Ezek a leggyakoribb kérdések a HPV-oltásról - Nőgyógyász válaszolja meg őket

A méhnyakrák megelőzésében igen nagy szerepe van a HPV elleni oltásnak, hatására jelentősen visszaszorult a méhnyakrákos betegek száma.

HPV védőoltás

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A rendszeres szűrés mellett a méhnyakrák megelőzésében a HPV elleni oltásnak is nagy szerepe van. Friss tanulmányok szerint az oltások hatására az utóbbi időkben jelentősen visszaszorul a méhnyakrákos megbetegedések száma.

A vakcinával kapcsolatos leggyakoribb kérdéseket és azok válaszait dr. Hernádi Balázs, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyászati daganatokban is jártas nőgyógyásza szedte össze.

Kérdések a HPV-oltásról

A British Medical Journal orvosi folyóirat legfrissebb számában megjelent összehasonlító tanulmány szerint drasztikusan lecsökkent a méhnyakrákhoz vezető esetek és ezzel a rákos megbetegedések száma, mióta bevezették a lányok rutin HPV-oltását. Az Egyesült Királyságban a 12-13 évesek kötelezően megkapják a vakcinát, és egy nagy létszámú kutatás során azt találták, hogy az oltás hatására közel 90%-ban visszaszorult a méhnyakrákot megelőző állapotok előfordulása az országban.

nőgyógyászati vizsgálat
Fotó: romankosolapov / Getty Images Hungary

Mikor lehet beadatni a HPV-védőoltást?

Iskolai oltóprogram keretein belül a 12 évüket betöltött, 7. osztályos tanulók kapják meg térítésmentesen, ám a célcsoport a 9-15 éves korosztály - esetükben két oltás is elegendő, ám 15 éves kor felett már három injekció kell a védelemhez.

Felnőttként is lehet igényelni?

Igen, de az oltás hatékonysága lecsökken az életkorral, azoknál érdemes, akik nem monogám párkapcsolatban élnek, mert bármikor meg- és újrafertőződhetnek, így ők is ki vannak téve a méhnyakrák veszélyének. Viszont érdemes tudni, hogy ekkor már nem térítésmentes.

méhnyakrák
Fotó: RyanKing999 / Getty Images Hungary

100%-os védelmet nyújt?

Bár az oltás hatására jelentősen csökken a méhnyakrákos megbetegedések száma, érdemes tudni, hogy 100%-os védelmet nem nyújt, mivel az oltás “csak” a potenciálisan legveszélyesebb típusok ellen nyújt védelmet. 

Onnantól kezdve nem is kell járni szűrésekre?

Attól még, hogy valaki beadatta magának a HPV elleni védőoltást, ugyanolyan fontos, hogy évente járjon a szűrésekre! Egyrészt azért, mert az oltás csak bizonyos - a leggyakoribb - rákos megbetegedést okozó vírusoktól véd, másrészt egyéb ellenőrzéseket is végez az orvos ekkor. Csak az időben megkezdett kezelés lehet elég hatásos, ez a szűrés lényege. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Milyen mellékhatásai vannak az oltásnak?

Bár több rémhír kering az oltással kapcsolatban különböző fórumokon, ám mivel nem tartalmaz élő vírust, az nem képes méhnyakrákot okozni! Mellékhatásokkal azonban természetesen járhatnak, mint bármelyik védőoltás, azok jellemzően a következők: viszketés, duzzanat, bőrpír, érzékenység az oltás helyén, néha émelygés, fejfájás, még ritkábban hőemelkedés - mondja dr. Hernádi Balázs, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyászati daganatokban is jártas nőgyógyásza.

Meg kell ismételni?

A HPV-oltás legalább 8-10 évig magas szintű védettséget biztosít, de valószínűleg tovább is. Viszont ehhez fiatalabbaknál, 15 éves kor alatt csak két, de idősebbeknél három oltásra van szükség. Nincs ismétlőoltás.

randizás fiatalon
Fotó: eclipse_images / Getty Images Hungary

Milyen vizsgálatok szükségesek előtte?

Az oltás előtt érdemes a szexuálisan aktív lányok/nők rákszűrése. Ellenben HPV-szűrés nem feltétlenül szükséges, mivel ha pozitív az eredménye, úgy is érdemes beadatni a vakcinát, mivel más HPV-típusok ellen is védelmet biztosít.

Mikor ellenjavallt a HPV-oltás?

Terhesség, lázas állapot vagy egyéb betegség alatt.

10 kép a méhnyakról, amit minden nőnek látnia kellene

A méhnyak egyfajta kapuként működik a hüvely fölött, szerepe van a menstruáció lefolyásában, a szexualitásban, a külső fertőzésektől való védelemben, amikor viszont nincs baj, kevés szó esik róla. Bár a nőgyógyászati vizsgálat során sok minden kiderül róla, ez nem pótolja a test önismeretét.

Képek forrása: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük