A 8 legjobb koleszterincsökkentő étel: érdemes mindennap fogyasztani belőlük

A magas koleszterinszint nem lebecsülendő probléma, hosszú távon súlyosan egészségkárosító tényező. A táplálkozás segíthet kordában tartani.

Koleszterincsökkentő táplálékok
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A koleszterin a szervezet számára nagyon fontos anyag, szükség van rá a sejtek felépítéséhez, a vitaminok és a hormonok előállításához. Mégis, a legtöbbször negatív összefüggésben, a negatív hatásainak hangsúlyozásával kerül elő a vegyület.

A koleszterin emelkedett szintje hosszú távon valóban komoly egészségügyi problémákhoz vezet, növeli az érelmeszesedés, a szív- és érrendszeri betegségek, az agyi érkatasztrófa, azaz a stroke kialakulásának kockázatát. A rendszeres laborvizsgálatok segítenek az érték ellenőrzésében, a kordában tartásában és csökkentésében az életmód játszik kulcsfontosságú szerepet, így az átgondolt étkezés, a fizikai aktivitás, a testsúly optimalizálása, valamint - amennyiben szükséges - a gyógyszeres kezelés.

Koleszterincsökkentő, egészséges táplálékok

A koleszterin kisebb részét az étkezés során juttatjuk be a szervezetbe, nagyobb hányada a májban szintetizálódik. A laborvizsgálatokon három koleszterinnel kapcsolatos érték szerepel, az összkoleszterin, az LDL- és a HDL-koleszterin. Az LDL-t, azaz az alacsony sűrűségű lipoproteint a köznyelv káros vagy rossz koleszterinnek hívja, mivel magas szintje hozzájárul az erekben a lerakódások, plakkok képződéséhez, jócskán növeli az érelmeszesedés valószínűségét. Ettől függetlenül viszont természetesen szükség van rá a különböző élettani folyamatokban. Ezzel szemben a HDL, a nagy sűrűségű lipoprotein, amit hasznos, jó koleszterinnek szokás hívni, a lerakódott vagy keringő (LDL) koleszterint felveszi, és a májhoz szállítja, ahol az lebomlik, majd távozik a testből. Egészséges embereknél az összkoleszterin 5 mmol/l alatt, az LDL-koleszterin pedig 3 mmol/l alatt van. A vérzsírok másik csoportját a trigliceridek alkotják, ezek szintje gyakran a koleszterinnel együtt magas, ilyenkor mindenképp életmódváltásra van szükség a súlyos szövődmények elkerülése érdekében. A magas értékek mérséklésében az egészséges és finom ételek különböző módokon segíthetnek.

A vízben oldódó rostok, amelyekből a hüvelyesek különösen sokat tartalmaznak, pozitívan befolyásolják a zsíranyagcserét, csökkentik a koleszterin felszívódását. Emellett a bab- és a lencsefélék hosszan tartó jóllakottságérzést is biztosítanak, ami a testsúly optimalizálása és a vércukorszint stabilizálása szempontjából sem mellékes.
Fotó: Rocky89 / Getty Images Hungary
Az olajos magvak, a mandula, a dió, a mogyoró a szív egészségének megőrzésében, az LDL-koleszterin és a triglicerid szintjének csökkentésében segíthetnek. Továbbá mérsékelhetik a szervezetben zajló gyulladásos folyamatokat. Omega-3-ban, rostokban, érvédő E-vitaminban gazdagok. Ugyanakkor kalóriadúsak, fogyasztásukkor ezzel számolni kell! Szórd salátára őket a tartalmasabb fogásért!
Fotó: IriGri8 / Getty Images Hungary
Az almában, a citrusfélékben, az eperben és a szőlőben lévő pektin szintén vízben oldódó rost, így fogyasztása az LDL-koleszterin szintjét csökkentheti. Az alma pozitív hatásait érdemes kihasználni.
Fotó: Getty Images Hungary
Az olajos húsú halak, így a lazac, a hering vagy a szardínia kétféleképpen is segíthetnek a koleszterinszint beállításában: egyrészt az étkezés során a húst helyettesítik, ami az LDL- koleszterin szintjét emelő telített zsírokat tartalmaz, másrészt az omega-3 révén csökkentik is a triglicerid mennyiségét.
Fotó: Alleko / Getty Images Hungary
A padlizsán élelmi rostokban gazdag, sokféleképpen elkészíthető zöldség, ami támogatja a szív- és érrendszer egészségét. Kevés kalóriát tartalmaz, így a diétázók is nyugodt szívvel fogyaszthatják például párolva vagy grillezve.
Fotó: Getty Images Hungary
A rostokban gazdag zab segít az LDL-koleszterin csökkentésében és a vércukorszint stabilizálásában is. Kásaként pillanatok alatt összedobható, reggelire készülhet úgy is, hogy éjszakára beáztatod, ébredés után pedig kedvedre ízesíted. Az olajos magvak hozzáadásával lassítható szénhidráttartalmának felszívódása.
Fotó: Verena Stock / 500px / Getty Images Hungary
A fokhagyma nemcsak az immunrendszer működését támogathatja, és a megfázásos panaszok enyhítésében lehet az ember hasznára, hanem a kutatások szerint a vérnyomás és a koleszterinszint szabályozásában is segíthet.
Fotó: Amarita / Getty Images Hungary
A kelkáposzta rostokban, antioxidánsokban, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag táplálék. Kálium- és rosttartalma miatt hozzájárul a szív egészségének megőrzéséhez, a benne található antioxidánsok felveszik a harcot a szabad gyökök sejtkárosító hatásaival.
Fotó: haoliang / Getty Images Hungary

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük