Téli fáradtság vagy depresszió? A pszichológus szerint ekkortól érdemes szakemberhez fordulni
A korai sötétedés miatt sokan depressziósnak érezhetik magukat, pedig nem minden esetben kell aggódni. Szakorvos beszél a depresszió igazi tüneteiről.

depresszió nyitó
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A borongós, hűvös időben az emberek gyakran lehangoltak, kedvetlenek, ami a korai sötétedés miatt egyre csak fokozódik.

Ilyenkor sokan mondják magukra, hogy depressziósak, ám jellemzően ez az állapot néhány napon belül elmúlik. Aggódni annak kell, aki hosszabb idő után sem tud kimozdulni a letargiából. Mikortól számít a lehangoltság depressziónak, és milyen tünetek miatt lehet gyanakodni a betegségre?

- Szinte természetes állapot, amikor a sötét hónapokban a hangulatunk is borongóssá válik. Nehezebben bújunk ki a puha, meleg ágyból, kedvetlenek vagyunk, elveszítjük a hétköznapi dolgok elvégzéséhez szükséges lendületet. Ám jó esetben néhány napon belül túllendülünk ezen az állapoton. Komolyabb problémára akkor kell gyanakodnunk, ha két hét után is fennáll, sőt fokozódik ez a folyamat, a lelki tünetek alvászavarral, étvágytalansággal vagy fogyással társulnak. Ezek ugyanis utalhatnak depresszióra, amely az egyik leggyakoribb pszichés zavar, és amelynek felderítése és kezelése klinikai szakpszichológus vagy pszichiáter szakorvos feladata - mondja Stoll Dániel, a Budai Egészségközpont pszichológusa.

depresszió fáradt
Fotó: elenaleonova / Getty Images Hungary

A depresszió tünetei

 • Tartósan negatív hangulat, örömre való képtelenség, apátia, közöny.
 • Gátolt gondolkozási és problémamegoldó képesség.
 • Negatív jövőkép, valamint a jövővel kapcsolatos túlzó aggodalmaskodás.
 • Tehetetlenség és reménytelenség érzése.
 • Kisebbrendűségi érzés, tartósan csökkent önértékelés és hatékonyságélmény.
 • Önvád és állandó bűntudat érzése.
 • Koncentrációs zavarok, időérzék elvesztése.
 • A halál gondolatával való foglalkozás, önsértéssel, öngyilkossággal kapcsolatos gondolatok.
 • Alkalmi vagy folyamatos szorongás, amely fóbiák és kényszerbetegség formájában is jelentkezhet.

Mikortól számít klinikai szintű depressziónak?

Depresszióról klinikai értelemben akkor lehet beszélni, amikor a panaszok tartósan, az életvitelt és mindennapi alkalmazkodást romboló módon állnak fent. Az alaphangulat negatív irányba tolódik, ezért úgy érezheti, hogy nincs egyetlen nap sem, amikor jól lenne. Csökken az örömök átélésére való képesség, a mindennapok szürkébbé, a jövő kilátástalanná válhat.

depresszió boldogtalan
Fotó: Igor Vershinsky / Getty Images Hungary

Elvesztheti az érdeklődését a környezete iránt, fáradékonyabbnak érezheti magát, mint akinek már reggel sincs semmi ereje. Irritált, könnyen felbosszantja magát a jelentéktelen dolgokon is, valamint önmagáról is egyre negatívabban hajlamos gondolkozni. A tünetekhez gyakran társulnak étvágyzavarok, de különösen jellemző tünet az alvászavar.

Hogyan lehet segíteni?

Depressziós állapot gyanújával mindenképp érdemes szakember véleményét kérni. A különféle hangulatzavarokra számos pszichoterápiás irányzat jelent megfelelő kezelési módot. Erősebb tünetek esetén szükséges gyógyszeres támogatás is, mellyel kapcsolatban számos tudományos kutatás bizonyítja a kezelések jótékony hatását és sikerességét.

Ha a fentiek tükrében világossá vált, hogy valójában csak arról van szó, hogy a szervezet még nem állt át a téli időszámításra, akkor néhány trükkel könnyedén át lehet lendülni ezen az időszakon. 

 • Nem húzhat vissza az ágy! Ha csörög az óra, akkor bármennyire is nehéz, fel kell kelni, átmozgatni a testet, és akár egy könnyed tornával vagy frissítő fürdővel kezdeni a napot.
 • A felfrissülés után következhet egy egészséges reggeli, amely megadja a napi teendőkhöz szükséges energiát és lendületet. 
 • Aki sportol, annak javasolt beiktatni a mozgást még munka előttre, ugyanis délután már eluralkodhat a fáradtság. 
 • Aki reggel időben felkel, még akár a kedvenc könyvéből is elolvashat pár oldalt, de a reggeli időszak tökéletes a minőségi időtöltésére is a családdal. 

A cikk az ajánló után folytatódik

A nyugodt alvás záloga

A mandarin-, narancs esszencia, kamilla-, levendula-, és szantál illóolaj keveréke gondoskodik arról, hogy lágy, nyugodt hangulat uralkodjon a hálószobában, vagy akár a babaszobában is.

További információkat itt találsz.

 

Promóció

- Apró trükkökkel sokat tehetünk azért, hogy gyorsan jobb legyen a közérzetünk, és minél hamarabb túl legyünk a negatív időszakon. Ha viszont komolyabb gondra gyanakszunk, akkor ne halogassuk a szakember felkeresését, mert a hangulati problémák kezelhetők. A szakpszichológus vagy szakorvos néhány alkalmas beszélgetés és vizsgálat segítségével felméri a hangulati probléma jellegét. Majd ennek megfelelően elkezdődhet az egyénre szabott kezelés annak érdekében, hogy minél előbb visszatérjen életünkbe a napsütés és a jókedv - tette hozzá Stoll Dániel.

Ilyen a mániás depresszió: egy nő rajzokon keresztül mutatta meg az érzéseit

A 25 éves Sofía Románt 16 éves korában diagnosztizálták bipoláris zavarral, közismertebb nevén mániás depresszióval. Mivel beszélni nem tudott a problémájáról, rajzolással fejezte ki a benne dúló érzelmi viharokat.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük