Ez a négy leggyakoribb rosszindulatú nőgyógyászati daganat - A rendszeres szűrés életet is menthet

Sorra vesszük a négy leggyakoribb nőgyógyászati ráktípust, a nőgyógyász a tünetekre és a rizikófaktorokra is felhívja a figyelmet.

nőgyógyászat2

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A rosszindulatú nőgyógyászati daganatos kórképekről egyre több adat áll rendelkezésre, ezért fontos, hogy a nők tisztában legyenek a leggyakoribb ráktípusokkal, rizikófaktorukkal, szűrésükkel.

Dr. Hernádi Balázs, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyászati daganatokban jártas orvosa ezekre hívja fel a figyelmet. 

Életeket menthet a gyakori szűrés

A rosszindulatú nőgyógyászati daganatok évről évre rengeteg életet követelnek, ezért igen nagy hangsúly van a prevención, szűréseken, hogy a lehető legkorábban fel lehessen ismerni a kóros elváltozásokat, és a kezelést mihamarabb el lehessen kezdeni.

GettyImages-160634601
Fotó: wragg / Getty Images Hungary

A négy leggyakoribb nőgyógyászati rák akár évekig is lappanghat tünetek nélkül. Nőgyógyász segítségével sorra vesszük a legfőbb daganattípusokat, és a kezelési módjukról is tájékoztatást ad a doktor úr.

Méhnyakrák 

Az egyetlen olyan nőgyógyászati ráktípus, melynél kimutatható már a rákmegelőző állapot is. Erre a vizsgálatra speciális szűrés, vagyis Pap-teszt áll rendelkezésre, melynek során a kenetvétel eredményét a P-skálán értékelik.

nőgyógyászat1
Fotó: ericsphotography / Getty Images Hungary

Önmagában azonban ma már ez kevés, ezt kiegészíti a Bethesda-klasszifikáció. A vizsgálat igen fontos, évenként ajánlott elvégezni a méhnyakrákszűrést, mivel a kialakulásáig akár egy évtized is eltelhet, és az idejében felismert elváltozás így életmentő lehet. Létrejöttében a humán papillomavírus oki szerepe bizonyított, lehetőség van a HPV-fertőzöttség kimutatására is.

A cikk az ajánló után folytatódik

Ajándékozz szakácskönyvet karácsonyra!

Egy könyvvel nem csak tárgyat ajándékozol, hanem élményt is. 

Mentes Anyu szakácskönyveiből készített ételek lehetőséget adnak új ízek felfedezésére és kipróbálására. Különleges étrendet követőknek, vagy kísérletezni vágyóknak a Mentes Anyu könyvcsomag tökéletes meglepetés lehet. 

Ha idén valami igazán hasznosat ajándékoznál az egészség jegyében, kattints ide. MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Promóció

Kóros cytologiai vagy kolposzkópos eredmény esetén a méhnyak kúp alakú kimetszése javasolt lehet. Ez a szövettani eredmény meghatározásán túl - amennyiben sikerül az abnormális részt teljesen eltávolítani -, nemcsak diagnosztikus, hanem terápiás jellegű is egyben. Előrehaladott esetben a méh teljes vagy radikális eltávolítására, kemoterápiára és sugárkezelésre van szükség.  

Érdemes tudni, hogy HPV-oltással a méhnyakrák kialakulásának esélye jelentősen csökkenthető, rendszeres szűréssel együtt pedig megelőzhető lenne. 

Tünetek: köztes vérzés, fájdalmas szexuális együttlét, kóros hüvelyi folyás, alhasi fájdalom. Lehet azonban tünetszegény is. 

Rizikófaktor: korán kezdett aktív szexuális élet, gyakori partnercsere, hormonális fogamzásgátlók. 

Méhtestrák 

A méhtestrák jellemzően később jelenik meg, általában az ötven évnél idősebbeket sújtja. Hátterében ösztrogéndominancia, ösztrogéntartalmú készítmények használata, a mozgásszegény életmód, elhízás, késői menopauza állhat. Amennyiben idejében fény derül a daganatra - legtöbbször nem várt vérzés jelentkezik -, úgy a szövettani igazolást követően műtéttel eredményesen gyógyítható - ám ehhez rendszeres ellenőrzésre van szükség menopauza után is.

nőgyógyászat3
Fotó: KatarzynaBialasiewicz / Getty Images Hungary

Maga a rák a méh belhártyájából, az endometriumból indul ki, és áttéteket képezhet. Amennyiben korai stádiumban ismerik fel, úgy a méh, petefészkek, petevezetők teljes eltávolításával elérhető a gyógyulás. Sokszor azonban a nyirokcsomók eltávolítása mellett sugár- és kemoterápia is indokolt. 

Tünetek: köztes vérzés, klimax után ismét megjelenő vérzés - ez mindig vizsgálatot igényel!

Rizikófaktor: ösztrogéndominancia, ösztrogénpótlás, menopauza, elhízás, genetika.

Petefészekrák 

A petefészekrák kialakulásának valószínűsége szintén az életkor előrehaladtával magasabb. Mivel jellemzően tünetszegény - ha vannak, akkor is általános tünetei vannak -, így gyakran, az esetek háromnegyedében késői stádiumban diagnosztizálják, amikor már szövődményes, és áttéteket képez. Éppen ezért fontos a szűrésen való részvétel, ahol még idejében fény derülhet az állapotra. 

Tünetek: tünetszegény, haspuffadás, gyomor- és bélpanaszok, vérzészavarok, fogyás, medencetájéki fájdalom, haskörfogat-növekedés, hasűri folyadék - ez már szövődményre utal.

Rizikófaktor: genetika, menopauza, családi halmozódás, BRCA-1 és BRCA-2 génmutáció, hormonkezelés, mesterséges ovuláció létrehozása, lombikprogramok, késői szülés, nők, akik nem szültek vagy szoptattak. 

Mellrák 

- Az emlőrák jellemzően 35-40 éves kor felett fordul elő, ám egyre gyakoribb, amikor fiatalabbaknál alakul ki. Igen eredményesen kezelhető, ám ehhez - ahogy az összes daganat esetén - kulcsfontosságú az odafigyelés, a korai diagnózis - mondja dr. Hernádi Balázs, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyásza.

nőgyógyászat4
Fotó: art-4-art / Getty Images Hungary

Ehhez otthoni önvizsgálatra, 18 éves kortól évenkénti rákszűrésre van szükség. Ez a vizsgálat fiatalon az UH + tumormarker, negyven év felett mammográfia + tumormarker: CA 15-3, CA 549, MCA, TPS. Természetesen panasz esetén mielőbbi nőgyógyászati konzultáció javasolt.

Tünetek: fájdalmas vagy fájdalmatlan csomó a mellben, hónaljban, ciklustól függetlenül, váladékozás, a bőr vagy a mellbimbó behúzódása. 

Rizikófaktor: életkor, genetika, családi halmozódás, hormonterápia, például IVF, klimax kezeléséhez használt hormonok, dohányzás, nők, akik nem szültek vagy szoptattak, vagy az első gyermeküket harminc éven felül szülték. 

Túlélték a rákot, most erősek és boldogok: ismerd meg hét nő felemelő történetét

Első pillantásra nem is gondolná senki, hogy ezek a boldog, vidám nők milyen megpróbáltatásokon mentek keresztül.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük