Csökkentheti a magas vérnyomás kockázatát ez a táplálkozási minta - 12 ezer ember adatait vizsgálták

Az új kutatás szerint sokat nyomhat a latban, hogy milyen változatos forrásokból juttatjuk be a fehérjét a szervezetbe.

tofu rizs

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A magas vérnyomás szoros kapcsolatot mutat az életmóddal, azon belül is a táplálkozással. A helyesen összeállított étrend és az aktív mindennapok jócskán csökkenthetik a világszerte tömegeket érintő kórkép kockázatát.

Bár az étkezésben kulcsfontosságú a túlzott sófogyasztás mérséklése, nem ez az egyetlen szempont, amit figyelembe kell venni, ha a szív- és érrendszer egészsége, illetve az optimális vérnyomásértékek forognak kockán. Egy 2022 márciusában publikált kutatás az étrend fehérjeforrásainak szerepére hívja fel a figyelmet.

Magas vérnyomás és fehérjefogyasztás kapcsolata

A fehérjék a szervezet nélkülözhetetlen makrotápanyagai, a test tömegének mintegy hatodát alkotják. Fontos építőelemeik az aminosavak, amelyek egy részét - esszenciális aminosavak - a táplálkozás útján szükséges bejuttatni. Az állati eredetű fehérjék tartalmazzák az esszenciális aminosavakat, így teljes értékűnek számítanak, de változatos fogásokkal és odafigyeléssel a növényi étrendet folytatók is kielégíthetik a szükségletüket.

Egy friss, átfogó kínai kutatás a fehérjefogyasztási szokások és a vérnyomás kapcsolatát vette górcső alá. Ehhez nagyszabású, éveken át tartó országos felmérés 1997 és 2015 között gyűjtött adatait vették alapul, kizárták azokat, akiket már diagnosztizáltak magas vérnyomással, illetve azokat is, akiknek hiányosak voltak az adataik. Az elemzés végül 12 177 főt vizsgált, táplálkozástudományi szakemberek tekintették át a táplálkozásra, azon belül is a fehérjebevitelre vonatkozó szokásokat. Az átlagosan 6,1 éves utánkövetési idő alatt a kutatók az új hipertóniadiagnózisokat is nyomon követték. Az alanyok átlagéletkora 41 év, 53 százalékuk nő volt. A vizsgálat idején valamelyest több mint 35 százalékuknál jelentkezett magas vérnyomás, ehhez 140/90 Hgmm-nél magasabb értékek, orvosi diagnózis vagy vérnyomáscsökkentő kezelés volt szükséges.

A tudósok a fehérjebevitel mennyiségét és minőségét nyolc fő táplálékcsoportra bontva vizsgálták, ezek a teljes értékű és finomított gabonák, a feldolgozott és feldolgozatlan vörös hús, a baromfi, a hal, a tojás és a hüvelyesek. Ezt követően egy-egy pontot adtak a résztvevőknek a fogyasztott fehérjeforrások után.

Az étkezési szokásokat áttekintve a kutatók azt találták, hogy azok körében, akik a legváltozatosabb forrásokból juttatták be a fehérjét, kevesebb mint a fele volt az újonnan diagnosztizált magas vérnyomással élők aránya azokhoz képest, akik a fehérjefogyasztási szokásaikra kettőnél kisebb pontszámot kaptak. Az adatokból az is látszott, hogy a magas vérnyomás kockázata azoknál volt a legmagasabb, akikre a legkevésbé változatos, ugyanakkor legmagasabb fehérjebevitel volt jellemző. 

Változatos forrásokból érdemes bevinni

A szakemberek szerint a kutatás megszívlelendő üzenete, hogy a szív- és érrendszer egészsége érdekében a kiegyensúlyozott táplálkozás részeként érdemesebb a fehérjét változatos forrásokból bevinni, mint pusztán egy-két kedvelt étellel. A témában azonban további vizsgálódások szükségesek.

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A növényi fehérjeforrások rostokban, vitaminokban, ásványi anyagokban is gazdagok, a hüvelyesek segíthetnek az ereket károsító magas koleszterinszint csökkentésében, táplálják a mikrobiomot. Érdemes őket az étrend rendszeres szereplőjévé tenni, a többi zöldséggel egyetemben. A hipertónia elkerüléséhez elengedhetetlen továbbá a testmozgás, a testsúly optimális tartományon belül tartása, a magas só- és hozzáadott cukortartalmú élelmiszerek kerülése, valamint a dohányzásról való leszokás és a stresszkezelés. A pihentető éjszakai alvásra is nagy hangsúlyt kell fektetni. 

A legjobb növényi fehérjeforrások

Nem kell ahhoz teljesen áttérni a vegetáriánus, vegán vagy teljes értékű növényi étrendre, hogy kipróbáld, hogyan működik a szervezeted akkor, ha kevesebb hús kerül a tányérodra. A húsmentes napokon támaszkodj a következő növényi fehérjeforrásokra, amelyek amellett, hogy elegendő energiát biztosítanak, változatosan használhatók fel, ráadásul jellemzően alacsonyabb a kalóriatartalmuk, mint a húsoké.

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük