11 tünet, ami vérszegénységre utal: nem mindig könnyű felismerni
A vérszegénység nem csak sápadtsággal és fáradtsággal jár, már tünetek is jelentkezhetnek, melyeket sokan nem ismernek.

vérszegénység tüntei
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Fáradtság, sápadt bőr és gyakori betegségek - a vérszegénység ismert tünetei. Az anémia felismerése azonban nem minden esetben ennyire egyértelmű.

Dr. Kárpáti Ágnes onkohematológus, a Trombózis- és Hematológiai Központ orvosa elmondta, milyen panaszok jelezhetik még a problémát.

Szerteágazó tünetek

A vérszegénység tünetei közül nem mindegyik jelentkezik mindenkinél. Ha azonban a felsoroltakból több panasz is előfordul hosszabb ideje, akkor javasolt orvoshoz fordulni:

 • erős fáradtságérzet, 
 • gyengeség, 
 • fejfájás, 
 • szédülés, 
 • légszomj,
 • koncentrálási nehézség, 
 • sápadtabb arcbőr,
 • hasmenés, 
 • ingerlékenység, 
 • láz,
 • gyakori fertőzések.
GettyImages-507160915
Fotó: KatarzynaBialasiewicz / Getty Images Hungary

A vérkép azt is elárulja, ha a vaspótlás nem elég   

A panaszok kikérdezése után az orvos kivizsgálja a beteget, ehhez szükség lesz vérképvizsgálatra is. Ennek során azonban nemcsak a vashiányra utaló jeleket kutatja, a vérszegénység hátterében ugyanis egyéb okok is állhatnak.

- Előfordulhat, hogy nem a kevés vasbevitel miatt jelentkeznek a tünetek, hanem a rossz felszívódás következtében. Ilyenkor a beteg hiába fogyaszt elegendő mennyiségű vastartalmú élelmiszert vagy akár táplálékkiegészítőt, az a rossz felszívódás miatt nem tud megfelelően hasznosulni a szervezetében. Ilyen esetben ennek az okát kell megkeresni célzott, például a cöliákia irányába történő kivizsgálással.

A cikk az ajánló után folytatódik

Vashiányban szenvedsz?

A Vashiány teszt a ferritin (vas megkötésére szolgáló fehérje) kimutatására szolgáló immunológiai gyorsteszt, amelyet otthon, kényelmesen, bárki el tud végezni 10 perc alatt, egyetlen vércsepp segítségével.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

A vashiány mellett vérszegénységet a túl kevés B12-vitamin és folsav is kiválthat, ezért a kivizsgálás során ezek mértékét is ellenőrizni kell. Dr. Kárpáti Ágnestől azt is megtudtuk, hogy a vashiány társulhat krónikus betegségekhez, de jelentkezhet akár rosszindulatú daganat, erős menstruáció vagy aranyeres csomó okozta vérveszteség következtében is. 

Az anémia kezelése

A vérszegénység tünetei akkor fognak megszűnni, ha a kiváltó okot kezeljük. Ha vas-, B12-vitamin- vagy folsavhiány áll fenn, akkor az orvos által megállapított, személyre szabott mennyiségben kell ezeket szedni.

GettyImages-1149823059
Fotó: Rattankun Thongbun / Getty Images Hungary

Bizonyos esetekben a kezdő adag akár a vény nélküli készítményekben megszokott mennyiség többszöröse is lehet. Felszívódási probléma esetén a vaspótló készítményt injekcióban kapja a beteg. Ha a kivizsgálás során egyéb betegség gyanúja is felmerül a háttérben, akkor ennek meghatározásához a hematológus megfelelő szakemberhez irányítja a beteget. 

Ételek, melyek segítenek elébe menni a vérszegénységnek: a gyerekek is szeretik

Ha olyan, vasban gazdag ételeket válogat a szülő, melyeket a gyerekek rendszerint örömmel fogadnak, máris jó eséllyel indulhat. Csupán ismerni kell, melyek ezek - hatot mondunk.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük