A copfviselés meglepő mellékhatására világítottak rá a neurológusok: nem csak hajhullást eredményez

Egy kellemetlen és gyakori probléma forrása lehet a copf a neurológusok szerint.

copf cover
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A copf az egyik legnépszerűbb frizura, hiszen nagyon egyszerű és praktikus is egyben. Szinte mindenki ezt veti be a leggyakrabban, ám azt már nem sokan tudják, hogy milyen mellékhatásokkal járhat.

A kutatók korábban már vizsgálták a lófarok hajra gyakorolt hatását, és már akkor is számos kellemetlenségre mutattak rá, most azonban egy még meglepőbb összefüggésre hívták fel a figyelmet.

A copfviselés kellemetlen következménye

Az elmúlt években kiderült, hogy a túl gyakori, illetve a túl szoros copf hajhullást és ritkább esetben kopaszodást is eredményezhet. Emellett az sem ritka, hogy a több órán keresztül összefogottan viselt haj a fejbőr húzódását, zsibbadását és fájdalmát okozza. És mint kiderült, nemcsak a fejbőr, hanem a fej is fájhat tőle.

Wade Cooper a Michigani Egyetem neurológus szakértője elárulta, a kutatások bebizonyították, valóban létezik a „copf fejfájás” nevű jelenség, amely nagyon is sokakat érinthet. A fejbőrben rengeteg ideg található, és a szoros lófarok húzza őket, ennek hatására pedig sokkal érzékenyebbé válnak. Ha sokáig irritálja őket a frizura, akkor a fájdalomjelzést az agyba is továbbítják. Ennek következményeként jön létre a fejfájás, de hosszabb távon akár komolyabb migrén is kialakulhat.

A cikk az ajánló után folytatódik

Deena Kuruvilla neurológus adjunktus hozzátette, a jelenség nagyon gyakori, az előadókat és a művészeket pedig még többször érinti. Sőt, az úszóknál is sokszor előfordul, mivel a szoros, a fej idegeire erős nyomást gyakoroló úszósapka is eredményezhet hasonló gondokat. Azoknál ráadásul még könnyebben jelentkezik, akik alapvetően is hajlamosak a migrénre.

Mit tehetsz ellene?

Deena Kuruvilla szerint vannak bizonyos tényezők, melyek hatására érzékenyebbé válik a szervezet, illetve az idegek, így ezek esetén még többször megjelenik a probléma. Ilyen az alváshiány, a különböző hormonális változások és problémák, valamint a menstruációs ciklus bizonyos szakaszaiban is megnövekszik a copf okozta fejfájásra való hajlam.

Érdemes odafigyelni arra, hogy ne kösd túl gyakran lófarokba a hajadat, de ha mégis ilyen frizura mellett döntenél, mindenképpen ügyelj rá, hogy ne legyen túl szoros. Néha segíthet, ha lazítasz rajta, esetleg feljebb vagy lejjebb kötöd, és az is, ha pár percre kibontod napközben, majd átmasszírozod a fejbőrödet.

Egyszerű, nőies frizurák lófarokból

Rohanós reggeleken szinte senkinek nincs ideje arra, hogy filmsztárokat megszégyenítő frizurát varázsoljon magának, bármennyire is szeretné. Éppen ezért a nők nagy részénél többnyire két választás marad: lógó haj vagy copf. Ugyanakkor a klasszikus változat idővel unalmassá válik, ezért a legtöbben vágynak rá, hogy legalább hébe-hóba kicsit változatosabb frizurával indulhassanak reggel munkába. Erre találták ki ezeket a stílusos lófarok-variációkat, melyektől a megjelenés szexi és divatos lesz.

Ezt is szeretjük