Jobb, mint a nyírfacukor? 0 kalóriás természetes édesítőszer, fogyókúrához is
Érdemes lecserélned a cukrot gyümölcsből kivont eritritre.
Érdekes, hogy míg a nyírfacukorról és a sztíviáról egyre több helyen olvashatsz, addig egy harmadik természetes eredetű édesítőről viszonylag keveset hallhattál.
Az eritrit - E-968 - egy természetes cukoralkohol, amelyet gyümölcsökből - például szőlőből, dinnyéből, körtéből - vonnak ki. Mivel gyakorlatilag kalóriamentes, tökéletes választás, ha diétázol, de a cukorbeteg étrendbe is beilleszthető. Cikkünk megírásához Henter Izabella dietetikus nyújtott segítséget.
Így készül az eritrit
Az eritrit külsőre és ízre is nagyon hasonlít a hagyományos kristálycukorra. Íze - csakúgy, mint a nyírfacukoré - kicsit hűs, ám utóíze nincs. Mivel közvetlenül nincs hatással a vércukorszintre, cukorbetegek is bátran fogyaszthatják. További előnye, hogy védi a fogakat - jelenlétében a szájban élő baktériumok nem képesek erjedni.
Míg a nyírfacukrot kukoricarostból, illetve lombos fák rostjaiból állítják elő, addig az eritrit cukorból készül. Valójában a tápcsatornában lévő baktériumok okozta erjedés követeztében is létrejön, de az élelmiszeripar a fermentált tejtermékekhez hasonló módon cukor erjesztésével állítja elő.
Nullkalóriás édesítő
Az eritrit természetes édesítő fogyni vágyók számára, hiszen kalóriaértéke nulla. E tekintetben tehát fogyasztása előnyösebb, mint a nyírfacukoré, hiszen utóbbi csak 40%-kal kevesebb kalóriát tartalmaz, mint a hagyományos kristálycukor.
Milyen élelmiszerek ízesítéséhez használható?
Az eritritet elsősorban sütemények, kekszek, kétszersültek ízesítéséhez használja az élelmiszeripar. Édesítő hatása mellett hosszabb eltarthatóságot is garantál. Otthoni sütés-főzés esetén szinte bármilyen ételhez felhasználhatod az eritritet, azon viszont ne lepődj meg, hogy hevítés következtében bebarnul.
Az eritrit hátrányai
Hasonlóan a nyírfacukorhoz, az eritrit sem karamellizálódik. Ezen kívül különös sajátossága, hogy mivel erős endoterm reakciókat vált ki, lehűti a forró folyadékot - ugyanakkor hideg vízben nehezen oldódik. Az üvegpoháron finom kristályokat hoz létre, így olyan benyomást kelthet, mintha az koszos lenne. Az eritrit édesítőereje 60-80%-a répacukorénak, vagyis kicsit több kell belőle, ha ragaszkodsz a megszokott édes ízekhez.
Kiút a társfüggőségből - Hogyan szabadulj meg a mérgező kapcsolatoktól?
Knapek Éva klinikai szakpszichológus, tabuk nélkül beszél a társfüggőség jellemzőiről, és bemutatja a kialakulásának okait, a kapcsolati dinamikákat, és a felismeréshez vezető jeleket a saját életünkben, közeli kapcsolatainkban. A Femina Klub januári előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz hogyan léphetsz ki ezekből a helyzetekből, és hogyan alakíthatsz ki egészséges, egyenrangú kapcsolatokat.
További részletek: feminaklub.hu/
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2025. január 7. 18 óra
Helyszín: MOM Kulturális Központ
Promóció
Túl sokat ebből sem lehet
Természetesen jóból is megárt a sok, ezért amennyiben más cukoralkoholok - xilit, laktit, szorbit, maltit - is szerepelnek az étrendedben, az esetleges mellékhatások elkerülése végett ne vidd túlzásba az eritrit fogyasztását se.
Azért sem ajánlott túl sokat enned belőle, mert nagy dózisban fogyasztva hasmenést okozhat, valamint - hasonlóan a cukorhoz és a sóhoz - rontja az ízérzékelést és erősíti az édességfüggőséget.
OLVASD EL EZT IS!
- tudomány
- cukor
Nem várt hatással van a mesterséges édesítő a szervezetre
- édesítő
- kutatások
Veszélyes lehet a diétás üdítő? Megdöbbentő kutatási eredmények
- tudomány
- cukorbetegség