Felpörgetik az anyagcserét, lassítják a szénhidrát felszívódását: a 8 legjobb fehérjeforrás
Legyen szó diétáról vagy egészséges étkezésről, fontos, hogy minél változatosabb fehérjeforrások szerepeljenek az étrendben.

A szénhidrát és a zsír mellett a fehérjére van a legnagyobb mennyiségben szüksége a szervezetnek. A tápanyag minden sejtben megtalálható, alkotóelemei az aminosavak, amelyek nélkülözhetetlenek az életműködésekhez.
A három makrotápanyag közül a fehérje telít a legjobban, csökkenti az éhséghormon szintjét, az úgynevezett termikus hatása pedig valamivel magasabb, mint a másik kettőnek, így az étkezéskor jelentkező anyagcsere-pörgető hatása is kifejezettebb. Mivel lassítja a szénhidrátok felszívódását, hozzájárul az egyenletes vércukorszinthez. Ideális esetben a fehérjéket változatos forrásokból juttatjuk be a szervezetbe.
A legjobb fehérjeforrások
A kiegyensúlyozott étkezés kellőképpen változatos is, a fehérjebevitelben is a sokféleségre érdemes törekedni. A növényi étrendet folytatók is fedezni tudják a fehérjeszükségletüket, ám ez esetükben nagyobb odafigyelést igényel, hiszen a növényi fehérjeforrások jellemzően nem teljes értékű fehérjék, vagyis nem tartalmazzák mind a kilenc esszenciális aminosavat, amit a szervezet nem tud előállítani, így táplálkozás során kell bejuttatni őket. Ugyanakkor a húst fogyasztóknak is jó szem előtt tartaniuk, hogy minőségi növényi fehérjeforrások is szerepeljenek a tányérjukon, mivel ezek számos úton-módon támogatják az egészségüket.
(Képek: Getty Images Hungary.)
OLVASD EL EZT IS!

- fehérje
- egészséges étkezés