Kókuszvirágcukor: tényleg kevésbé hizlal, mint a kristálycukor?

Milyen előnyei vannak a kókuszvirágcukor fogyasztásának? És mi a helyzet a hátrányokkal?

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Nyírfacukor, eritrit, sztívia, nádcukor, kókuszcukor - nehéz kiigazodni a természetes édesítőszerek birodalmában.

Kókuszcukor

A felsoroltak közük a kókuszcukor talán a legkevésbé ismert hazánkban. Lássuk, érdemes-e fogyasztanod a diéta ideje alatt.

Kókuszvirágcukor: kevésbé hizlal?

A kókuszcukor - más néven pálmacukor - a kókuszvirág nektárjából készült természetes édesítőszer. Kalória- és szénhidráttartalma közel azonos a hagyományos kristálycukoréval. Más szempontból viszont többre képes, mint a répacukor.

Természetes prebiotikum

A kókuszcukor inulint tartalmaz, ami természetes prebiotikumként támogatja a bélrendszer egészségét, segít megelőzni a vastagbélrák kialakulását, a vércukorszint ingadozását, gyorsítja zsíranyagcserét, ily módon megelőzi az elhízást. Egy, a Diabetes & Metabolism Journal című szaklapban ismertetett kutatás eredménye szerint az inulin a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának rizikóját is csökkenti.

Egy másik, az ASEAN Food Journal című szakmai lapban megjelent tanulmány szerint a kókuszcukor 71%-a szacharóz, 3%-a glükóz és 3%-a fruktóz. Más szóval közel 80%-a valójában cukor, a tápanyagok, az inulin és az antioxidánsok teszik ki a fennmaradó 20%-ot.

Alacsony glikémiás index

A Nutrition Research című szakmai folyóirat egy korábbi tanulmányában összehasonlították a kókuszcukor és a hagyományos répacukor vércukorszintre gyakorolt hatását. Az eredmények azt mutatták, hogy a kókuszvirágcukor nem emelte meg olyan hirtelen a vércukorszintet, tehát glikémiás indexe alacsonyabb, körülbelül 35.

Mindezek ismeretében mondhatjuk, hogy a kókuszcukor segíti a fogyókúrát, a hagyományos kristálycukornál jobb alternatíva. Ugyanakkor nem fogyasztható korlátlan mennyiségben. Egyfelől a benne lévő fruktóz megterhelheti a májat. Erről bővebben olvashatsz korábbi cikkünkben.

Kiút a társfüggőségből - Hogyan szabadulj meg a mérgező kapcsolatoktól?

Knapek Éva klinikai szakpszichológus, tabuk nélkül beszél a társfüggőség jellemzőiről, és bemutatja a kialakulásának okait, a kapcsolati dinamikákat, és a felismeréshez vezető jeleket a saját életünkben, közeli kapcsolatainkban. A Femina Klub januári előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz hogyan léphetsz ki ezekből a helyzetekből, és hogyan alakíthatsz ki egészséges, egyenrangú kapcsolatokat. 

További részletek: feminaklub.hu/

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2025. január 7. 18 óra

Helyszín: MOM Kulturális Központ

Promóció

További vizsgálatok szükségesek

Másfelől napjainkban még kevéssé ismert a kókuszcukor szervezetre gyakorolt hatása. Tehát a táplálkozási szakemberek továbbra is inkább a - jobban ismert - nyírfacukor, eritrit és sztívia fogyasztását javasolják kókuszvirágcukor helyett.

Ezt is szeretjük