Egy reggeli szokás, ami növeli a kreativitást és az önbecsülést is: elképesztően jót tesz a mentális egészségnek

Nagyot jót tesz a mentális egészségnek ez a reggeli szokás - érdemes kipróbálni!

Lassú reggelek hatása
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az ébredés utáni pillanatok rányomják a bélyeget a nap további részére - nem véletlenül szokták mondani, hogy "bal lábbal kelt fel" az, aki rosszkedvű. Sokak számára a reggelek gyorsan, kapkodva telnek, ám a közösségi médiában terjedő, új „lassú reggel” trend célja tudatosabbá tenni a nap kezdetét, megnyugtatva ezzel az idegeket. Ahelyett, hogy az ember azonnal belevetné magát a napi teendőkbe, a lassú reggelek lehetőséget adnak a tudatos napindításra.

A lassú reggelek hatása

A „lassú reggel” kifejezés alatt olyan reggeli rutinok értendőek, amelyek során az ember időt szán a magányra, a reflexióra, a mozgásra, nyújtásra vagy akár a meditációra. Nincsenek szigorú szabályok, a lényeg a jelenre való fókuszálás. A TikTokon és az Instagramon sokan mutatják be, hogyan gyakorolják ezt a fajta tudatosságot különböző módokon, például naplóírással, bőrápolással, reggelikészítéssel vagy a lakás rendbetételével.

Lassú reggelek hatása 3
Fotó: Allison Michael Orenstein / Getty Images Hungary

A lassú reggelek előnyei

A nyugodt, békés reggelek lehetőséget adnak az önreflexióra és az érzelmi állapot feldolgozására. Ha nem szánunk időt erre, bekapcsolhat az autopilóta üzemmód, és minden szürkébbnek, sivárabbnak, monotonnak tűnik.

A reggeli rohanás növeli a stressz szintjét, amivel túllépheti az egyén a toleranciaablakát, azaz azt az optimális állapotot, amikor nyugodtnak és kiegyensúlyozottnak érzi magát. 

Ezek a reggelek lehetővé teszik, hogy az elme szabadon kalandozzon, ami pozitív hatással lehet a kreativitásra. A napot önmagunkkal törődve kezdeni arra is emlékeztet, hogy fontosak vagyunk, ami növeli az önbecsülést.

A cikk az ajánló után folytatódik

Hüvelyszárazság enyhítése hormon nélkül!

Az égő, feszülő érzéssel, nehézkes együttlétekkel járó hüvelyszárazság a változókornál korábban is kialakulhat. A hormonmentes Cikatridina hüvelykúp segít enyhíteni a panaszokat. A kozmetológiából jól ismert hialuronsav mellett gyógynövények kivonatát tartalmazza. A Cikatridina használata a menopauzában tartósan ajánlott, a terhesség és szoptatás alatt pedig az orvos ajánlása szerint.

A Cikatridina patikában kapható gyógyászati segédeszköz.

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!

Promóció

A lassú reggeli rutin kialakítása

Még ha csak kevés időd van is reggel, apró változtatásokkal is sokat lehet tenni a mentális egészségért, amik lehetnek igen aprócska dolgok:

 • Ne nyúlj azonnal a telefonhoz. Sőt, állítsd be „Ne zavarjanak” módba, és kerüld a szöveges üzenetek vagy e-mailek ellenőrzését azonnal ébredés után.
 • Próbálj ki légzéstechnikákat, ezekről korábban írtunk.
 • Kezdd a napot nyújtással vagy jógával.
 • Végezz rövid meditációt.
 • Írj naplót.
 • Nyisd ki a függönyöket, hogy bejöjjön a természetes fény, vagy menj ki a szabadba.
 • Rakj rendet, esetleg zuhanyozz le, hogy tiszta lappal kezdd a napot.
 • Élvezd ki a kávé vagy bármilyen reggeli ital illatát, és ízét.
 • Készíts tápláló reggelit, ehhez ötleteket itt találsz.
Lassú reggelek hatása 2
Fotó: Vera Vita / Getty Images Hungary

Kerülendő tevékenységek

 • Aki hajlamos az önkritikára, sokszor negatívan gondolkozik magáról, az próbáljon meg hálanaplót vezetni, ami segíthet az önbecsülés növelésében.
 • A közösségi média böngészése helyett próbáljuk meg más, tudatosabb tevékenységekkel kezdeni a napot, például olvass pár oldalt a kedvenc könyvedből.

Már minimális tudatosság is sokat segíthet abban, hogy a nap nyugodtabban és kiegyensúlyozottabban induljon. A lassú reggelek bevezetése az életünkbe nemcsak a mentális egészségre, hanem a kreativitásra és az önbecsülésre is pozitív hatással lehet.

5 dolog, ami miatt megéri felkelni korán reggel: így huzalozd át az agyadat az új életmódra

A korán kelés nem mindenkinek megy egyszerűen, azonban néhány módszer segíthet abban, hogy a megszokottnál korábban ébredj.

Elolvasom

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük