7 gyakori gyógyszer, ami hajhullást okozhat: vérnyomáscsökkentő és antibiotikum is van a listán

Hétköznapi gyógyszerek is állhatnak a hajhullás hátterében, érdemes elolvasni a címkéket.

GettyImages-185280463
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A hajhullás, bármi is okozza, rengeteget ronthat az ember önbizalmán. A jelenség hátterében sok dolog állhat, például fel nem derített betegségek, gyulladások a szervezetben, de az sem ritka, hogy egy orvosság a ludas. 

A gyógyszerek szedése sajnos számos nem kívánt tünetet produkálhat, amivel a páciens sokszor nincs tisztában. Szerencsére azonban ezek általában elmúlnak, amint már nincs szükség a pirula szedésére, a legtöbb esetben így van ez a hajhullással is. 

Megbolygatják a haj életciklusát

A különböző orvosi készítmények beleszólhatnak a normál hajnövekedés menetébe. A haj az úgynevezett anagén fázis során nő, ami körülbelül 2-6 évig tart. Ezt követi egy rövidebb nyugalmi szakasz, majd a telogén fázis, ami megközelítőleg 3 hónap, ekkor a haj elhal, a végén pedig kihullik. A gyógyszerek okozta hajhullásnak alapvetően két típusát szokás megkülönböztetni, az anagén effluviumot és a telogén effluviumot. Utóbbi sokkal gyakoribb, általában a pirula szedését követő 2-4 hónapban jelentkezhet, ekkor a hajhagymák túl nagy számban kerülnek nyugalmi fázisba, és jóval több haj hullik ki naponta, mint ami természetes lenne.

GettyImages-157376810
Fotó: FotografiaBasica / Getty Images Hungary

Az anagén effluvium a haj növekedési fázisát befolyásolja, hirtelen, diffúz hajhullást idézve elő. Ez a típus általában a kemoterápiára jellemző, és ilyenkor a legtöbb szőrzet érintett lehet, az arcon például a szemöldök és a szempilla is. A gyógyszer indukálta hajhullás súlyossága az orvosság típusától és dózisától függ. Megdöbbentően hétköznapi készítmények is előidézhetik a kellemetlen tünetet, például a következők:

  • Antibiotikumok: a hajszálak átmeneti elvékonyodását okozhatják, mivel a bélbaktériumokat pusztítva befolyásolják a B-vitamin szintézisét, aminek a hiánya hajnövekedési problémákhoz vezethet.
  • Alvadásgátlók: a heparin és a warfarin segít megakadályozni a vérrögök kialakulását, ugyanakkor a szedésük után néhány hónappal a páciensek hajhullást tapasztalhatnak. 
  • Vérnyomáscsökkentők: az úgynevezett ACE-gátlókhoz és béta-blokkolókhoz tartozó pirulákkal kapcsolatban is beszámoltak ilyen mellékhatásról. Előbbihez tartozik például az enalapril, a lisinopril és a captopril, utóbbihoz pedig a metropolol, a timolol és a propranolol. 
  • Koleszterincsökkentők: bizonyos sztatin típusú készítményekkel, például a Zocorral (szimvasztatin) és a Lipitorral (atorvasztatin) kapcsolatban érkeztek ilyen panaszok. 
  • A-vitamin: A-vitamin hiányában többek között haj- és körömtöredezés, bőr- és szemszárazság is előfordulhat. Érdekes azonban, hogy túladagolása hajhulláshoz, illetve májkárosodáshoz is vezethet, mivel felhalmozódhat a szervezetben
  • Antidepresszánsok, hangulatstabilizálók: az ilyen szereket szedők is találkozhatnak a hajvesztés jelenségével. Ebbe a csoportba tartozik többek között a fluoxetin és a sertralin.
  • Fogamzásgátlók: szinte nehéz olyan listát összeállítani, amiben ne szerepelnének a fogamzásgátlók. Olyan nőknél okozhatnak hajhullást, akiknek a családjában már előfordult hormonokra visszavezethető hajhullás, illetve akik maguk is érzékenyen reagálnak a hormonkészítményekre. Ezek a szerek a hajat a növekedés fázisából túl hamar a pihenés időszakába, a telogén fázisba juttathatják.

A cikk az ajánló után folytatódik

Érdemes átolvasni a készítmények címkéit, valamint a használati útmutatóit is, amennyiben valaki hajhullást tapasztal, a kezelőorvossal kell megbeszélnie a további lehetőségeket. Jó eséllyel a gyógyszer abbahagyását követően a hajszerkezet normalizálódik, azonban nem szabad az orvos tudta nélkül letenni a pirulát. Ha mégsem történik javulás, kiegészítő kezelésre lehet szükség. 

9 gyógynövény, ami csodaszer hajhullás ellen: dúsabb, hosszabb tincsek rövid idő alatt

A vitaminok szedése mellett remekül beválik, ha bizonyos növények főzetét használod a fejbőrödre és a hajadra. Ezek serkentik a vérkeringést, táplálják a fejbőrt, csökkentik a hajhullást, de még a szálak növekedését is elősegítik. 

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük