Egyre kevesebb a méhnyakrákos megbetegedés - Ez az oka szakértők szerint
A méhnyakrák a harmadik leggyakoribb daganatos halálok nőknél.

orvos-tablet
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Csökkent a humán papillomavírus - HPV - méhnyakrákért is felelős két típusának előfordulása azóta, hogy 2006 óta oltással lehet megelőzni a betegség kialakulását.

A HPV 16-os és 18-as típusa azóta kisebb arányban okozott méhnyakrákot - állapították meg amerikai kutatók tízezer nő biopsziáit elemezve.

A HPV-oltás visszaszorítja a méhnyakrák terjedését

Az Amerikai Rákkutató Társaság - American Association for Cancer Research - Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention című folyóiratában megjelent tanulmányukban az Amerikai Járványügyi Központ - Centers for Disease Control and Prevention - szakemberei elemezték 2008 és 2014 között 18-39 éves körű nőktől vett biopsziák eredményeit, valamennyien CIN2+ rákmegelőző állapotú, súlyos fokú sejtelváltozásban szenvedtek, amelyet folyamatos HPV-fertőzés okoz, és amely méhnyakrákhoz vezethet. A kutatók 37 HPV-típusra tesztelték a mintákat, majd elemezték a típusok előfordulásának arányát.

Kimutatták, hogy hét év alatt a CIN2+ esetek száma 21%-kal, 2344-ről 1857-re, a HPV 16-os és 18-as típusának tulajdonított esetek becsült száma 1235-ről 819-re csökkent. E két típus felelős a méhnyakrák és a CIN2 és CIN3 esetek több mint 70%-áért világszerte. A HPV-oltással beoltott nőknél 55,2-ról 33,3%-ra csökkent a CIN2+ esetek aránya azok körében, akiknek biopsziája pozitív volt a HPV 16-os vagy 18-as típusra.

A nem oltott nőknél ez a csökkenés jóval kisebb mértékű volt: 51-ről 47,3%-ra. Azoknál, akikről nem volt ismert, hogy részesültek-e oltásban, szintén csekély arányú csökkentést mutattak ki: 53,7-ról 45,8 százalékra - ismertette az EurekAlert! tudományos hírportál.

A harmadik leggyakoribb daganatos halálok nőknél

- Azok az oltott nők, akiknek biopsziája pozitív volt a HPV 16-os vagy 18-as típusra, minden bizonnyal még az oltás előtt megfertőződtek a HPV ezen típusával. A nők többsége a húszas évei elején kapott oltást, már azután, hogy szexuálisan aktívvá vált - magyarázta Nancy McClung, a tanulmány vezető szerzője.

A kutatók megjegyezték, hogy minden korcsoportban jelentős volt a csökkenés, a 35-39 évesek kivételével. Ez azt tükrözi, hogy utóbbiak életkoruk miatt annak idején nem részesülhettek az oltásban.

A cikk az ajánló után folytatódik

A HPV rendkívül elterjedt kórokozó, amely rendellenes sejtosztódást, sejtburjánzást okozhat a szervezet laphámfelületein, a kezeken, lábakon, a hangszalagon, a szájüregben és a nemi szerveken. A méhnyakrák a világ egyik súlyos egészségügyi problémája, évente mintegy félmillió új esetet fedeznek fel. A méhnyakrák a második leggyakoribb rosszindulatú daganat, és a harmadik helyen áll a nők daganatos halálozásában a világon.

Világszerte két oltóanyagot alkalmaznak, amelyeket a HPV néhány típusa ellen fejlesztettek ki, ezek védelmet nyújtanak a 16-os, illetve 18-as típusú humán papillomavírussal első alkalommal történő fertőzés ellen. Az oltások a vírussal már fertőzöttek számára nem nyújtanak semmilyen védelmet.

Hogy néz ki a méhnyak?

A következő képeken különböző nők méhnyaka látható - menstruáció idején, szülést követően vagy HPV-fertőzéskor.

Képek: Getty Images

Ezt is szeretjük