Még a vérnyomást is csökkenti a betegeknél: egy csokor virág csodát tehet a szervezettel
Egy csokor virág hatását vizsgálták a kutatók, és fontos eredményre jutottak.

beteg-viragcsokor-korhaz
beauty and style
Top olvasott cikkek

Aki beteglátogatóba megy, egy kis gesztusértékű ajándékkal is kedveskedhet az illetőnek, amire alkalmas lehet némi gyümölcs vagy édesség, de sokszor automatikusan egy csokor virágra esik a választás. Ez azonban egyáltalán nem rossz ötlet: a tudósok szerint jobb döntés, mint sokan gondolnák.

Noha bizonyos helyzetekben, így egyes kórházi osztályokon tilos élő virágot ajándékozni a betegeknek, a kutatók egyöntetűen azt állítják: egy virágcsokor számos jótékony hatással bír, sőt, valósággal csodát tesz a szervezettel, így tökéletes ajándék lehet idős és beteg embereknek is.

Kutatás a virágok hatásáról

Az American Society for Horticulture Science kutatói egy egész tanulmányt szenteltek arra, hogy rávilágítsanak arra: a növények komoly terápiás hatással bírnak a műtött betegekre nézve. A kutatás során 90 vakbélműtéten átesett, 21 és 60 év közötti embert, 52 férfit és 38 nőt vizsgáltak meg egy koreai kórházban.

A betegeket véletlenszerűen osztották egy-egy növénnyel teli vagy zöld virágoktól mentes, üres terembe. A szobák további jellemzői egyformák voltak, ugyanazon az emeleten és oldalon helyezkedtek el, így semmi egyéb nem játszhatott közre a látványos különbségek között, mint a növények jelenléte és hiánya.

Egy csokor virág hatásai

A vizsgálatok során tekintettel voltak a kórházi ápolásra, a fájdalom intenzitására, annak csillapítására, valamint a szorongásra és a fáradtságra is. Az eredményekből kiderült, hogy a virágos szobákban a betegeknek sokkal kevesebb fájdalomcsillapítóra volt szükségük, fájdalomszintjük csökkent, alacsonyabb vérnyomás- és pulzusértékeket mértek náluk, lecsökkent a szorongásuk és a fáradtságérzetük, pozitívabb érzésekről számoltak be, sokkal pozitívabbnak látták kórházi körülményeiket, szobájukat is, mint a kontrollcsoport betegei.

A cikk az ajánló után folytatódik

A kutatásban egyértelműen bizonyították, hogy a beteg szobájában levő növények, így akár egy virágcsokor is hatékony kiegészítője lehet a gyógyszeres kezelésnek a hasi műtétből gyógyulók számára.

A vizsgálat egyelőre nem teljes: nem terjedt ki a húsz év alatti és a hatvan év feletti emberekre, valamint a krónikus és akut betegségben érintettekre sem, így például a cukorbetegséggel, elsődleges magasvérnyomás-betegséggel, akut fertőzéssel, illetve pszichiátriai betegséggel élőkre sem. Az azonban így is jól látszik az eredményekből, hogy sokak számára jelenthet nagy segítséget a lábadozás során.

Kórházi menük a világban

Egy betegség utáni felépülésben alapvető fontosságúak a gyógyulás körülményei, így a kórházi ellátás is. A világ különböző vidékein egészen eltérő, mégis nagyon gusztusos menüket adnak a betegeknek.

(Képek: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük