30%-kal növeli a stroke kockázatát, mégis minden negyedik magyar csinálja
A dohányzás a stroke és a szívbetegségek esetében is vezető oknak számít.

dohanyzik
beauty and style
Top olvasott cikkek

A dohányzás a szívbetegségek és a stroke vezető oka Magyarországon - hívta fel a figyelmet az Egészségügyi Világszervezet - WHO - Magyarországi Irodája.

A dohányosok körében kétszer-négyszer nagyobb a szívkoszorúér-megbetegedések és az agyvérzés kialakulásának valószínűsége, mint a nemdohányzóknál, a passzív dohányos felnőttek esetében pedig 25-30%-kal magasabb ez a kockázat - tették hozzá.

Magyarországon a felnőttek 28%-a dohányzik

Mint kifejtették: a szív- és érrendszeri betegségek közé tartozik a koszorúér-betegség, az agyi érbetegség és a szívbillentyű-rendellenesség. Világszerte 17,7 millió ember halálát okozzák ezek a betegségek, ami az összes haláleset egyharmada. A WHO Európai Régiójában, ahol a felnőttek 28%-a dohányzik, a 2015-ben elhunyt 4,2 millió dohányos 46%-a szív- és érrendszeri betegség következtében vesztette életét. Magyarországon, ahol a felnőttek 28%-a dohányzik, a szív- és érrendszeri betegségek évente mintegy 62 ezer halálesetért felelősek.

A dohányzásról való leszokás - függetlenül attól, hogy mennyi ideig dohányzott valaki - több betegség kockázatát csökkenti. Például tíz évvel a dohányzás abbahagyása után a tüdőrák rizikója a dohányosokéhoz képest a felére esik vissza.

A dohányzásról való leszokás hatásai már szinte azonnal megmutatkoznak: 20 percen belül csökken a pulzus és a vérnyomás, 12 órán belül normalizálódik a vér szén-monoxid-szintje, 2-12 héten belül javul a keringés és a légzésfunkció. Ezek mellett egy évvel a leszokást követően a koszorúér-betegség kockázata már csak fele a dohányosokénak, 5-15 évvel a leszokás után az agyvérzés kockázata megegyezik a nemdohányzókéval, míg 15 évvel a leszokást követően a koszorúér-betegség kockázata megegyezik a soha nem dohányzókéval.

A cikk az ajánló után folytatódik

Jakab Zsuzsanna, a WHO Európai Regionális Igazgatója szerint az utóbbi években biztatóak a tendenciák. Egyre többen hagynak fel a dohányzással, és a kormányok is tisztában vannak azzal, hogy a dohányzás visszaszorítása pozitív hatással van a lakosság egészségére, az ország gazdaságára és egészségügyi rendszerére is. Mint megjegyezték: a WHO Dohányzás-ellenőrzési Keretegyezménye mentén - hasonlóan az Európai Régió más országaihoz - az elmúlt években Magyarország is számos intézkedést vezetett be a dohányzás visszaszorítása érdekében. 

Az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet szakértőinek jelentése szerint a dohányzási gyakoriság a 2003-ban mért 34%-ról 2014-re 28%-ra csökkent. A férfiak 34%-a, a nők 22%-a dohányzik - írták, de megjegyezték: a nők esetében ez az arány sajnos továbbra is a legmagasabbak között van Európában.

Ezt is szeretjük