Egy hajszál útja a hajhagymától a hajvégekig: mi okozza a hullását?
Mindenki dús, egészséges hajról álmodozik, ehhez pedig először a hajhagymák egészségét kell rendbe hozni.

hajhagyma4
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Talán nem is gondolnánk, de egy kihullott hajszálunk akár hat évet is eltölthetett a fejünk búbján, miközben hónapról hónapra 1-1,5 cm sebességgel növekedett. Levágtuk, festettük, formáztuk - mégis, mivel igazán körültekintően vigyáztunk rá, ilyen szép kort élhetett meg.

Milyen változások történnek a hajszálainkkal az évek során, és vajon a fejbőrön új helyre plántálva is hosszú ideig életképesek maradnak-e? - erről beszélt dr. Zakariás Dávid, a HairHungary hajátültetési specialistája.

Mitől függ, mennyi hajunk van?

Az ember esetében, az emlősállatoktól eltérően, a szőrzet elvesztése nem követ meghatározott periodikusságot - bár tavasszal és ősszel a hőmérséklet és a napfényes órák számának változása sokaknál hajvesztést idéz elő. Ebből adódik, hogy a hajszálaink különböző életkorúak. A hajhagymák átlagos élettartama 2-6 év, naponta pedig körülbelül száz hajszál kihullása még normális mennyiségnek tekinthető.

hajhagyma1
Fotó: Doucefleur / Getty Images Hungary

A fejbőr szőrtüszőiben körülbelül 100 000 aktív hajhagyma foglal helyet, mely szám már születésünkkor meghatározott. Egymáshoz apró vérerekkel kapcsolódnak, így a vérellátás és a vér által szállított egyéb anyagok, például a nyomelemek, hormonok jelentős mértékben befolyásolják hajunk állapotát. 

A hajszál növekedési fázisai

A hajszál három élettani fázison megy keresztül, melyek a következők:

  • aktív, növekedési fázis,
  • átmeneti fázis,
  • nyugalmi fázis.

Ezek közül az első a leghosszabb szakasz, átlagosan 2-6 évig tart. Ekkor egy folyamatosan osztódó sejt újabb és újabb sejteket termel, melyek elszarusodnak - ebből lesz a hajszál.

A második fázisban megszűnik a sejtosztódás, és a hajszál fokozatosan a bőr felső rétegei felé nyomul a szőrtüszőben.

hajhagyma3
Fotó: SrdjanPav / Getty Images Hungary

A harmadik fázisban végül kilökődik/kihullik, de közben a mélyben az osztódó sejt ismét munkába áll, és létrehozza egy új példány sejtjeit. Egy hajhagyma körülbelül 10-20 alkalommal képes megismételni ezt a háromlépéses ciklust.

A hajhagymák növekedési fázisa felborulhat

Sajnos nem minden esetben megy ilyen ideálisan végbe a hajszálak élettani körforgása, több tényező is közrejátszhat abban, hogy felborul ez az egyensúly.

Hat hétnél hosszabb alultápláltság vagy szigorú diéta, elhúzódó gyulladásos-lázas periódus, terhesség, hormonális kiegyenlítetlenség esetén, egyszóval a hajhagymát érintő károsító hatás során, nem tölt el elegendő időt a hajtüsző az anagén, vagyis növekedési fázisban ahhoz, hogy a fejbőr szintje fölé nőhessen a hajszál. Szerencsére ez az állapot a károsító tényező megszűnésével magától visszafordul - világosít fel a szakorvos. 

hajhagyma2
Fotó: chokja / Getty Images Hungary

Az is előfordulhat, hogy a hajszálakat érő hirtelen gyógyszeres hatás eredményeként a növekvő fázisban lévő hajtüsző "engedi el" a hajszálat, így hirtelen hajvesztés tapasztalható. A folyamat szintén átmeneti.

A hajtüszőket - direkt módon - érintő krónikus hajvesztések 90%-ának oka az úgynevezett androgén hajhullás: a férfi hormonok hatására az idő előrehaladtával a hajszálak nem lesznek képesek a fejbőr szintje fölé növeszteni a hajszálakat, aminek következtében hosszan tartó, fokozatos hajvesztés következik be. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Jó hír azonban, hogy amennyiben valaki esztétikai okokból hajátültetés mellett dönt, akkor megfelelően végzett eljárás során az átültetett follikuláris egységek, vagyis a hajhagymák vitalitása változatlan marad - tájékoztat dr. Zakariás Dávid hajátültetési specialista. 

9 gyógynövény, ami csodaszer hajhullás ellen: dúsabb, hosszabb tincsek rövid idő alatt

Kíméletesen, káros anyagok nélkül gyorsítják meg a hajnövekedést ezek a gyógynövények. Hajhullás ellen is hatásosak.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük