A lágyéksérv tünetei és kezelése
Ne emeld, mert sérvet kapsz! - hányszor hallani ezt a felkiáltást. De vajon tudjuk is, hogy mi az a sérv, kiket érint, és hogyan lehet kezelni?

beauty and style
Top olvasott cikkek

A sérv a test egyes részeinek kitüremkedése az őket normális körülmények között körülvevő falon át. Sérvnek általában a hasfal rétegei között előtüremkedő hasi szerveket, elsősorban a beleket tartalmazó hashártyatasakot nevezik. A sérv rendszerint a hasfal leggyengébb, a hasüregi nyomásnak legkevésbé ellenálló pontjain alakul ki.

Kiket érint ez a betegség, és mitől alakulhat ki?

Az, hogy a sérv kiket érint, leginkább attól függ, hogy mitől alakult ki. Érintheti a férfiakat és a nőket egyaránt, de ilyenkor a kialakulási okok nem egyeznek meg. Kivéve akkor, ha elhízás következtében jelenik meg a betegség, hiszen a túlsúly egy mindkét nemet érintő probléma.

Nőknél kialakuló sérv

A nőknél a legjellemzőbb sérv a köldöksérv és a combsérv. A köldöksérv leginkább terhesség után jellemző, illetve a már említett elhízás következtében is kialakulhat.

Férfiaknál kialakuló sérv

A sérv leggyakoribb fajtája a férfiak esetében a lágyéksérv. Mivel a férfiaknál a hasfal legkevésbé ellenálló pontjai a lágyékcsatorna nyílásai -melyeken keresztül a herékhez futó erek, idegek és egyéb képletek lépnek ki a hasüregből -, így az őket érintő sérv is itt alakul ki.

A lágyéksérv

A lágyéksérv tulajdonképpen nem más, mint a hashártya egyik lemeze, mely a lágyékcsatorna nyílásain türemkedik ki. Ez a kitüremkedés leginkább egy kesztyűujjhoz hasonlít, és sérvtömlőnek hívják. A hasfalon kialakult nyílást sérvkapunak, a tömlőbe jutó szerveket pedig sérvtartalomnak nevezik.

Mik a lágyéksérv tünetei?

  • Kezdetben csak erőlködésre, lágyékhajlatban megjelenő fájdalom nélküli duzzanat.
  • Ilyenkor még az erőlködés megszűnése után, illetve hanyatt fekvéskor a duzzanat visszahúzódik.
  • Ez az állapot hetek, hónapok, de akár évek alatt is folyamatosan rosszabbodhat.
  • A sérv maga elérheti idővel egy kisebb sárgadinnye méretét is, ilyenkor a duzzanat már nem szűnik meg akkor sem, ha háton fekszel, és nem erőlködsz.
  • Jellemzően húzódó fájdalom kíséri.

Miért veszélyes a lágyéksérv?

A lágyéksérv alapvetően egy teljesen ártalmatlan betegség. Veszélyei inkább szövődményeiben rejlenek. Ha a beteg nagyot emel, vagy hirtelen tüsszent, akkor a sérvkapu kitágulhat, és a sérvtartalom megnőhet. Ez annyit jelent, hogy a kitágult sérvkapun nagyobb tartalom tud a hasfalon kívülre csúszni. A probléma csak akkor kezdődik igazán, ha a sérvkaput kitágító erőlködés megszűnik, hiszen ilyenkor a kapu visszaszűkül eredeti méretére, és a megnövekedett sérvtartalom nem tud visszacsúszni a hasüregbe. A félig vagy egészben átcsúszott szerv pedig a szorító kapu miatt nem jut elég vérellátáshoz, mely akár a szerv részleges vagy teljes elhalásához is vezethet, ami akár életveszélyes állapotot is jelenthet a beteg számára.

A sérv kezelése

A sérv kezelése egy igen egyszerű, gyors és rutinszerű műtét keretein belül történik. A műtét során a sérvtartalmat visszahelyezik a hasüregbe, a sérvtömlőt kiirtják, a sérvkaput pedig bezárják. Ez vagy a hasüreg rétegeinek összevarrásával, vagy pedig egy műanyag háló behelyezésével történik.

A sérvkötő viselése – mely egy sérvet visszanyomó fűzőszerű eszköz – általában csak azoknak ajánlott, akiken nem végezhető el a műtét. Ennek oka lehet például szívelégtelenség vagy légzőszervi probléma. A műtét maga mindössze három napi bent fekvést igényel, és egyáltalán nem megterhelő.

OLVASD EL EZT IS!

legkoondicionalo
  • légkondicionáló
  • tünetek és betegségek

3 súlyos betegség, amit a légkondicionáló okoz

csipkes felso  nagy
  • gyógynövény
  • tünetek és betegségek

Hasi görcsök, puffadás, székrekedés

Ezt is szeretjük