A leukémiának félrevezető tünetei lehetnek: ezért fontos a tumormarkerek ellenőrzése
A tumormarkerek olyan rákos betegségek kimutatásában segíthetnek, amik olykor félrevezető tünetekkel jelentkezhetnek.

leukémi nyitó
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az onkohematológia a hematológiának egy speciális ága, mely az olyan rosszindulatú daganatokkal foglalkozik, mint a limfóma és a leukémia. Diagnosztikájukban és nyomon követésükben nagy a szerepe a laborvizsgálatnak, a képalkotó vizsgálatoknak, valamint a csontvelő-biopsziának is.

Dr. Kárpáti Ágnest, a Trombózis- és Hematológiai Központ onkohematológusát arról kérdeztük, mennyi szerepe van a tumormarkerek ellenőrzésének.

Leukémia és limfóma

A leukémia és a limfóma viszonylag gyakori hematológiai rosszindulatú daganatok. Több típusuk is létezik, melyek természete, progressziója más. Sajnos gyakori, amikor későn kerülnek diagnosztizálásra, mivel sokszor igen általános tüneteket produkálnak, vagy olyanokat, melyek más betegségeknek is betudhatók.

GettyImages-1197018580

Ahogy az összes daganatnál, itt is fontos a mielőbbi kezelés, ám ehhez korai diagnózisra van szükség. Ehhez szükség van laborvizsgálatra, képalkotó vizsgálatokra, valamint csontvelő-biopsziára is.

Tumormarkerek az onkohematológiában

A tumormarkerek olyan anyagok, melyeket a daganatsejtek termelnek, és mennyiségük megnövekedhet rosszindulatú daganat jelenlétekor, ám jóindulatú tumor, sőt gyulladás esetén is magasabb lehet a szintjük. Fontos, hogy egyedül nem diagnosztikus értékűek, ám felhívhatják a figyelmet rosszindulatú folyamatokra. Leginkább a nyomon követésben van nagyobb szerepük, az alkalmazott terápia hatékonyságának vizsgálatában. Vagyis, ha az érték csökken, akkor az azt jelenti, hogy eredményes a kezelés.

A cikk az ajánló után folytatódik

- Az onkohematológiában az úgynevezett béta 2 mikroglobulinnak, röviden B2M van jelentősége, ám érdemes tudni, hogy vesebetegségnél is megemelkedik a szintje. A B2M egy fehérje, ami a legtöbb testnedvben jelen van, és a vérbe a tumorsejtek, valamint a B-limfociták juttatják. Minél magasabb az érték, a prognózis annál rosszabb. Ahogy a többi tumormarkernél, úgy ennél is inkább az alkalmazott terápia sikerességének ellenőrzésében nagy szerepe - mondja dr. Kárpáti Ágnes, a Trombózis- és Hematológiai Központ onkohematológusa.

Maga a teszt történhet vérvétel útján, vizeletvizsgálatból, valamint likvor-, azaz gerincvelőfolyadék-vizsgálatból, de leggyakrabban vérből mutatják ki.

Teszteld, mennyire tudod, mit jelentenek a laborlelet eredményei!

A szűrővizsgálatok fontosságát nem lehet elégszer hangsúlyozni, ha az egészség megőrzéséről esik szó. Mivel a vérvizsgálatok már nagyon korai fázisban ki tudnak mutatni egy esetleges egészségügyi problémát, rutinszerűen ajánlott végeztetni őket.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük