Így hat a szervezetedre, ha minden reggel ugyanakkor kelsz fel: megéri kipróbálni!

A szervezet biológiai órájának működését kedvezően befolyásolja, ha valaki mindennap ugyanakkor kel fel.

reggel
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Ha úgy érzed, hogy általában nehezen indulnak a reggeleid, nem vagy egyedül. Sokak számára valóságos lidércnyomás a napkezdés, alig bírnak kikelni az ágyból, az ébresztő szundifunkciója a legjobb barátjuk, még akkor is, ha jól tudják, hogy ettől bizony nem lesznek kipihentebbek. Hétköznapokon a munkavégzés miatt megemberelik ugyan magukat, a hétvégén viszont kiélvezik, hogy tovább aludhatnak. 

A reggeli rutin minősége az egész napra rányomja a bélyegét, olyannyira, hogy még az éjszakai alvást is befolyásolhatja. Alvásszakértők szerint érdemes lenne mindennap ugyanakkor felkelni, ez ugyanis hozzájárulhat az esti pihenés minőségének javításához. De nem csak ebben segíthet, ha mindig közel azonos időben ébredsz, a vizsgálódások alapján úgy tűnik, hogy megéri kipróbálni.

Ezért éri meg mindennap ugyanakkor kelni

Egy-egy újabb szokás kialakulásához több hétre is szükség van, ám ha az ember változtatni szeretne az életmódján, érdemes kitartania az elhatározása mellett. Az egészségtudatosság része lehet az is, ha valaki úgy dönt, hogy nap mint nap ugyanakkor kel fel. A valódi nehézséget az jelenti, hogy ebbe a hétvégék és a szabadnapok is beletartoznak. Az áldozatnak azonban meglesz a jutalma, a szervezet biológiai órájára, vagyis a cirkadián ritmusra kifejezetten jó hatással van a következetesség. 

A cirkadián ritmusnak nem kedvez a felgyorsult életmód, és az sem, ha változó időpontokban kel és fekszik az ember. A finomhangolt ritmus felborulása alvászavarokhoz vezethet, illetve bizonyos betegségek, így például a diabétesz valószínűségét is fokozza, mert megnehezíti a vércukorszint stabilizálását. Milyen előnyökkel jár, ha mindennap közel azonos időben kelsz ki az ágyból?

Javuló alvásminőség

Az alvás következetes ütemezése a jó minőségű pihenés feltétele, a napjainkban sokat emlegetett alváshigiénia egyik legfontosabb eleme. A szervezet idővel hozzászokik a rendszerhez, ez pedig gyorsabb álomba merülést, mélyebb alvást és könnyebb felkelést jelent. 

Fokozott koncentráció, jobb memória

Ha minden reggel ugyanakkor kelsz, és lehetőség szerint a szundifunkciót is elfelejted, sokkal lendületesebb, energikusabb napkezdést érhetsz el. Egy idő után észreveszed majd, hogy az ébresztőóra csörgése előtt picivel már ébredezel, az ágyból kikászálódva pedig nem biztos, hogy a kávéfőző felé vezet az első utad, hiszen a szervezeted koffein nélkül is teszi a dolgát. A szokás javítja a koncentrációt, pozitív hatással van a napközbeni teljesítményre és a rövid távú memóriára is. 

Jobb emésztés, hatékonyabb immunitás

A cirkadián ritmus egy sor élettani működést befolyásol, így az immunrendszert és az anyagcsere-folyamatokat is. Amennyiben tehát a felkelés ütemezésével támogatod a biológiai órád, ezek egészségéhez is hozzájárulsz. A legjobb eredmény érdekében az étkezések időpontjában is érdemes következetességre törekedned a mindennapok során. 

Érzelmi stabilitás

A kipihentség és javuló energiaszint következtében az érzelmi stabilitás is fokozódik. Csökken az ingerlékenység, kevésbé jellemzők a hangulatingadozások. A jól kialakított rutin és a pozitív szokások segítenek a motiváció megőrzésében, a kiegyensúlyozottság elérésében. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Legalább 7 óra alvás

A felkelés időpontjának rögzítésén túl a lefekvés idejét is érdemes előre meghatározni. Úgy számolj, hogy egy átlagos felnőttnek napi körülbelül hét óra alvásra van szüksége. A jó alváshigiénia része az is, hogy az éjszakai pihenéshez megpróbálod kiiktatni a zavaró külső tényezőket, erős fényeket, zajokat, illetve hogy az ágyba bújás előtt egy órával már kerülőd a képernyőket. Az okoseszközök használta helyett az olvasás vagy a meditáció segíthet felkészíteni a szervezetedet az alvásra. Hogy még jobban induljon a nap, egyéb szokásokat is kialakíthatsz: a tápláló reggeli, a testébresztő testmozgás, például séta szintén egészségtudatos döntésnek számítanak hosszú távon. 

8 reggeli, ami stabilizálja a vércukorszintet, és órákra eltelít

Való igaz, hogy legyen bármennyire is egyszerű az egészséges reggeli fogás, nagyobb rákészülést igényel, mint az útközben vásárolt pékáru, hosszú távon az egészségmegőrzés szempontjából mégis megéri a ráfordított időt és energiát.

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük