A Gyermekgyógyítók leukémiából felgyógyult gyerekek történeteit gyűjtik össze: így motiválnák betegeiket
A gyermekleukémia gyógyítása hatalmas fejlődésen ment keresztül pár évtized alatt.

leukémia nyitó
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A leukémia ugyan továbbra is nagyon súlyos, de az esetek többségében már nem halálos diagnózis a gyerekek számára. A Gyermekgyógyítók csapata, amely ma már az ország nyolc kórházában gyógyítja a rákbeteg gyermekeket, idén ötvenéves.

A Magyar Gyermekonkológia Hálózat - vagy ahogy sokan ismerik őket, a Gyermekgyógyítók - az ország egyik legrégebben működő, gyermekek gyógyításával foglalkozó közhasznú civil szervezete. 

Ma már minden leukémiás gyermeknek nagy esélye van a gyógyulásra

A hatvanas-hetvenes években 10-15%-os túlélési eséllyel az esetek nagy százalékában halálos diagnózist jelentett a gyermekeknél a leukémia. Ez az arány mára megfordult, ma a leukémiával diagnosztizált gyermekek 80-85%-a meggyógyul. A szervezett munka, a támogatások, valamint a felajánlott szja-1%-ok közvetlenül a gyógyításra fordítása meghozta eredményét: akár Budapesten, Debrecenben, Szombathelyen, Miskolcon vagy Pécsett kerül be egy-egy beteg gyermek a kórházba, gyógyítása azonos elvek alapján, országos, sőt szükség esetén nemzetközi együttműködés keretein belül történik. 

Gyermekgyógyítók 2

- Ötven évvel ezelőtt három alapelvet fektettünk le, amit azóta is követünk. Egyforma színvonalú ellátást nyújtunk függetlenül attól, hogy az ország melyik pontján gyógyul a gyermek. Fontosnak tartjuk azt is, hogy mi, Gyermekgyógyítók tanuljunk egymástól, egységes elveket kövessünk. Végezetül folyamatosan értékeljük egymás és saját munkánkat, hogy tovább fejlődhessen a gyógyító munka a gyermekek érdekében - emeli ki dr. Kriván Gergely, a Magyar Gyermekonkológiai Hálózat elnöke.

Várják a „Gyermekgyógyultak” jelentkezését

Az ötvenéves jubileum alkalmából azokat a „Gyermekgyógyultakat” is keresik Facebook-oldalukon, akiket az elmúlt fél évszázadban ők gyógyítottak meg. Szeretnék, ha elmesélnék a történeteiket, hogy erőt adjanak azoknak, akik előtt még hosszú út áll a gyógyulásig. Van kinek erőt adni, hiszen évente több ezer daganatos beteg gyermeket kezelnek nyolc gyógyítóközpontjuk valamelyikében - minden évben átlagosan 250 új kis beteget vesznek fel.

A cikk az ajánló után folytatódik

A Gyermekgyógyítók célja, hogy tovább növeljék a gyógyultak arányát, ehhez pedig minden segítség számít, így az is, ha a személyi jövedelemadó 1%-ának felajánlásaiból származó bevételeik idén elérnék az 50 millió forintos álomhatárt. Ez nagy lépést jelentene számukra, hiszen egyéb fejlesztések mellett lehetőséget adna az egységes gyermekdaganat-biobank létrehozására. A fejlesztés lényege, hogy a daganatokból származó minták tárolásával és vizsgálatával megtalálják a gyógymódot azokra a betegségekre, amelyek ma még nem gyógyíthatók.

6 tünet, ami leukémiát jelezhet

A leukémia legelső tüneteit tudni kell, hiszen életmentő lehet a korai felismerés.

(Cikken belüli kép forrása: Magyar Gyermekonkológia Hálózat, borító-, és ajánlókép forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük