Így kell venni a levegőt, ha gyorsan akarsz elaludni: könnyen megtanulható a technika

Odafigyelsz, hogy mit egyél és mennyit igyál, de vajon a légzésedre mennyi hangsúlyt fektetsz? Pedig fontos lenne!

légzés levegő nő lélegzik
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Egy egészséges felnőtt nyugodt állapotban 16-szor vesz levegőt percenként. De nem mindegy, hogyan teszi ezt, ha például sportol, vagy nem tud elaludni. 

A legjobb, ha a levegőt az orrunkon keresztül szívjuk be, és a szánkon fújjuk ki: befele nedvesebben és langyosabb hőfokon ér el a tüdőnkbe, kifele pedig több salakanyag távozik egy szuszra. Odafigyelve erre és a mély belégzésre, néhány nagy levegővel jobbá teheted a közérzeted: ezekkel a speciális technikákkal pedig akár a hányingert is elmulaszthatod!

A légzéstechnikák fontossága

Külső légzés alatt a külvilág és a vér közötti oxigéncsere folyamatát értjük, míg belső légzésről a sejtlégzés szintjén beszélünk. Befolyásolni csak a külső légzést tudjuk: léteznek technikák az elalvást segítő ritmustól kezdve a hányinger elűzéséig.

Elalvást segítő légzés: jegyezd meg ezt a számsort: 4-7-8. 4 másodperc belégzés, utána további 7-ig benntart, és 8-ig kifúj. Nem stopperrel kell mérni, elég, ha némán számolsz, és egy pár sorozat után magadtól ráállsz a kiegyensúlyozott ritmusra. Ha mélyen szeretnél aludni, a légzésgyakorlatok sokat segítenek.

Fájdalomcsillapító légzés: mély hasi légzés hosszú kilégzéssel kombinálva, és a fájdalom elillan! Minél mélyebb levegőt tudsz venni, annál inkább stimulálódik a vagus vagy bolygóideg, ami a fájdalmat tompítja. Fontos, hogy a hasi légzésnél nem a mellkasodnak, hanem a hasadnak kell emelkednie belégzésnél.

Hányingercsökkentő légzés: helyezkedj el kényelmes pozícióban, akár lehunyhatod a szemedet is. Gondolj arra, hogy hűvös kövön sétálsz mezítláb, a talaj hűti a talpad, miközben 4 másodpercig beszívod a levegőt, 8-ig pedig kifújod.

mely legzes

Sportolás közben jelentősen növelheted az edzéseid hatékonyságát pusztán azzal, ha megfelelően veszel levegőt. Lassabban fáradsz el, az izmaid pedig eredményesebb összehúzódásra képesek kedvező oxigénellátás mellett.

Guggolás: miközben guggolsz le, szívd be a levegőt, majd felállás közben fújd ki. Ezzel egyfajta ritmust is adsz a mozgásnak, így biztosan nem fogsz kapkodni vagy összezavarodni közben.

Futás: ideális esetben kétlépésnyi belégzés, kétlépésnyi kilégzés a ritmus, de természetesen a futás tempójától is függ. A 2-2-es szabály az általános kocogásra értendő, nem a gyors sprintekre.

A cikk az ajánló után folytatódik

Felülés: hasizomgyakorlatok közben az általános szabály, hogy felüléskor fújod ki, és amikor visszaengeded a lapockáidat a földre, akkor szívod be a levegőt. Az egyenletes levegővétel arra is rákényszerít, hogy ne csak visszazuhanj a matracra - fokozatosan kell visszaengedned a felsőtested, hogy optimálisan megtöltsd a tüdőd friss oxigénnel.

Tiszta levegő

Fellélegeznél? Gyönyörű hazai erdőket mutatunk, ahol nem csupán a kirándulás élményével töltődhetsz fel, hanem a tüdőd is megköszöni a kiruccanást!

Ezt is szeretjük