Nagyon hasonlítanak a szívrohamhoz a pánikbetegség tünetei: légszomj, hidegrázás is jelezheti a bajt
A pánikbetegség leggyakoribb tünetei megegyezhetnek a szívroham jeleivel is, ezért nem mindenki ismeri fel azonnal a teendőket.

mellkasi-fajdalom
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A szívinfarktus és a pánikroham hasonló, ijesztő tünetekkel jár, egyaránt hirtelen érkezik, ám egészen különböző módon alakul ki.

Míg a szívinfarktus során a koszorúerek elzáródnak, megszűnik a szívizomzat vérellátása, és oxigénhiány lép fel, pánikbetegség esetén az agy téves jelzései miatt alakul ki a menekülési reflex, és nő meg az adrenalin szintje a szervezetben.

Pánikbetegség és szívinfarktus tünetei

A két probléma azonos tünetei közé tartozik a mellkasi fájdalom, a légszomj, a hidegrázás, a pulzus gyorsulása, a heves szívdobogás, a zsibbadás, a félelemérzet, az elmosódott látás és a szédülés, ami együttesen fellépve egy pánikroham esetén is még nagyobb kétségbeeséshez vezethet.

A legfontosabb különbség a kettő között, hogy a pánikroham fokozatosabban alakul ki az életfunkciók valódi veszélyeztetése nélkül, a tetőpontot elérve egyre gyengül, és néhány perc alatt lecseng, míg a szívroham hirtelen jön, és egyre erősödő mellkasi szorítással, vállba sugárzó fájdalommal jár.

Noha egy nagyon picit eltér egymástól a tünetek jellege, a hirtelen jött, különösen az első alkalommal fellépő pánikroham közben az ember sokszor nem is tudja, mi történik, esetenként csak utólag derül ki számára, hogy az élete nem volt veszélyben.

A cikk az ajánló után folytatódik

Orvosi segítséget igényelhet

A nőknél gyakoribb pánikroham kialakulásának okai nem mindig egyértelműek, akár félelem, lelki zavar, stressz is kiválthatja, de látszólag ok nélkül is felléphet, sőt, a rohamtól való félelem újakat is generálhat, ezért visszatérő probléma esetén nagyon fontos a pszichológus szakember felkeresése a megoldás megtalálásához.

Pánikbetegségről már nem alkalomszerű, hanem gyakran visszatérő rohamok esetén beszélhet az ember, mely egy pszichés eredetű zavar, ilyen szempontból a fóbiákhoz, a szorongáshoz vagy a kényszerbetegségekhez hasonlít leginkább, és szakszerű kezelést igényel.

Természetesen a tisztánlátás érdekében az orvos javasolhatja kardiológus szakorvos felkeresését is, hogy biztosan kizárható legyen más egészségügyi probléma, így a csendes szívinfarktus lehetősége.

Gemkapcsokkal mutatták meg a mentális betegségeket

Szeretnéd picit jobban megérteni, mit érezhet egy szorongó, vagy mit jelent a kényszerbetegség? A képek alapján talán közelebb kerülhetsz a válaszhoz.

Ezt is szeretjük