Külsőleg nem látható fejsérülés is súlyos következményekkel járhat
A fejsérüléseket komolyan kell venni, hisz akkor is okozhatnak problémát, ha külsőleg nem látjuk az ütés nyomát.

fejsérüls következménye
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az emberek leggyakrabban sportolás közben szenvednek el fejsérülés, a gyógyulás pedig hosszú ideig is elhúzódhat, ha a sérült nem kap megfelelő segítséget.

A tünetek ismertetése mellett a megelőzés fontosságára is felhívja a figyelmet dr. Gógl Álmos sportorvos.

Fejsérülés sportolás közben

Ha sportolás közben éri a fejet valamilyen ütés, és a sportoló rövidebb-hosszabb ideig elveszti az eszméletét, biztosan kórházban köt ki, ahol megkapja a megfelelő ellátást - az orvosok megvizsgálják, megfigyelik, és ha külsérelmi nyomot is találnak, elállítják a vérzést, bekötik a sebet. De mik azok a tünetek, amelyek esetén feltétlenül orvoshoz kell fordulni?

fáj a feje, nő
Fotó: Ghislain Marie David de Lossy / Getty Images Hungary

A fejet ért ütés után jelentkező hányás, eszméletvesztés, zavartság, folyadék vagy vér csorgása az orrból, fülből és a szem alatti véraláfutás, úgynevezett pápaszem hematoma megjelenése komoly sérülésre utalnak.

- Akkor is lehet baj azonban, ha a tünetek nem ilyen egyértelműek. Gyakran fordul elő, hogy a baj jelei csak néhány másodpercig tartanak, például a sportoló a fejet ért ütés után fülzúgást, enyhe szédülést észlel, néhány másodpercig nem tudja, hol van - figyelmeztet a sportorvos.

A cikk az ajánló után folytatódik

A tünetek enyhülésétől függetlenül történhetett baj

Sokszor előfordul, hogy az ütést követő pár másodpercben vannak enyhe tünetek, aztán ezek teljesen elmúlnak, de ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy minden rendben.

- Sajnos előfordul, hogy a fejsérülés után hetekkel később derülnek ki a problémák, például a gyereknek tanulási nehézségei akadnak, romlik a teljesítménye az iskolában, esetleg a sportban. Egy kis fejsérülés is okozhat olyan figyelemzavart, ami akár a tanév vagy a sportszezon eredményeit komolyan befolyásolja, az ismétlődő kismértékű fejsérülések pedig hosszabb távon fennálló tüneteket eredményezhetnek - mondta a sportorvos.

iskola
Fotó: Vesnaandjic / Getty Images Hungary

Akár egy évig is elhúzódhat a probléma

Érdemes szakorvoshoz fordulni a baleset után, amennyiben a fejsérülés után nehezen megmagyarázható tüneteket észlelünk, ilyen a fejfájás, figyelemzavar, hogy a kezelést mielőbb megkezdjék, ezzel lerövidítve a gyógyulási időt.

- A megfelelő orvosi segítség nélkül, ismételt sérülések esetén akár egy évig is elhúzódhat a probléma, ami egy diáknak vagy versenysportolónak igen komoly gondokat okoz. Fel kell hívni a figyelmet a megelőzés fontosságára, a fej védelmére, illetve ha valaki fejsérülést szenved, minden esetben érdemes orvosi segítséget kérnie akkor is, ha a tünetei látszólag gyorsan elmúlnak - mondja dr. Gógl Álmos.

10 hétköznapi étel, ami súlyos migrént okozhat: ha hajlamos vagy rá, kevesebbet fogyaszd

A leggyakoribb migrént okozó anyagok közé tartozik a tiramin vagy a feniletilamin, de a nitrit és a szulfitok is problémát jelenthetnek, ezért ha gyakran szenvedsz a féloldali, erős fejfájástól, inkább minimalizáld a következő ételek, italok bevitelét a mindennapokban.

Képek forrása: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük