Az egészségtelen táplálkozás bizonyítottan rombolhatja a vénák falát, növelik a koleszterinszintet, így okozva különböző anyagcserezavarokat és egyéb betegségeket.
Koleszterinszint-növelő ételek
A nem megfelelően összeállított étrend nehezíti a májban és a zsírszövetekben található erekben a lipidek, zsírok feldolgozását, a tüdő és a vesék ereiben pedig gyulladást okozhat. A rossz étkezés köztudottan növeli többek között a szívelégtelenség, az érelmeszesedés kockázatát is. Megfelelő, kiegyensúlyozott, esszenciális zsírokban, fehérjékben és lassú felszívódású szénhidrátokban bővelkedő étrenddel azonban lehet javítani a vérerek egészségén - az életmódváltáshoz tippeket korábbi cikkünkben olvashatsz. Mivel azonban visszafordítani már nehéz a folyamaton, érdemes inkább megelőzni a bajt, például az alább látható élelmiszerek elkerülésével vagy jelentős mérséklésével.

Konzervzöldségek helyett érdemes inkább frissekkel színesíteni az étrendet, tekintve, hogy az előbbiek gyakran túl sok sót tartalmaznak, pedig a napi ajánlott bevitel maximum 2300 mg belőle. Magas mennyiségben folyadék-visszatartást eredményezhet, ami nyomást gyakorol a vénákra, így károsítva azokat.
Fotó: OlenaMykhaylova / Getty Images Hungary

A szószoknak, például a ketchupnak is érdemes ellenőrizni a dobozán a sótartalmát, hiszen ha sok van benne, és gyakran kerül elfogyasztásra, szintén felboríthatja a szervezet nátriumegyensúlyát, amitől feleslegesen elkezdi raktározni a vizet.
Fotó: Penpak Ngamsathain / Getty Images Hungary

A feldolgozott húsoknak, mint a felvágottak, gyakran igen magas a telített zsírtartalmuk, növelve ezzel a "rossznak" titulált LDL-koleszterin-szintet, ami idővel fokozza az érelmeszesedés kockázatát.
Fotó: Sergey Nazarov / Getty Images Hungary

Az olajban kisütött ételek, mint a hagymakarikák, mozzarellarudak fogyasztása szintén mérséklendő, mivel az elkészítés során nő az energiasűrűségük és a bennük lévő kalória, és növelik az érkárosító LDL-koleszterin-szintet is.
Fotó: Artur Kozlov / Getty Images Hungary

A bacon magas zsír- és sótartalma miatt került a listára, amitől érkárosító hatással bír, növeli a stroke kockázatát. Sőt, a
WHO 2015-ben a feldolgozott húsokat, így a szalonnát is, a potenciálisan rákkeltő élelmiszerek közé sorolta, gyakori fogyasztása fokozza a bél- és gyomorrák rizikóját.

A pékáruk, leveles tészták a hozzáadott cukor mellett, ami növelheti a vérnyomást, transzzsírt is tartalmazhatnak, ami nemcsak fokozza a szívbetegség kockázatát vérzsírszintnövelő hatása miatt, hanem az anyagcserezavarral járó kettes típusú diabétesz rizikója is 40%-kal magasabb lehet azoknál, akik sok transzzsírtartalmú ételt fogyasztanak.

A vörös húsok is szerepelnek az összes, dietetikusok által összeállított koleszterinszint-növelő, érfalromboló hatású élelmiszerek között. Idetartozik a marha-, sertés- és bárányhús magas telített zsírtartalmuk miatt. Érdemes helyettük inkább sovány húsokat fogyasztani, például csirkét, pulykát vagy halat.

A zsíros tejtermékek fogyasztásánál
nem találtak összefüggést a kutatók az LDL-koleszterin-szint növekedésével, kivéve a ricotta esetében, mely pozitív összefüggést mutatott vele. Ennek a sajtfélének a fogyasztása is mérsékelendő.
A 9 legjobb természetes vérnyomáscsökkentő tea: így fogyaszd őket, hogy hassanak is
Ezek a teák természetes módon vérnyomáscsökkentők a bennük lévő értékes hatóanyagoknak köszönhetően.
Elolvasom
Prémium vitaminok szerves forrásából
Fedezd fel a BioTechUSA új, prémium étrendkiegészítőit, melyeket a természet által inspirált hatóanyagok gondos válogatásával alkottunk meg a szervezetünk optimális működésének támogatására. A funkcionális termékek tökéletesen kiegészítik egymást, így teljeskörű megoldást nyújtanak a legmagasabb szintű napi rutinhoz.
Promóció
(Képek forrása: Getty Images Hungary.)