Az 5 legrosszabb reggeli táplálkozási szokás, ami lassítja az anyagcserét: nem csak az a baj, ha kihagyod a reggelit

Az anyagcserét számos dolog befolyásolja, többek között az is, hogy hogyan indítod a napodat.

reggeli anyagcsere
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Amint belekortyolsz a kedvenc italodba, vagy harapsz egyet a kedvenc ételedből, a szervezeted egyből elkezd dolgozni azon, hogy a bejuttatott tápanyagokat energiává alakítsa. 

Az anyagcsere sebessége egyénenként eltérő, többféle dolog is befolyásolja, egyebek mellett a testméret, -összetétel és az életkor is. Az is számít továbbá, hogy hogyan kezded a napodat. Hajlamos vagy kihagyni a reggelit? Esetleg étkezel, de nem átgondoltan? 

Anyagcsere-lassító reggeli szokások 

A metabolizmus, vagyis az anyagcsere összetett procedúra, nélkülözhetetlen az élet fenntartásához. Biztosítja a sejtek energiaellátását, a sejtek közötti információáramlást. A nap 24 órájában működik, még alvás és pihenés során is, hiszen a légzéshez, vérkeringéshez is szükséges. 

Az életkor előrehaladtával az anyagcsere is lassul. A gyorsasága befolyásolja, hogy egy adott személynek milyen könnyű híznia vagy fogynia. A lassú anyagcsere ugyanis kevesebb kalóriát éget el, ami azt jelenti, hogy több raktározódik el zsírként a szervezetben. Ugyanakkor bizonyos mértékig bele lehet szólni az anyagcsere sebességébe. Az egészséges étkezés és a rendszeres testmozgás például kedvező hatással van rá. A következő reggeli szokások viszont inkább kerülendők. 

A reggeli kihagyása

Hiába olvasni úton-útfélen, hogy a reggeli a nap legfontosabb étkezése, sajnos a nagy rohanásban sokan megfeledkeznek róla, esetleg letudják egy kávé gyors felhörpintésével. A reggeli kihagyása bezavarhat a szervezet biológiai órájába, a cirkadián ritmusba, negatívan befolyásolja az anyagcserét, és ronthatja a vércukorszint szabályozását is. 

Túl kis adag

Ha ráveszed magad a reggelire, akkor sem mindegy, hogy mit és mennyit eszel. Az Eat this, not that! által megkérdezett szakértő szerint a reggeli és az anyagcsere kapcsolatára úgy kell gondolni, mint a tűzrakásra: az első étkezéssel gyújtod meg a tüzet, majd a nap során folyamatosan kisebb adagokkal táplálod, hogy ne aludjon el. Tehát érdemes igazán tápláló reggeliben gondolkozni, ami délig jóllakat, és stabil vércukorszintet is biztosít. 

Csak szénhidrát

Rossz híre ellenére a szénhidráttal alapesetben semmi gond nincs, fontos tápanyag, de nem a legjobb, ha reggelire jóformán magában fogyasztod. A hozzáadott cukorban gazdag péksütemények, illetve a gyors felszívódású fehér kenyér csábító opciók, de villámgyorsan megemelhetik a vércukorszintedet, amit rövid időn belül az érték leesése és erős éhségérzet is követ majd. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Kevés fehérje

A fehérje nemcsak a szénhidrát felszívódásának sebességét lassíthatja, hanem az anyagcsere felpörgetésében is segíthet - ez utóbbi annak köszönhető, hogy a fehérje termikus hatása magasabb, mint a szénhidráté és a zsíré, és egyébként jobban is laktat. Reggelire különösen érdemes fehérjében gazdag fogások mellett letenni a voksot. 

Folyadékpótlás hiánya

Ahhoz, hogy meglegyen a hőn áhított napi két liter, bizony már reggel el kell kezdeni a folyadékpótlást, és nem, nem elég, ha egy nagy bögre kávét iszol meg. Főleg, mivel a kávé vízhajtó hatású. A dehidratáció lassítja az anyagcsere-folyamatokat, így a legjobb, ha a reggeli kávé mellé azonmód elfogyasztasz egy nagy pohár vizet is. 

Éhgyomorra iszod a kávét? Akkor ezt olvasd el!

A kávét többen nem reggeli mellett, hanem ahelyett fogyasztják. A szakemberek viszont általában nem javasolják, hogy az ember éhgyomorra küldje le az italt, mivel az az élénkítő tulajdonsága mellett az egészségre nézve negatív következményekkel is járhat.

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük