Ilyen a mániás depresszió: egy nő rajzokon keresztül mutatta meg az érzéseit

A bipoláris zavar tüneteiről sokszor a betegek nem tudnak beszélni, éppen ezért valamilyen más kifejezőeszközt kell találni érzelmeik megmutatására.

bipoláris zavar
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Nem véletlen, hogy az orvosok gyakran szoktak olyan közvetítőeszközöket ajánlani a pácienseknek, amik segítenek az érzéseik kifejezésében, mint a rajzolás vagy az írás.

A 25 éves Sofía Románt 16 éves korában diagnosztizálták bipoláris zavarral, közismertebb nevén mániás depresszióval. Mivel beszélni nem tudott a problémájáról, rajzolással fejezte ki a benne dúló érzelmi viharokat.

A bipoláris zavar rajzokon

Sofía érzéseit leginkább rajzokon keresztül tudta kifejezni. Sőt, a pszichoterápiának és az alkotásainak köszönhetően a gyógyulás útjára lépett. Ez a mentális betegség képes szinte láthatatlanul, szépen lassan felemészteni az embert.

A bipoláris zavar sokak számára ködös kifejezést takar. A pszichés probléma lényege, hogy valaki vagy lehangolt, azaz depressziós állapotban van, vagy pedig feldobott, azaz mániás állapotban, ezek a periódusok pedig mintegy érzelmi hullámvasútként követik egymást. Gyakran hosszú ideig csak az egyik dominál, de később újra visszatér a másik. Az emberek 1%-a szenved ettől a betegségtől, leggyakrabban 15-30 éves kor között jön elő, a pontos kiváltó oka még nem ismert. A betegség tüneteit a 25 éves rajzoló elgondolkodtató alkotásaiban fejezte ki.

(Képek forrása: Sofía Román Instagram, Facebook.)

Ezt is szeretjük