Puffadás, hasmenés, székrekedés: egy alig ismert ok húzódhat meg a háttérben
Tovább is ronthatja az életminőséget, ha nem kezelteted.

nagykep?cikkid=170007&kep=faj-has-lead
beauty and style
Top olvasott cikkek

A gyomor után kezdődő vékonybélben történik a tápanyagok legnagyobb részének emésztése és felszívódása. A vékonybél után következő vastagbélben emésztés már nem, csak felszívódás történik. Eltérő funkciójuk miatt a két bélszakasz bélflóra-összetétele sem azonos.

Ha a különböző bélszakaszok mikroorganizmusai valamilyen okból keverednek, és a vékonybélbe vastagbél-baktériumok kerülnek, az érintetteknél kellemetlen tünetek jelentkeznek. Ez a kontaminált bél szindróma, amiről dr. Sárdi Krisztina belgyógyász, gasztroenterológus, a Budai Allergiaközpont orvosa beszélt.

Mi idézheti elő a két bélflóra keveredését?

A vékonybél és vastagbél határán helyezkedik el az úgynevezett ileocoecalis billentyű, mely megakadályozza, hogy a vastagbél-baktériumok átjussanak a vékonybélbe. Ha ez megtörténik, annak oka lehet a billentyű elégtelen működése vagy az egyes bélszakaszok között kialakuló sipoly.

Bizonyos betegségek is okozhatják, mint a diabétesz, a scleroderma vagy a Crohn-betegséggel járó vékonybélszűkület. Gyomor- és bélrendszeri műtéteket követően is bekövetkezhet, de előidézheti az emésztőnedvek mennyiségének csökkenése is.

A kontaminált bél szindróma

A kontaminált bél szindróma több néven is ismert. Ilyen a bakteriális túlnövekedés, vékonybél-diszbakteriózis, diszbiózis, vak tasak szindróma és SIBO - small intestinal bacterial overgrowth. A felsorolt elnevezések és a betegség lényege, hogy a vastagbél-baktériumok átjutnak, és elszaporodnak a vékonybél területén.

Így a vékonybélbe jutott baktériumok fermentálják a még emésztetlen szénhidrátokat, az erjedés során pedig részben gáz termelődik, amely puffadást és hasi fájdalmat okoz. A tejsav- és ecetsavképződés a vastagbél-nyálkahártyát irritálva hasmenést válthat ki.


Szűrővizsgálat házilag

Az emésztőrendszeri bajok sokszor egészen addig rejtve maradnak, amíg tüneteket nem okoznak. Épp ezért hasznos otthon is elvégezhető tesztünk, mert már a korai stádiumban kimutatja a szabad szemmel nem érzékelhető vérzéseket a székletben, aminek köszönhetően sok betegséget megelőzhetsz.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

A kontaminált bél szindróma tünetei és kivizsgálása


A rossz emésztés miatt elsősorban puffadás, hasi fájdalom, hasmenés, székrekedés, fokozott gázképződés, korai teltségérzés a panasz. A betegség hosszabb fennállása esetén a nem kielégítő felszívódás miatt B12-vitamin-hiány, vérszegénység, fogyás és csontritkulás jelentkezhet.

Ha valakinél felmerül a gyanú, akkor laktulóz hidrogén kilégzési teszttel lehet kizárni a betegséget vagy megerősíteni a diagnózist. A vizsgálat során laktulózt tartalmazó tesztoldatot kell elfogyasztani, majd ezt követően 20 percenként lélegezni egy diagnosztikai készülékbe, mely a kilélegzett levegő hidrogéntartalmát rögzíti.

A kezelés lépései


A kontaminált vékonybél szindróma terápiája minden esetben a kiváltó ok függvénye. Valamilyen szervi elváltozás, például divertikulum vagy sipoly esetén műtétre van szükség. A túlszaporodott kórokozó baktériumok számának csökkentésére antibiotikumos kezelésre, a bélflóra helyreállításához pedig probiotikum-kúrára lehet szükség.

A panaszok esetén nemcsak azért nem szabad halogatni a kivizsgálást, mert a betegség az életminőséget jelentősen rontó tüneteket okoz. Mivel az immunrendszer 80%-a a bélrendszerben található, nagyon fontos mielőbb helyreállítani a bélflóra egyensúlyát, mert ezzel hosszú távon további panaszokat lehet megelőzni.

Ezt is szeretjük