A fülzúgás az agykéreg zavara: mit lehet tenni, ha hosszan fennáll?
A fülzúgás rendkívül gyakori Magyarországon, sokan azonban nem tudják, milyen tünetekre érdemes odafigyelni.

fülzúgás nyitó
beauty and style
Top olvasott cikkek

A közhiedelemmel ellentétben a fülzúgás nem a fül megbetegedése, hanem egy „szoftverzavar” az agykéregben. A fülzúgás egy „hibás program”, amit mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a teljes megsüketülés után is megmarad a zúgás.

Prof. dr. Gerlinger Imre, a Duna Medical Center fül-orr-gégésze szerint a betegek száma körülbelül 400-450 ezerre tehető ma Magyarországon. 

Mi pontosan a fülzúgás?

A fülzúgás legtöbbször az érintett által jól tolerált hangjelenség, amely lehet szubjektív vagy objektív. A belső fül eredetű szubjektív fülzúgást csak az érintett hallja, általában magas frekvenciájú, ciripelő vagy sípoló, folyamatos hangként. 

fülzúgás belső
Fotó: Motortion / Getty Images Hungary

A probléma mértéke teljesen egyénfüggő: egy egészen enyhe tinnitus, azaz fülzúgás is okozhat depressziót vagy alvás- és koncentrációzavart, míg mások meglepően jól viselik a kellemetlen, már-már elviselhetetlen értékekkel rendelkező tüneteket.

De ki gondolta volna, hogy létezik objektív fülzúgás, amely olyan hangjelenséget jelent, amit nemcsak a beteg, hanem a környezetében lévők is észlelnek? Utóbbit egyes izmaink rendellenes működése okozza.

A cikk az ajánló után folytatódik

Sokan az gondolják, hogy a fülzúgás során saját véráramunkat érzékelik, ám ez az állítás csak bizonyos esetekben igaz. Ha a halántékcsontban vagy annak környékén vérbőség alakul ki az erekben, valóban pulzáló jellegű fülzúgást okozhat, de ez viszonylag ritkán fordul elő, és nehezebben is kezelhető.

Az „örökös zaj” oka

A fülzúgást generálhatja a fület ért károsodás, mint például koncerten való részvétel vagy a fül- és fejhallgatók terjedésével minket ért zajártalom.

fülzúgás zenehalgatás
Fotó: mheim3011 / Getty Images Hungary

De stressz is okozhatja a tünetet: egy nehezebb időszakot, halálesetet vagy akár még párkapcsolati problémát követően is kialakulhat fülzúgás. Ilyenkor pszichológus bevonása válhat szükségessé.

Nagymamád tudta, mit adjon rá: 8 gyakori baj házi gyógymódja

Nagymamád is ismerhette, alkalmazhatta, most te is előveheted a következő házi gyógymódokat, melyeket ma is érdemes bevetni ahelyett, hogy azonnal mindenféle gyógyszerrel próbálkoznál. Természetesen, ha a tünetek nem enyhülnek, mindenképp orvoshoz érdemes menni.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük