18

Csak felnőtteknek!

Az általad letölteni kívánt tartalom a hatályos jogszabályok szerint a kiskorúakra káros hatással lehet. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz ne férjen hozzá kiskorú, használj szűrőprogramot!

A méhnyakrák korai tünetei hétköznapi panaszok mögé bújnak - Sokáig tünetmentes is lehet

A méhnyakrákot megelőző állapotok ismerete kulcsfontosságú a korai felismerésben.

Méhnyakrák korai tünetei

A méhnyakrák a mellrák után a második legrettegettebb nőgyógyászati fiatalkori ráktípus, mely igen eredményesen kezelhető, ha idejében észreveszik a kóros folyamatokat.

Ehhez viszont az kell, hogy minél előbb diagnosztizálásra kerüljenek a rákmegelőző állapotok. Dr. Hernádi Balázs, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyászati daganatokkal is foglalkozó nőgyógyásza a figyelemfelhívó tüneteket ismerteti, valamint az éves rákszűrés fontosságát hangsúlyozza.

Méhnyakrák és az azt megelőző állapotok

A méhnyakrák igen veszélyes rosszindulatú daganattípus, ám ha idejében megfelelő kezeléshez jut a beteg, nagy esély van a teljes gyógyulásra.

Sokan nem tudják, de a méhnyakrák kialakulásáig akár 10-15 év is eltelhet, bizonyos esetekben tünetek nélkül is, ám előtte több rákmegelőző állapoton megy keresztül az érintett. A szűrések alkalmával ezeket a rákmegelőző állapotokat is észre lehet venni, és kezelni, így a beteg nagy eséllyel elkerülheti a drasztikusabb beavatkozásokat és terápiás módszereket.

Sajnos gyakori, amikor semmilyen tünet nem jelzi a problémát, vagy ha igen, akkor az illető vagy átsiklik rajtuk, illetve másnak, valamilyen fertőzésnek tulajdonítja azokat. Mutatjuk, melyek lehetnek ezek a panaszok.

Köztes vérzés

A menstruáción kívül tapasztalt köztes, pecsételő vérzést mindig komolyan kell venni, ugyanis nemcsak hormonális problémára, de komoly nőgyógyászati zavarokra is felhívhatja a figyelmet - köztük méhnyakrákra is.

Ez eleinte megjelenhet szexuális együttlétek alkalmával jelentkező kontaktvérzés formájában. Gyakran ez az első - akár egyetlen - jel, ami a kóros állapotra utal.

Fájdalmas közösülés

Fájdalmas együttléteket több minden is okozhat, és általában a menopauza, illetve szoptatás időszakában jelentkezik a hormonális változások miatt fellépő hüvelyszárazság miatt. Viszont ha fogamzókorban áll fenn a panasz, úgy mindenképp kivizsgálás szükséges, ugyanis - ha nem pszichés okok állnak mögötte - intim fertőzésre, gyulladásra is utalhat, sőt a méhnyakrák egyik jele is lehet.

Alhasi görcsök

Szinte nincs is olyan nő, aki időről időre ne panaszkodna kellemetlen, akár fájdalmas alhasi görcsökre. Ez rendszerint a menstruációt megelőző időszakban lép fel, és a vérzés első pár napján is tarthat. Természetesnek számít az ovulációkor tapasztalt feszítő érzés is.

A cikk az ajánló után folytatódik

Azonban ha az alhasi görcsök máskor is jelentkeznek, nagyon erősek, és a megszokottnál nagyobb mennyiségű vérzés kíséri menstruáció során, azt olyan nőgyógyászati problémák is okozhatják, mint az endometriózis, ciszta, kismedencei gyulladás, intim fertőzés vagy méhnyakrák. 

Hüvelyi folyás

A hüvelyi folyás rendszerint valamilyen fertőzés következménye, főleg, ha az kellemetlen szagú, nem áttetsző színű, illetve, ha viszketés, égő érzés, gyakoribb vizelési inger kíséri. Méhnyak rosszindulatú daganata esetén a folyás bűzös, színe gyakran barnás, esetleg vérfoltok is fellelhetőek benne - mondja dr. Hernádi Balázs, a Nőgyógyászati Központ a nőgyógyászati daganatokkal is foglalkozó nőgyógyásza.

Szűréssel a biztos diagnózisért

Az éves szűrés elsődleges lényege, hogy panaszmentesen jelentkezzenek a nők, a megelőzés a cél. Amennyiben valaki a fentebb említett tüneteket tapasztalja, úgy érdemes mielőbb méhnyakrákszűrésen részt venni.

Ennek során az úgynevezett P-skála és a Bethesda-klasszifikáció szerinti eredményből következtetni lehet az állapot súlyosságára. Amennyiben az orvos indokoltnak látja, akkor a méhnyak kúp alakú kimetszése javasolt, mely nemcsak diagnosztikus, hanem gyakran terápiás módszer is egyben. A méhnyakrák jól kezelhető korai stádiumában, ám sajnos súlyosabb esetben további műtétre, kemo- vagy sugárterápiára, illetve a méh radikális eltávolítására lehet szükség. 

A 10 legerősebb görcsoldó gyógynövény

A következő tíz gyógynövényt már a nagyanyáink is ismerték, mára mégis kevésbé élnek a köztudatban, pedig a görcsoldás mellett számos egyéb jó tulajdonságuk miatt is érdemes megbarátkoznod velük.

A 10 legerősebb görcsoldó gyógynövény, amit minden nőnek ismernie kell: ezeket idd fájdalmas menstruációra

Nézegess képeket!

Elolvasom

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ebben a cikkben nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését. Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport
Ezt is szeretjük