Felpörgetik az anyagcserét, lassítják a szénhidrát felszívódását: a 8 legjobb fehérjeforrás

Legyen szó diétáról vagy egészséges étkezésről, fontos, hogy minél változatosabb fehérjeforrások szerepeljenek az étrendben.

A legjobb fehérjeforrások
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A szénhidrát és a zsír mellett a fehérjére van a legnagyobb mennyiségben szüksége a szervezetnek. A tápanyag minden sejtben megtalálható, alkotóelemei az aminosavak, amelyek nélkülözhetetlenek az életműködésekhez. 

A három makrotápanyag közül a fehérje telít a legjobban, csökkenti az éhséghormon szintjét, az úgynevezett termikus hatása pedig valamivel magasabb, mint a másik kettőnek, így az étkezéskor jelentkező anyagcsere-pörgető hatása is kifejezettebb. Mivel lassítja a szénhidrátok felszívódását, hozzájárul az egyenletes vércukorszinthez. Ideális esetben a fehérjéket változatos forrásokból juttatjuk be a szervezetbe. 

A legjobb fehérjeforrások

A kiegyensúlyozott étkezés kellőképpen változatos is, a fehérjebevitelben is a sokféleségre érdemes törekedni. A növényi étrendet folytatók is fedezni tudják a fehérjeszükségletüket, ám ez esetükben nagyobb odafigyelést igényel, hiszen a növényi fehérjeforrások jellemzően nem teljes értékű fehérjék, vagyis nem tartalmazzák mind a kilenc esszenciális aminosavat, amit a szervezet nem tud előállítani, így táplálkozás során kell bejuttatni őket. Ugyanakkor a húst fogyasztóknak is jó szem előtt tartaniuk, hogy minőségi növényi fehérjeforrások is szerepeljenek a tányérjukon, mivel ezek számos úton-módon támogatják az egészségüket. 

A pulyka kiváló fehérjeforrás, 100 grammja 29 gramm fehérjét tartalmaz. Bőr nélkül kalória és zsír tekintetében is egészen kedvező, így a diétázók is beilleszthetik az étrendjükbe. A marha- és disznóhúsnál szívbarátabb opció.
Fotó: Getty Images Hungary
A tempeh szójababból készül fermentációval. Mivel a babszemek egyben maradnak benne, a szójánál magasabb a rosttartalma. 100 grammjában 19 gramm fehérje található.
Fotó: Tyas Indayanti / Getty Images Hungary
100 gramm lazac 20 gramm fehérjét tartalmaz. Ráadásul bővelkedik omega-3-zsírsavakban is, amelyek különösen értékessé teszik a szív- és érrendszer számára.
Fotó: Getty Images Hungary
100 gramm dió 15 gramm fehérjét tartalmaz. Emellett remek növényi forrása az omega-3-zsírsavnak, gazdag antioxidánsokban, csökkentheti a gyulladást a szervezetben, és hozzájárulhat az emésztőrendszer egészségének megőrzéséhez.
Fotó: Getty Images Hungary
100 gramm quinoa 13 gramm fehérjét tartalmaz, és mind a kilenc esszenciális aminosavat. A szuperegészséges, pillanatok alatt megfőzhető álgabonát a gluténmentes étkezést folytatók is fogyaszthatják.
Fotó: Getty Images Hungary
A diétázók örök kedvence, a csirkemell bizony nem maradhat ki egy ilyen listából, már csak azért sem, mert 100 grammja 30 gramm fehérjét tartalmaz. Szív- és érrendszeri betegséggel, magas koleszterinszinttel ideális választás a húsok közül.
Fotó: Getty Images Hungary
A csicseriborsó rost- és fehérjetartalma révén hosszan tartó jóllakottságot biztosít. Főzve 100 grammjában 9 gramm fehérje található.
Fotó: Getty Images Hungary
A marhahús 100 grammjában 26 gramm protein található. A szívműködés szempontjából fontos káliumot is tartalmaz. Ugyanakkor magas a koleszterin- és a telítettzsírsav-tartalma, így mértékkel fogyasztandó.
Fotó: Getty Images Hungary

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük