Mi az a krónikus fáradtság szindróma, és miért nem szabad összekeverni a lustasággal? Amikor kötelező a kivizsgálás
A krónikus fáradtság szindróma egy kevéssé ismert, rejtélyes kórkép, ami az érintettek életét igencsak megnehezítheti.

fáradtság
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A fáradtság, bár rendkívül sok betegség tünete lehet, általában a túlfeszített mindennapokból, az állandó rohanásból, a pihenés, illetve a pihentető alvás hiányából fakad. Ha az ember fáradtnak érzi magát, az esetek többségében könnyűszerrel meg is tudja indokolni a jelenséget. Éppen ezért jelenthet kihívást az a helyzet, amikor az adott kórkép legfőbb jele pont a kimerültség.

A krónikus fáradtság szindróma egy rejtélyes rendellenesség, amelynek a legjellemzőbb tünete a hónapokon át tartó, extrém mértékű fáradtság, ami nem múlik el egy kiadós alvástól, és a betegek életét minden téren jelentősen megnehezítheti.

Szerteágazó tünetek jellemzik

A krónikus fáradtság szindrómát több névvel is illetik, myalgiás encephalitisként is hivatkoznak rá, napjainkban pedig szisztémás terhelési intolerancia betegségként emlegetik. Hosszan tartó betegség, ami szerteágazó tüneteket produkálhat, és bárkit érinthet, akár a gyermekeket is, ám a megfigyelések szerint a nők körében a leggyakoribb.

GettyImages-103429974
Fotó: Ghislain Marie David de Lossy / Getty Images Hungary

Míg korábban ideggyengeségként tekintettek a kórképre, ma már betegségként kezelik. Az érintettek súlyos fáradtságot tapasztalnak, és az általános közérzetük is rossz. Ezenkívül alvásproblémák, izom- és ízületi fájdalmak, fejfájás, torokfájás és influenzaszerű tünetek nehezíthetik a mindennapjaikat.

A kognitív képességeikre is hatással van a betegség, zavart szenvedhet a gondolkodás, az új információk befogadása, a koncentráció és az emlékezés is. A tünetek súlyossága napról napra, sőt egyetlen napon belül is változhat. A fizikai vagy szellemi tevékenységek végzését követően erőteljes, akár 24 óránál is tovább tartó kimerültség jelentkezhet a pácienseknél. A betegek a pihenéstől nem frissülnek fel, nem szabadulnak meg a kellemetlenségektől.

Nem lustaság, és nem múlik el pihenésre

Az állapot fizikailag és érzelmileg is megterhelő, az érintettek környezete nehezen kezelheti a helyzetet. A krónikus fáradtságban szenvedő olykor a legalapvetőbb feladatait is nehezen látja el, amennyiben dolgozik, rosszul teljesíthet a munkahelyén, de jóval nehezebben állhat helyt az otthonában is. A családtagoknak, ismerősöknek és kollégáknak türelemre és empátiára van szükségük, meg kell érteniük, hogy nem lustaságról van szó, az illető nem tud egy csapásra felülemelkedni a nehézségeken. Mindez hosszú távon aggasztó következményekkel járhat, a beteg depressziós lehet, és jócskán legyengülhet, ezért is fontos az árulkodó jelek felismerése.

GettyImages-96452958
Fotó: Matt Henry Gunther / Getty Images Hungary

A pontos okok nem ismertek

A krónikus fáradtság szindróma pontos kiváltó okai nem ismertek. A stressz és az érzelmi trauma mellett a hormonegyensúly felborulása, genetikai faktorok, valamint vírusos és bakteriális fertőzések is szerepet játszhatnak a kialakulásában, és az immunrendszer általános gyengesége is több esetben megfigyelhető.

A cikk az ajánló után folytatódik

A fenti tünetekkel való találkozáskor mindenképp szakember felkeresése javasolt. Mivel a betegséggel kapcsolatban sok az ismeretlen tényező, a diagnózis felállítása is nehézségekbe ütközhet. Ahhoz, hogy kimondják a rendellenesség meglétét, általában minimum 6 hónapon át tartó krónikus fáradtság megléte szükséges. Jelenleg még nem áll rendelkezésre speciális gyógymód, a kezelés a tünetek megszüntetésére, enyhítésére irányul, az érintettek életminőségének javításához több szakterület bevonására is szükség lehet.

10 jógapóz, ami csökkenti a stresszt: pár perc alatt érezhető a hatásuk

A krónikus stressz súlyos egészségügyi problémákat okozhat, elég csak az alvászavarra, az étvágytalanságra gondolni, de összefüggésbe hozták már a depresszióval, a refluxszal, de még a szív- és érrendszeri betegségekkel, a szívinfarktussal is. Számos stresszoldó módszer létezik, a jóga legnagyobb vonzerejét is a közvetlenül érezhető stresszoldó hatás adja.

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük