonatot tartalmazó étrend-kiegészítőkkel. A növény bogyójából kinyert hatóanyagokat korábban kifejezetten a férfiaknak ajánlották, napjainkban viszont a nőket érintő esztétikai kellemetlenségek, hormonzavarok és termékenységi problémák esetén is fel-felbukkan.

Milyen esetekben lehet érdemes használni a készítményeket, és milyen eredményekről számolnak be a kutatások a fűrészpálmával kapcsolatban?

Mire ajánlják?

A fűrészpálma (Serenoa repens) az Egyesült Államok délkeleti részén őshonos, viszonylag kisméretű pálmafajta. Virágjai sárgásak, termése húsos, ovális, egy magot tartalmaz. Már régóta alkalmazták a különböző kórképekben, általában elsősorban a férfi szaporítószervek rendellenességeinél, illetve a köhögéscsillapításnál.

Napjainkban a húgyúti tünetek, főleg a megnagyobbodott prosztata, valamint a krónikus kismedencei fájdalom, a migrén és a hajhullás esetén kerül előtérbe. Ugyanakkor a hatásosságát és a működési mechanizmusát illetően nagyon sok még a kérdés, ráadásul a kutatások döntő többsége férfiak bevonásával készült. Utóbbi miatt elterjedt az a nézet, hogy a fűrészpálmának a női szervezetre nincs hatása. Ez viszont már csak azért sem valószínű, mert a hormonrendszer működését befolyásolja, ez pedig mindkét nemet érinti.

Hogyan hathat?

A legtöbb kutatás arra irányul, hogy hogyan befolyásolja a fűrészpálma a férfi nemi hormonok, azaz az androgének, azon belül is a tesztoszteron szintjét. A tesztoszteron a legfontosabb férfi nemi hormon, ugyanakkor a női szervezet is termeli, főként a petefészek és a mellékvesék. Hormonális problémák, például inzulinrezisztencia vagy policisztás ovárium szindróma (PCOS) esetén a kellemetlen tünetek egy része a magas tesztoszteronszint számlájára írható.

A kutatók többnyire arra a következtetésre jutottak, hogy a fűrészpálma valamelyest gátolhatja az alfa-5-reduktáz enzim működését. Ez az enzim alakítja át a tesztoszteront dihidrotesztoszteronná (DHT), ami egy erős androgén hormon, emelkedett szintje hajhulláshoz, fokozott szőrnövekedéshez vezethet. A férfias kopaszodás, más néven az androgén alopécia számos hormonzavarral küzdő nőt érint, ők gyakran a hajválaszték szélesedésére, a haj ritkulására a fejtetőn lesznek figyelmesek. A szakemberek feltételezik, hogy a fűrészpálma úgy segíthet a kellemetlenségek enyhítésében, hogy a szőrtüszők DHT-felvételét, valamint az androgén receptorok DHT-érzékenységét csökkentheti.   

A közhiedelem szerint a fűrészpálma a termékenységre is jó hatással van, mégpedig úgy, hogy növeli a spermiumok számát, és elősegíti az egészséges petesejtek kialakulását. A szakemberek azonban figyelmeztetnek, hogy ennek alátámasztására pillanatnyilag nem áll rendelkezésre elegendő bizonyíték. Sok esetben a fűrészpálma nem bizonyult hatásosabbnak a placebónál.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Összességében tehát elmondható, hogy bár kisebb vizsgálódások ígéretes eredményekről is beszámoltak például a hajhullás tekintetében, a kutatók szerint további felmérésekre van szükség. A fűrészpálma-kivonatra nem jellemzőek a komolyabb mellékhatások, ám olykor fejfájás, szédülés, hányinger és székrekedés előfordulhat. Mivel a hormonháztartás működésébe beleszólhat, a hormonterápiát kapóknak, a várandósoknak, valamint a gyermeküket szoptató anyukáknak nem, illetve csak orvosi felügyelet mellett ajánlott az alkalmazása.

Élelmiszerek a hormonrendszer megfelelő működéséért

A hormontermelés részben az étrenddel is befolyásolható: az egyensúly hozzájárul az energiaszint növeléséhez, a hangulatingadozás megszüntetéséhez, a stressz és a betegségek kockázatának csökkenéséhez, de segítséget nyújt a megfelelő testsúly elérésében is.

Rendbe teszik a hormonrendszert: 10 étel és ital, amiből sokkal többet kellene fogyasztani

Nézegess képeket!

Elolvasom

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük