A monogám nőknél nem fordul elő? 7 durva tévhit a méhnyakrákról és a HPV-ről
Miért nem nyújt védelmet az óvszer a HPV ellen?

no-szomoru
beauty and style
Top olvasott cikkek

A méhnyakrákról és az azt okozó HPV vírusról egyre többet tudunk, ám még mindig sok a félreértés, tévhit velük kapcsolatban.

Dr. Hernádi Balázs, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyászati daganatokkal is foglalkozó nőgyógyásza a leggyakoribb mítoszokat oszlatja el.

A HPV ritka, és monogám nőknél nem fordul elő

Igen gyakori tévhit, miszerint a HPV vírusa ritka. Az igazság az, hogy a legtöbben átesnek rajta - akár az emberek 80%-a -, viszont jellemzően észrevétlen marad. Természetes védettség alakul ki, az immunrendszer leküzdheti. Bár igaz, hogy gyakrabban elkapják, akik sokszor cserélgetik a partnereiket, ám a monogám kapcsolatban élőknél ugyanúgy előfordulhat. Fontos tudni, hogy a legtöbb állapot magától is gyógyulhat, ám igen súlyos problémákat is okozhat, köztük például a kiterjedt szemölcsökön kívül méhnyakrákot - a HPV bizonyos típusai. Éppen ezért érdemes részt venni rendszeresen a szűréseken!

Túl fiatal vagyok a méhnyakrákhoz

Bár a méhnyakrákos betegek rendszerint 35-40 év felettiek, ez még nem jelenti, hogy a 20-as években ne fordulna elő. Ráadásul a HPV-fertőzöttség és a méhnyakrák előtti állapotok a fiatalabb korosztály tagjainál igen gyakoriak.

Szexuális élet előtt nincs szükség HPV-oltásra

A HPV-fertőzést elsősorban szexuális érintkezéssel lehet szerezni és továbbadni, ezért sokan úgy gondolják, felesleges akkor az oltás, amikor még valaki nem él szexuális életet. Azonban a legmagasabb hatékonyság érdekében a szakemberek azt javasolják, hogy lehetőleg még a szexuális élet megkezdése előtt - 9-12 évesen - kapják meg a lányok - és a fiúk! - a vakcinát.

Az óvszer védelmet nyújt

Igen sokan élnek abban a tévhitben, hogy az óvszer védelmet nyújt. Ez sok nemi úton terjedő betegségre igaz, de a HPV esetében csak csökkenti a rizikót. A HPV ugyanis nemcsak nyálkahártya érintkezésével, hanem bőrkontaktussal is fertőz.

A HPV egyenlő a méhnyakrákkal

Nem feltétlenül, nem szabad pánikba esni. Egyrészt a HPV-nek több típusa van, és nem mindegyik hozható a méhnyakrákkal összefüggésbe. Legtöbbször eltűnik a szervezetből az immunrendszer útján. Másrészt - és pont ez a szűrések lényege - a méhnyakrák előtti állapotok is felfedezhetők, nem csak már maga a méhnyakrák.

Nincsenek tüneteim, egészséges vagyok

Sem a HPV-nek, sem a rákmegelőző állapotoknak nincsenek sokszor tünetei, így nem csak akkor kell szűréseken részt venni, amikor már panaszai vannak valakinek. Bár legtöbbször a pecsételő vérzés, hüvelyi folyás, fájdalmas szexuális együttlétek utalnak a problémára, nem ritka az sem, amikor semmilyen tünet nem jelentkezik.

A cikk az ajánló után folytatódik

HPV-oltás után már nincs szükség szűrésre

Dr. Hernádi Balázs kiemelte, az, hogy valaki beoltatta magát, nem jelenti, hogy számára feleslegessé váltak a szűrések, mivel a vakcina csak a leggyakoribb HR-HPV-típusok ellen véd, és több mint száz ismeretes.

Tudod, hogy néz ki a méhnyak?

Láttál már a méhnyakon megjelenő polipot? Milyen a méhnyak szülés után? És hogy néz ki a méhnyakrák? A követező képeken megnézheted.

Képek: Getty Images.

Ezt is szeretjük