Poszt-Covidos tüdőkárosodás vagy COPD okozza a panaszokat? Más módon ismerhetők fel a betegségek

Egyes tüdőbetegségek diagnózisához légzésfunkciós vizsgálatot végeznek.

GettyImages-1294678839
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A mellkasröntgen- vagy mellkas-CT-képen egyes tüdőbetegségekre utaló jellegzetes elváltozásokat láthat meg az ember. Ha azonban a tüdő működésében bekövetkezett változásokat vizsgálják, akkor a tüdőfunkció működésének vizsgálatára, vagyis légzésfunkcióra van szükség.

A vizsgálatot nemcsak a diagnózishoz használják, hanem nyomon követésre is, a kontrollvizsgálatok alapján így lehet megfigyelni a gyógykezelés hatását, a tüdő működésének aktuális állapotát - a vizsgálat teljesen fájdalommentes, semmilyen kellemetlen mellékhatással nem jár. Dr. Potecz Györgyi tüdőgyógyász, a Tüdőközpont főorvosa elmondta, hogy a légzésfunkciós vizsgálatoknak milyen típusai léteznek, hiszen másra van szükség például poszt-Covid-kivizsgálás során és az asztma diagnózisához is. 

Hagyományos légzésfunkciós vizsgálat

A hagyományos légzésfunkciós vizsgálat során a páciens becsipeszelt orral, egy szájcsutorába végez irányított ki- és belégzéseket. A légutakból kifújt és beszívott levegő térfogatát, áramlását lehet így megmérni egy készülék segítségével. Főként asztma és COPD gyanúja esetén, szűrőjelleggel alkalmazott, de a betegeknél a kontrollvizsgálatok során is elvégzett vizsgálat.

GettyImages-1331753526

Diffúziós kapacitásmérés

Még részletesebb eredményt ad a diffúziós kapacitásmérés, mely nemcsak a ki- és belélegzett levegő térfogatát, áramlását méri, hanem pontos képet tud adni a légzés/gázcsere minőségéről, gyorsaságáról és akadályozottságáról is. A vizsgálat megmutatja, hogy milyen eredményes az oxigén átjutása a léghólyagocskákból a véráramba. Ennek a vizsgálatnak például a poszt-Covid-ellátásban is fontos szerepe van.

Pletizmográfiás vizsgálat

A pletizmográfiás vizsgálat a hagyományos légzésfunkciós vizsgálatoknál jóval több adat mérésére alkalmas. A vizsgálat zárt kabinban történik, és a légutakban történő áramlási paramétereken kívül úgynevezett statikus értékeket és légúti ellenállást is képes mérni. Elvégzésére sor kerülhet a spirometriát követően, ha a tüdőgyógyász úgy ítéli meg, hogy a további információk szükségesek a diagnózishoz vagy a betegség stádiumának megítéléséhez például asztma, COPD, tüdőfibrózis vagy tüdőtágulat (emfizéma) kivizsgálása során. Műtétek, tüdőműtét esetén is sor kerülhet rá, amikor pontos képet kell kapni a tüdő állapotáról a szervet megterhelő beavatkozás előtt.

A cikk az ajánló után folytatódik

Otthoni légzésfunkciós vizsgálat

A nyílt rendszerű légzésfunkció elvégzésére nem csak a rendelőben van lehetőség. Az otthoni légzésfunkciós vizsgálat során az asztmás, COPD-s beteg az otthonában rendszeresen és panasz esetén aktuálisan végezhet méréseket. Ehhez egy hordozható, inhalátor nagyságú készülékre van szüksége.

A mérések eredményeit egy okostelefonra letölthető alkalmazásban rögzíti, így távorvoslásban is használható. Az eredményeket a kezelőorvos szükség esetén a távolból is látja, és személyes találkozó nélkül is módosítani tud a kezelésen. Az otthoni rendszeres mérések segítik a személyre szabott terápia beállítását, ezáltal hatékonyabb lehet a változékonyságot mutató betegség kezelése.

10 szupererős gyógynövény a légúti betegségekre

Gyógyteákkal is enyhíthetők a légúti betegségek kínzó tünetei.

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük