Alhasi fájdalom menstruáción kívül: több súlyos betegség is állhat a háttérben

Nőgyógyász mondja el, mi minden okozhat kellemetlen alhasi tüneteket.

hasfajdalom

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az alhasi fájdalom az egyik leggyakoribb panasz a nők körében, mely jellemzően a menstruáció környékén keseríti meg napjaikat.

De mi a helyzet akkor, ha a fájdalom már szinte elviselhetetlen, illetve, ha máskor is jelentkezik? A kérdésekre dr. Hetényi Gábor, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyásza adott választ. 

Terhesség - méhen kívüli is

A terhesség és a menstruációt megelőző tünetegyüttes igen hasonló is lehet, éppen ezért nem ajánlatos tüneteket keresni magunkon, amennyiben gyermekre vágyunk. A beágyazódást ugyanis van, hogy fájdalom kíséri, ráadásul nem ritka, amikor az első trimeszterben - esetleg később is - enyhe alhasi görcsöket lehet érezni a méhszalagok nyúlása miatt - erősebb görcs, vérzés esetén természetesen orvosi ellenőrzés indokolt. Erős görcs, alhasi, deréktáji fájdalom sajnos vetélést és méhen kívüli terhességet is jelezhet - így orvosi kontrollt, beavatkozást tesz szükségessé.

Petefészek- és méhgyulladás

Amennyiben valaki alhasi fájdalmakkal küzd, úgy mindenképp érdemes petefészek-, esetleg méhgyulladásra gyanakodni. A probléma általában bakteriális eredetű, és gyakori, amikor hólyaghurut szövődményeként, esetleg méhen belüli fogamzásgátló eszköz viselése miatt lép fel. Általános nőgyógyászati vizsgálat mellett ultrahanggal lehet megállapítani, és kezelése antibiotikummal, gyulladáscsökkentőkkel történik.

Endometriózis

Az endometriózis egyik jellemző tünete az alhasi fájdalom, ami szexuális együttlétek és menstruáció során még erőteljesebbé válik. A betegség során a méh nyálkahártyája a méhen kívül is megjelenik, és ugyanúgy reagál a hormonális változásokra, ciklusra, vagyis ugyanúgy leválik menstruáció során. De, ha a méhen belül van, akkor van lehetősége távozni a hüvelyen keresztül a szervezetből, ám a hasüregben ott marad, felhalmozódik, és gyulladást, hegesedést provokál. Tünetei közt alhasi fájdalom, rendellenes vérzés, meddőség szerepel. A betegség gyógyszerrel, de legtöbbször műtéti beavatkozással orvosolható.

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Mióma

A női szervezet egyik igen gyakori jóindulatú daganata a mióma, mely pár milliméterestől akár ököl nagyságúra is nőhet. A mióma röviden a méh izomszövetének daganata, melyre igen erősen hat az ösztrogén, így az ösztrogéndominancia fennállása fokozza a kialakulás kockázatát. Sokszor tüneteket nem okoz, ekkor megfigyelésen kívül nincs szükség egyéb tennivalóra, ugyanis klimax után jellemzően felszívódik. Nagy méret esetén alhasi fájdalmat, vizelési nehézséget, folyást, vérzészavarokat, meddőséget, trombózist is eredményezhet, ezért ekkor kezelni szükséges. Terápiája többféle úton történhet: gyógyszeres kezelés, mesterséges klimax előidézése, műtét, embolizáció.

Méhnyakrák

Alhasi fájdalmat sajnos méhnyakrák és az azt megelőző állapotok is okozhatnak, csakúgy, mint folyást vagy vérzészavarokat - bár legtöbbször tünetmentes. A diagnózishoz első körben méhnyakrákszűrésen kell részt venni, majd gyanús eredmény esetén - akár HPV elleni - gyulladáscsökkentő, gyógyszeres kezelésen kell részt venni, majd a vizsgálatot ismételni szükséges. Súlyosabb esetekben, vagy, ha a kezelés nem vezet eredményre, a méhnyak kúp alakú kimetszése indokolt. A továbbiakról ennek eredménye alapján a kezelőorvos dönt.

Hólyaghurut

Csípő, égő érzés vizeletürítéskor, alhasi fájdalom, folyás, vérvizelés - ezek mind hólyaghurutra utalnak, köznapi nevén felfázásra. Jellemzően E. coli nevű kórokozó okozza, és, hogy ne generáljon a probléma szövődményeket, antibiotikumos kezelés szükséges, amit kiegészíthet tőzegáfonya-kapszula fogyasztása.

Intim fertőzések

Bár az intim fertőzésekre általában a hüvelyi folyás megváltozása - kellemetlen szag, megváltozott állag, nagyobb mennyiség - hívja fel a figyelmet, alhasi panaszokkal is járhat, így érdemes erre is gondolni.  Az orvos fizikális vizsgálattal és kenetvétellel megbizonyosodik a kórokozó típusáról, majd ettől függően javasol gyógyszeres, majd utána Lactobacillus-helyreállító kezelést. 

Ezt is szeretjük